huizenmarkt hypotheken
Gepubliceerd op: 11-4-2018 om 09:46

Uit verschillende hoeken zijn cijfers over de woningmarkt en de hypotheekmarkt bekendgemaakt: ABN Amro publiceerde de nieuwe Woningmarktmonitor en HDN kwam met haar kwartaalcijfers.

'Huizenprijzen stijgen 8% in 2018'

Elk kwartaal geeft ABN AMRO een Woningmarktmonitor uit. In de nieuwste editie daarvan stellen ze de verwachtingen rondom de ontwikkeling van de huizenprijzen bij: in plaats van 6% groei verwachten de bankexperts nu dat de prijzen van woningen in 2018 met 8% zullen stijgen. Dit komt door de sterke prijsstijgingen in de eerste maanden van dit jaar. Voor het aanbod van woningen verwachten ze alleen maar een verdere daling, en de hypotheekrente zal laag blijven voorlopig - voorspelt ABN Amro.

Daling hypotheekaanvragen ABN Amro

Over het aantal hypotheken meldt de bank dat het aantal aanvragen bij ABN Amro in januari en februari is gedaald. De gemiddelde hypotheeksom nam toe - de aanvragen kwamen voor het overgrote deel van doorstromers en oversluiters. Starters waren nog maar goed voor 23% van de aanvragen, terwijl dat begin 2014 nog 40% was.

Stijging hypotheekaanvragen volgens HDN

HDN - het hypothekendatanetwerk dat nagenoeg alle hypotheekaanvragen registreert - meldt dat er in het eerste kwartaal van 2018 wel 8,5% meer hypotheekaanvragen waren dan in dezelfde periode vorig jaar. Het waren er 100.345.

 

Aangemaakt door Job op 12-04-2018 09:05

Er is veel te weinig aanbod van woningen. Tel daarbij de extreem lage hypotheekrente en de stijgende huren en je ziet waarom de starter niet meer aan bod komt. De prijzen gaan veel te hard. Ik zie dat er soms meer dan 10 procent boven de taxatiewaarde geboden wordt. Dat is vragen om problemen. Wat als de rente weer eens stijgt en de huizenprijzen gaan dalen? Dan heb je weer een hele groep huizenbezitters met problemen. 1 oplossing: EXTRA BOUWEN!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.