Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Benchmark

Uitleg over financiële woorden

Een benchmark is een objectieve maatstaf waarmee de prestaties van een beleggingsportefeuille of beleggingsfonds vergeleken worden.

Een benchmark is een objectieve maatstaf waarmee de prestaties van een beleggingsportefeuille of beleggingsfonds vergeleken worden.De letterlijke vertaling van de Engelse term benchmark is ijkpunt. Vaak wordt als benchmark gekozen voor een officiele index (bijv. de AEX index bij een belegging in aandelen). Deze index geldt dan als ijkpunt om de prestaties van de portefeuille of het fonds mee te vergelijken.De benchmark wordt tevens vaak gebruikt als richtlijn voor de beleggingsstrategie. Zo geldt bij veel beleggingsfondsen dat de fondsbeheerder zijn benchmark voor een groot deel moet volgen. Door het aanbrengen van kleine verschillen met de benchmark, kan de fondsbeheerder een beter resultaat behalen dan de benchmark. Er zijn ook beleggingsfondsen die de benchmark volledig volgen. Dit worden trackers genoemd.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Uitleg financiële woorden

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek