HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Hypotheekrente vergelijken

Hypotheekrente vergelijken? Op deze pagina vindt u een compleet overzicht: De meest actuele hypotheekrentes in Nederland, de basisbegrippen en vaststelling van hypotheekrentes in Nederland en gedetailleerde methoden voor het vergelijken van de huidige rentestanden van diverse aanbieders, waaronder Rabobank en ASR.

In de tabel hieronder vindt u de actuele hypotheekrentes:

Rentevaste periode 1 2 3 5 6 7 10 12 15 17 20 25 30
Schuld-marktwaardeverhouding NHG60%80%90%
Hypotheeksoort
Rentevaste periode 1 2 3 5 6 7 10 12 15 17 20 25 30
Schuld-marktwaardeverhouding NHG60%80%90%
Hypotheeksoort
BankProductPeriodeNHG
Centraal Beheer sparenCentraal Beheer
Groen Leef Hypotheek
10 jaar 2,71% Aanvragen
Woonfonds sparenWoonfonds
Groen Woongenot Hypotheek
10 jaar 2,76% Aanvragen
Argenta sparenArgenta
Groen Hypotheek
10 jaar 3,01% Aanvragen
Triodos Bank sparenTriodos Bank
Triodos Hypotheek
10 jaar 3,12% Aanvragen
Syntrus Achmea sparenSyntrus Achmea
Groen Basis
10 jaar 3,27% Aanvragen
Woonnu sparenWoonnu
Woonnu
10 jaar 3,37% Aanvragen
Hypotrust sparenHypotrust
Vrij Leven Hypotheek
10 jaar 3,43% Aanvragen
Rabobank sparenRabobank
Basishypotheek
10 jaar 3,44% Aanvragen
Florius sparenFlorius
Profijt drie + drie
10 jaar 3,44% Aanvragen
ABN AMRO sparenABN AMRO
Budget
10 jaar 3,46% Aanvragen
ING sparenING
Hypotheek
10 jaar 3,46% Aanvragen
Syntrus Achmea sparenSyntrus Achmea
Groen Comfort
10 jaar 3,47% Aanvragen
HollandWoont sparenHollandWoont
HollandWoont
10 jaar 3,49% Aanvragen
Tulp Hypotheken sparenTulp Hypotheken
Tulp Riant Hypotheek
10 jaar 3,50% Aanvragen
Allianz sparenAllianz
Allianz
10 jaar 3,51% Aanvragen
Argenta sparenArgenta
Hypotheek
10 jaar 3,51% Aanvragen
bijBouwe sparenbijBouwe
Hypotheek
10 jaar 3,51% Aanvragen
Lloyds Bank sparenLloyds Bank
Hypotheek (1)
10 jaar 3,51% Aanvragen
Centraal Beheer sparenCentraal Beheer
Leef Hypotheek
10 jaar 3,51% Aanvragen
Venn sparenVenn
Venn Hypotheken
10 jaar 3,51% Aanvragen
Vista Hypotheken sparenVista Hypotheken
Vista Hypotheken
10 jaar 3,52% Aanvragen
Obvion sparenObvion
Woon Hypotheek
10 jaar 3,54% Aanvragen
Nationale Nederlanden sparenNationale Nederlanden
Basis
10 jaar 3,56% Aanvragen
Nationale Nederlanden sparenNationale Nederlanden
Nieuwbouw
10 jaar 3,56% Aanvragen
Hypotrust sparenHypotrust
Woon Bewust Hypotheek
10 jaar 3,56% Aanvragen
Woonfonds sparenWoonfonds
Woongenot Hypotheek
10 jaar 3,56% Aanvragen
Florius sparenFlorius
Profijt twaalf
10 jaar 3,59% Aanvragen
MUNT Hypotheken sparenMUNT Hypotheken
MUNT Hypotheken
10 jaar 3,60% Aanvragen
ABN AMRO sparenABN AMRO
Woning
10 jaar 3,61% Aanvragen
Attens sparenAttens
Attens Hypotheken
10 jaar 3,65% Aanvragen
NIBC sparenNIBC
Hypotheek
10 jaar 3,65% Aanvragen
ASR sparenASR
WelThuis
10 jaar 3,66% Aanvragen
Rabobank sparenRabobank
Plushypotheek
10 jaar 3,68% Aanvragen
IQWOON sparenIQWOON
IQWOON
10 jaar 3,70% Aanvragen
Moneyou sparenMoneyou
Hypotheek
10 jaar 3,73% Aanvragen
AEGON sparenAEGON
Aegon
10 jaar 3,74% Aanvragen
NIBC sparenNIBC
Extra Hypotheek
10 jaar 3,75% Aanvragen
Syntrus Achmea sparenSyntrus Achmea
Basis
10 jaar 3,77% Aanvragen
Lot sparenLot
Lot Hypotheken
10 jaar 3,92% Aanvragen
Merius Hypotheken sparenMerius Hypotheken
Hypotheken
10 jaar 3,95% Aanvragen
Syntrus Achmea sparenSyntrus Achmea
Comfort
10 jaar 3,97% Aanvragen
Hypotrust sparenHypotrust
Comfort Profijt
10 jaar 4,00% Aanvragen
Tulp Hypotheken sparenTulp Hypotheken
Tulp Compleet Hypotheek
10 jaar 4,29% Aanvragen

De hypotheekrentes in onze vergelijking zijn altijd actueel: we controleren de rentes dagelijks (Laatste controle: 02-07-2025)

Wat is hypotheekrente en waarom is het belangrijk?

Rente op een hypotheek is de vergoeding die u betaalt aan de geldverstrekker voor het lenen van een geldbedrag ten behoeve van de aankoop van een woning. Het huis dient hierbij als onderpand voor de lening, wat betekent dat de hypotheekrente doorgaans lager is dan bij andere leenvormen, juist vanwege de zekerheid die dit onderpand biedt. Het is cruciaal om deze rente te begrijpen, omdat deze direct de hoogte van uw maandlasten en de uiteindelijke totale kosten van uw lening over de gehele looptijd bepaalt, wat voor veel huishoudens de grootste financiële verplichting is.

De samenstelling van de hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Een hypotheeknemer betaalt bijvoorbeeld een hogere rente (een rente-opslag) wanneer de hypotheek gelijk of hoger is dan de marktwaarde van de woning, een opslag die zonder Nationale Hypotheek Garantie vaak 0,7% bedraagt, omdat dit een groter risico inhoudt voor de bank. Echter, de hypotheeknemer kan recht hebben op een lagere hypotheekrente of een lagere renteopslag door meer eigen geld in te brengen, wanneer de waarde van de woning is gestegen, of door meer dan 5% van de hypotheek af te lossen, waardoor de lening in een lagere risicocategorie kan vallen. Het niet-betalen van de hypotheeklasten kan vergaande gevolgen hebben, aangezien de geldverstrekker dan het recht heeft om de woning via executieverkoop te verkopen.

Wat is de laagste hypotheekrente?

Hoe worden hypotheekrentes in Nederland vastgesteld?

Hypotheekrentes in Nederland worden voornamelijk vastgesteld door de individuele banken en hypotheekverstrekkers, die zelf hun tarieven bepalen op basis van een complex samenspel van factoren. Allereerst baseren banken de rente hypotheek op drie indicatoren die de kosten van geld voor hen weerspiegelen, sterk beïnvloed door macro-economische omstandigheden. Hieronder vallen het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) – met name van invloed op kortlopende rentes – en de algemene economische situatie van het land, waarbij een sterke economie doorgaans resulteert in lagere rentestanden.

Daarnaast speelt de persoonlijke situatie van de aanvrager een cruciale rol in de vaststelling van de hypotheekrente. De hoogte van de rente is afhankelijk van factoren zoals de gekozen rentevaste periode en de risicoklasse van de lening, die mede wordt bepaald door de verhouding tussen het geleende bedrag en de woningwaarde, en de aanwezigheid van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Een lagere risicocategorie kan leiden tot een lagere risico-opslag en dus een gunstigere rente. Verder heeft de Nederlandse Bank (DNB) een regulerende rol door een toetsrente vast te stellen die hypotheekaanbieders moeten hanteren. Alle geldverstrekkers zijn bovendien verplicht hun actuele rentetarieven op hun websites te publiceren voor transparantie. Hoewel de rentestanden in 2024 weinig beweging vertoonden en stabiel waren als gevolg van inflatie en rentebesluiten van centrale banken, is het belangrijk te weten dat variabele rentetarieven dagelijks kunnen wijzigen.

Welke soorten hypotheekrentes zijn er en wat zijn de verschillen?

De hypotheekrente kent in Nederland primair twee hoofdvormen: de vaste rente en de variabele rente, elk met duidelijke verschillen in stabiliteit en risico. Een vaste rente betekent dat uw rentepercentage gedurende een vooraf afgesproken rentevaste periode (bijvoorbeeld 5, 10, 20 of 30 jaar) onveranderd blijft. Dit biedt u volledige zekerheid over uw maandlasten en beschermt u tegen rentestijgingen, maar leidt doorgaans tot een hogere initiële rentevoet dan bij een variabele rente, aangezien de geldverstrekker het risico op renteschommelingen overneemt.

De variabele rente daarentegen volgt de actuele ontwikkelingen op de kapitaalmarkt en kan gedurende de looptijd van de hypotheek op elk moment door de hypotheekverstrekker worden aangepast, vaak maandelijks, per kwartaal of halfjaarlijks. Dit kan resulteren in lagere maandlasten bij dalende rentes, maar brengt ook het risico met zich mee van stijgende lasten als de marktrente oploopt. Naast deze hoofdtypen zijn er ook specifieke moment- en constructiegebonden rentesoorten die de uiteindelijke rente beïnvloeden, zoals de dagrente, dalrente en offerterente. De hypotheekrente verschilt bovendien significant per hypotheektype (bijvoorbeeld annuïteiten-, lineaire of aflossingsvrije hypotheken, waarbij een aflossingsvrije hypotheek vaak een hogere rente heeft), de gekozen rentevaste periode, en de specifieke geldverstrekker. Ook de aanwezigheid van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) leidt vrijwel altijd tot een lagere hypotheekrente, omdat het risico voor de bank hierdoor aanzienlijk afneemt.

Historische trends en verwachtingen voor hypotheekrentes in Nederland

Historisch gezien hebben hypotheekrentes in Nederland significante schommelingen gekend, met pieken van boven de 10% in de late jaren ’80 en dieptepunten van onder de 2% in de vroege 2020s, waarbij ze in 2021 zelfs historisch laag stonden met rentes voor 10 jaar vast onder 1%. Hoewel er recente bewegingen zijn geweest, zijn de huidige hypotheekrentes nog steeds historisch laag vergeleken met niveaus van tien jaar geleden, en zijn ze sinds enkele maanden zelfs weer aan het dalen. Vooruitkijkend naar 2025 en de langere termijn, verwachten experts zoals die van ING en Rabobank een stabiele of bescheiden dalende hypotheekrente, met name voor de korte rente, en een verdere daling van de lange rente. De prognose voor een tien jaar vaste hypotheekrente met NHG voor 2025 ligt tussen de 3 en 3,5 procent, waarbij de toekomstige ontwikkeling van de rente hypotheek sterk wordt beïnvloed door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank en de concurrentie tussen hypotheekaanbieders, al blijft de verwachting onder Nederlanders hierover verdeeld.

Bekijk de onderstaande hypotheekrente grafiek om de ontwikkelingen over de afgelopen jaren te zien:

Actuele hypotheekrente grafiek

Hoe kun je met tools en calculators je hypotheeklasten berekenen bij verschillende rentes?

Je kunt je hypotheeklasten bij verschillende rentes nauwkeurig berekenen met behulp van online hypotheekcalculators en door advies in te winnen bij onafhankelijke hypotheekadviseurs. Online tools, zoals een maximale hypotheek berekenen tool of een algemene online berekentool, bieden de mogelijkheid om indicatieve maandlasten te zien bij diverse rentepercentages en looptijden, zoals de 1 tot 30 jaar die een hypotheekcalculator vaak als opties heeft.

Deze calculators vereisen de invoer van uw inkomen, partnerinkomen, eventuele lopende leningen en de gewenste rentevaste periode om een inschatting van de maandlasten te geven. Door handmatig verschillende rente hypotheek tarieven te simuleren, krijgt u direct inzicht in de impact op uw financiële situatie; een variabele rente hypotheek kan bijvoorbeeld maandelijks worden aangepast, wat fluctuerende maandlasten tot gevolg heeft.

Een onafhankelijke hypotheekadviseur gaat verder dan de indicatieve online berekeningen en biedt maatwerk. Zij analyseren verschillende hypotheekopties en rentetarieven van diverse aanbieders en kunnen verschillende rentevaste periodes doorrekenen, inclusief de gevolgen voor maandlasten bij zowel vaste als variabele rentes. De adviseur kijkt daarbij naar uw complete financiële situatie, inclusief uw risicoprofiel en financiële verplichtingen, om de meest passende hypotheekconstructie te vinden. Dit resulteert in een persoonlijk rapport over betaalbaarheid en een gedegen advies dat uw financiële mogelijkheden nauwkeurig in kaart brengt onder diverse renteomstandigheden. Wilt u zelf alvast een snelle inschatting maken van uw hypotheeklasten? Gebruik dan onze handige tool voor het berekenen van uw hypotheek om uw financiële mogelijkheden te verkennen.

Veelgestelde vragen over hypotheekrente

Elke bank heeft verschillende rentes voor hypotheken. Hoe hoog de huidige hypotheekrente is die jij zou moeten betalen, hangt van een aantal zaken af. Juist daarom stellen we je voor de vergelijking een aantal vragen over de woning en de hypotheek. We vragen naar:

  • het hypotheekbedrag
  • de waarde van de woning
  • de hypotheekvorm
  • de rentevastperiode
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Er zijn van oudsher heel wat hypotheekvormen mogelijk. Inmiddels is een aantal daarvan (de aflossingsvrije-, spaar-, bankspaar-, leven- en beleggingshypotheek) niet meer nieuw af te sluiten, maar nog wel mee te nemen naar een volgende koopwoning of nieuwe hypotheek. Wie voor het eerst een huis koopt heeft niet veel keuze: als je hypotheekrenteaftrek wilt zul je moeten kiezen voor een annuïteiten- of een lineaire hypotheek.

Banken hanteren voor de ene hypotheekvorm een andere rente dan voor de andere. De aflossingsvrije hypotheek krijgt bijvoorbeeld vaak een rente-opslag (een hogere hypotheekrente) – juist omdat er niet op wordt afgelost. Ook voor de spaarhypotheek wordt een hogere rente gerekend, met als verzachting dat die hogere rente dan ook vergoed wordt op de spaarpot die gevormd wordt voor het aflossen van de hypotheek.

De rentevastperiode – hoe lang je de rente vastzet – is van grote invloed op de hoogte van de hypotheekrente. Bijna altijd is het zo dat hoe langer de rente vaststaat, hoe hoger deze is. Een rente die vaststaat geeft je zekerheid over je hypotheeklasten, voor die zekerheid betaal je wat extra. We kunnen in een vergelijking natuurlijk de laagste (variabele) hypotheekrente laten zien – als jij de rente 20 jaar vast wilt zetten is die niet interessant voor jou.

Bij het hypotheekbedrag en de hoogte van de hypotheek zag je het al langskomen: de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit kun je aanvragen bij jouw hypotheek als die aan de voorwaarden voor NHG voldoet. Waarom zou je dat doen? Drie redenen:

  • oplossingen bij betalingsproblemen
  • geen restschuld als je het huis met verlies moet verkopen
  • een fors lagere hypotheekrente

Oplossingen bij betalingsproblemen

Heb je betalingsproblemen die tijdelijk zijn? NHG denkt actief mee over oplossingen voor die problemen, zodat het niet nodig is om je huis te verkopen.

Geen restschuld

Stel, je moet toch je woning verkopen omdat je de lasten niet meer kunt betalen. Doordat je werkloos bent geworden, of arbeidsongeschikt, of je partner is overleden, of jullie zijn uit elkaar gegaan. Als de woningmarkt tegenzit en de verkoopprijs lager is dan het hypotheekbedrag dat je nog moet betalen… dan blijft er een restschuld over. Bij een hypotheek met NHG kan de bank die restschuld declareren bij NHG. Formeel kan NHG die terughalen bij jou, maar in de praktijk gebeurt dit meestal niet.

Fors lagere hypotheekrente

Omdat de bank dat risico van een lastig te innen restschuld niet loopt, kan de actuele hypotheekrente veel lager zijn dan bij een hypotheek zonder NHG. Dat scheelt zomaar 0,5% aan rente per jaar – reken maar uit hoeveel verschil dat in euro’s is over jouw hypotheekbedrag.

1. Hypotheekbedrag

De hoogte van de hypotheek kan op twee manieren invloed hebben op de hypotheekrente. Allereerst bepaalt het hypotheekbedrag of je in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Verderop lees je daar meer over. Wordt het géén NHG-hypotheek, dan is de verhouding tussen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning belangrijk voor de hoogte van de hypotheekrente.

2. Waarde van de woning

Bij de aankoop van een huis bepaalt ook de waarde van de woning of je wel of geen NHG kunt krijgen. Er is een ‘kostengrens’ – boven dat bedrag kom je niet in aanmerking voor NHG, ook al is de hypotheek die je wilt afsluiten niet te hoog.

Bij een hypotheek zonder NHG wordt de rente bepaald door de vraag hoe hoog jouw hypotheek wordt ten opzichte van de waarde van de woning. In banktermen heet dat de ‘loan to value – LTV’. Dit is een percentage: als de hypotheek precies even hoog is als de woningwaarde is de LTV 100%. Leen je minder dan de waarde van de woning, dan wordt de LTV lager dan 100% – een hogere hypotheek heeft een LTV van meer dan 100%. Dat was vroeger heel gebruikelijk, tegenwoordig is het standaard maximum voor een hypotheek 100%.

Een voorbeeld: als je een hypotheek wilt afsluiten van € 247.500 voor een huis met een waarde van € 275.000, dan is de LTV 90%. Dat is de uitkomst van de rekensom: (247.500 / 275.000) * 100%.

Hoe hoger de LTV, hoe groter het risico voor de bank is dat de hypotheek misschien niet helemaal wordt terugbetaald. Kom jij in de betalingsproblemen en blijkt dat zo erg dat de woning verkocht moet worden, dan bepaalt de opbrengst (dus de waarde van de woning) hoe gemakkelijk de bank haar geld terugkrijgt. Levert het huis bij verkoop minder op dan de openstaande hypotheek, dan is het voor de bank nog maar afwachten of het lukt om de rest van de hypotheekschuld bij jou terug te halen. Daarom is de hypotheekrente lager naarmate de LTV lager is.

Het omzetten van je hypotheekrente naar de huidige marktrente betekent dat je de rente die je op je hypotheek betaalt, aanpast naar het rentepercentage dat op dat moment gangbaar is op de markt. Dit kan gebeuren via een proces dat rentemiddeling of herfinanciering heet, afhankelijk van je specifieke situatie en de voorwaarden van je hypotheekverstrekker.

ASR hypotheekrente: overzicht van rentetarieven en mogelijkheden

De ASR hypotheekrente omvat een scala aan rentetarieven en specifieke hypotheekmogelijkheden die ASR aanbiedt. Historisch gezien hebben oudere ASR-hypotheken vaak een hogere rente, wat het aantrekkelijk maakt voor hypotheeknemers om een ASR hypotheek over te sluiten voor lagere maandlasten en aanzienlijke besparingen. Actuele rentes voor bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek met 10 jaar rentevast liggen rond de 3,61% met NHG en 3,92% zonder NHG.

ASR biedt diverse hypotheekproducten met elk hun eigen mogelijkheden. De Levensrente hypotheek is specifiek ontworpen voor AOW-gerechtigden die de overwaarde van hun woning willen benutten, vaak zonder renteherzieningen en zonder einddatum. Met de A.S.R. WelThuis hypotheek profiteert u van een automatische renteverlaging bij aflossing die leidt tot een lagere risicoklasse, en de mogelijkheid om boetevrij tot 100.000 euro extra af te lossen per kalenderjaar. De ASR DigiThuis Hypotheek stelt de rente vast gekoppeld aan de hypotheekrente met een korting van 1%-punt, biedt de mogelijkheid van een tweede hypotheek en overbruggingskrediet, maar is niet beschikbaar met NHG. Met een acceptatiepercentage van bijna één op de vier hypotheekaanvragen voor de DigiThuis hypotheek in 2025, toont ASR zich een relevante speler. Voor een gedetailleerd overzicht van alle actuele rentetarieven en voorwaarden van ASR, inclusief de Startershypotheek, kunt u terecht op de ASR-pagina van HomeFinance.nl.

Hoe helpt HomeFinance.nl bij het kiezen van de beste rente voor jouw hypotheek?

HomeFinance.nl helpt je bij het kiezen van de beste rente hypotheek door een uitgebreid en actueel overzicht te bieden van hypotheekrentes van meer dan 40 hypotheekaanbieders in Nederland. Onze online vergelijkingstools stellen huizenkopers in staat om de huidige rentestanden van diverse banken, verzekeraars en pensioenfondsen – vaak elk uur automatisch bijgewerkt – naast elkaar te leggen. Dit stelt u in staat om niet alleen de laagste rente te vinden, maar ook om te zien hoe de rente varieert afhankelijk van factoren zoals de gekozen rentevaste periode, het hypotheektype en uw persoonlijke situatie, inclusief de risicoklasse van uw lening en de aanwezigheid van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Door deze transparantie en directe vergelijkingsmogelijkheden kunt u een weloverwogen beslissing nemen die aansluit bij uw financiële doelstellingen.

Hoewel de laagste rente vaak aantrekkelijk lijkt, is de beste hypotheekrente diegene die het meest gunstig is voor uw specifieke financiële situatie en wensen, waarbij niet alleen de rente maar ook de voorwaarden cruciaal zijn. HomeFinance.nl faciliteert dit door u de mogelijkheid te geven alle rentes in Nederland te vergelijken en inzicht te krijgen in wat de uiteindelijke maandlasten en totale kosten van de lening beïnvloedt. Wilt u de mogelijkheden voor uw situatie verkennen en de meest voordelige rente hypotheek voor uw hypotheek vinden?

Picture of Jorrit Drenth

Jorrit Drenth

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jorrit Drenth. Jorrit is een expert op het gebied van hypotheken en overige leningen en helpt mensen al meer dan 10 jaar met hun financiële vragen. Jorrit schrijft onder andere voor HomeFinance, Actuelerentestanden.nl, en Lening.nl.