Search
Close this search box.

Kosten bij het kopen van een huis

Het kopen van een huis brengt meer kosten met zich mee dan alleen de koopsom. Bij het verkennen van jouw mogelijkheden is het belangrijk om dat goed in te zien en er rekening mee te houden. Anders trap je wellicht in de valkuil dat je kijkt naar woningen in een prijsklasse waarvan later blijkt dat je die niet kunt betalen.

Beschikbaar en benodigd geld

Het verkennen van jouw mogelijkheden betekent dat je naar twee kanten kijkt: de beschikbare geldbronnen en het benodigde bedrag. Die moeten op elkaar aansluiten, of eigenlijk is het beter als jouw ruimte aan beschikbare geldbronnen wat groter is dan het bedrag dat je nodig hebt. Het is altijd goed om ruimte over te houden voor onverwachte kosten.

Benodigd bedrag voor de woning

Het benodigde bedrag voor de aankoop kan bestaan uit:

 • Koopsom
 • Bijkomende kosten voor de aankoop
 • Bijkomende kosten voor de financiering
 • Kosten van verbouwing / onderhoud / verbetering van de woning
 • Kosten van verhuizing
 • Kosten van inrichting

Op de eerste drie gaan we hieronder nader in. De andere drie zijn heel persoonlijk, maar wel belangrijk om vooraf én tijdens de bezichtiging van huizen goed naar te kijken.

Koopsom en kosten aankoop woning

In de basis zijn er twee soorten woningen om te kopen: huizen die er al zijn (bestaande bouw) en woningen die nog gebouwd worden (nieuwbouw). Beide soorten kennen een koopsom, maar de bijkomende kosten zijn heel verschillend.

Er zijn twee termen die gebruikt worden voor de bijkomende kosten:

 • Kosten Koper (KK)
 • Vrij op naam (VON)

Vrijwel altijd is de koopsom voor een bestaande woning met kosten koper en een nieuwbouwwoning vrij op naam.

Kosten koper bij bestaande bouw

De extra kosten die komen kijken bij de aankoop van een bestaande woning kunnen zijn:

 • Overdrachtsbelasting
 • Notariskosten voor de levering van de woning
 • Makelaarskosten
 • Bankgarantie
 • Bouwkundig rapport
 • Verbouwingskosten

Vrij op naam bij nieuwbouw – toch kosten

De bovengenoemde kosten zoals die gelden bij de aankoop van een bestaande woning zijn niet van toepassing voor een nieuwbouwhuis. Dat wordt vrij op naam geleverd – geen extra kosten voor de levering. Dat wil echter niet zeggen dat er geen bijkomende kosten zijn voor een nieuwbouwwoning. Die zijn er wel degelijk:

 • Bouwrente: let op – er is een groot fiscaal verschil tussen:
  • Bouwrente over de periode voordat je de woning kocht (rente die ontwikkelaar meeneemt in de koop-aanneemsom voor kosten die hij al gemaakt heeft – dit is niet fiscaal aftrekbaar).
  • Bouwrente over de periode nadat je de woning kocht (renteverlies tijdens de bouw: rente die je al over de hypotheek betaalt terwijl het huis nog gebouwd wordt – dit is fiscaal aftrekbaar).
 • Meerwerk: extra kosten bovenop de kale aanneemsom, bijvoorbeeld voor een luxere keuken, een dakkapel of een uitbouw.
 • Kosten na oplevering: kosten die je zelf nog gaat maken nadat je de sleutel gekregen hebt, zoals het inrichten van de woning en de tuin.

Kosten afsluiten hypotheek

Niet alleen voor het kopen van de woning maak je kosten, ook het afsluiten van jouw hypotheek brengt kosten met zich mee. Het kan hier gaan om de volgende kosten:

Dit noemen we de financieringskosten – deze zijn eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Genoeg geld voor het kopen van een huis?

Zoals gezegd: de vraag of je genoeg middelen hebt om een huis te kopen kun je beantwoorden door de totale kosten voor de aankoop af te zetten tegen de het totaal aan middelen waarover je de beschikking hebt. Een hypotheekadviseur kan hierbij helpen.

Hypotheek regelen met een deskundige adviseur? Neem direct contact met ons op! >>

Op de hoogte blijven over hypotheken?

Altijd op de hoogte over Homefinance

Je gegevens zijn bij ons veilig
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek