Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogMet welke kosten krijg je te maken als je een huis koopt?
Het kopen van een huis brengt meer kosten met zich mee dan alleen de koopsom. Bij het verkennen van jouw mogelijkheden is het belangrijk om dat goed in te zien en er rekening mee te houden. Anders trap je wellicht in de valkuil dat je kijkt naar woningen in een prijsklasse waarvan later blijkt dat je die niet kunt betalen.
Het verkennen van jouw mogelijkheden betekent dat je naar twee kanten kijkt: de beschikbare geldbronnen en het benodigde bedrag. Die moeten op elkaar aansluiten, of eigenlijk is het beter als jouw ruimte aan beschikbare geldbronnen wat groter is dan het bedrag dat je nodig hebt. Het is altijd goed om ruimte over te houden voor onverwachte kosten.
Het benodigde bedrag voor de aankoop kan bestaan uit:
Op de eerste drie gaan we hieronder nader in. De andere drie zijn heel persoonlijk, maar wel belangrijk om vooraf én tijdens de bezichtiging van huizen goed naar te kijken.
In de basis zijn er twee soorten woningen om te kopen: huizen die er al zijn (bestaande bouw) en woningen die nog gebouwd worden (nieuwbouw). Beide soorten kennen een koopsom, maar de bijkomende kosten zijn heel verschillend.
Er zijn twee termen die gebruikt worden voor de bijkomende kosten:
Vrijwel altijd is de koopsom voor een bestaande woning met kosten koper en een nieuwbouwwoning vrij op naam.
De extra kosten die komen kijken bij de aankoop van een bestaande woning kunnen zijn:
De bovengenoemde kosten zoals die gelden bij de aankoop van een bestaande woning zijn niet van toepassing voor een nieuwbouwhuis. Dat wordt vrij op naam geleverd - geen extra kosten voor de levering. Dat wil echter niet zeggen dat er geen bijkomende kosten zijn voor een nieuwbouwwoning. Die zijn er wel degelijk:
Niet alleen voor het kopen van de woning maak je kosten, ook het afsluiten van jouw hypotheek brengt kosten met zich mee. Het kan hier gaan om de volgende kosten:
Dit noemen we de financieringskosten - deze zijn eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Zoals gezegd: de vraag of je genoeg middelen hebt om een huis te kopen kun je beantwoorden door de totale kosten voor de aankoop af te zetten tegen de het totaal aan middelen waarover je de beschikking hebt. Een hypotheekadviseur kan hierbij helpen.
Hypotheek regelen met een deskundige adviseur? Neem direct contact met ons op! >>
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.