Search
Close this search box.

Geld voor een eigen huis, waar komt het vandaan?

Hoe kom je aan geld om een huis te kopen?

Wie een eigen woning wil kopen heeft geld nodig. Een behoorlijke som geld: een huis is geen kleine aankoop. Bovendien komen bij het kopen van een huis meer kosten kijken dan alleen de koopsom van de woning zelf. Het totaalbedrag dat je nodig hebt, moet ergens vandaan komen.

Er zijn verschillende bronnen van geld denkbaar:

  • Hypotheek van een bank
  • Eigen geld
  • Een schenking of lening van anderen
  • Overwaarde van de huidige woning

Het is verstandig om deze geldbronnen te verkennen voordat je naar huizen gaat kijken. Alleen met een compleet financieringsplaatje heb je een goed beeld van jouw mogelijkheden om een woning te financieren. Zo kijk je niet naar woningen die achteraf voor jou niet haalbaar blijken – dat voorkomt teleurstellingen.

Hypotheek

Voor heel veel mensen is een hypotheek de voornaamste geldbron bij het kopen van een huis. Om zekerheid te hebben over de hypotheekmogelijkheden is het belangrijk om het aanvragen van jouw hypotheek al op te starten voordat je een woning gaat zoeken. Het voorbereiden van de hypotheekaanvraag geeft rust tijdens het kooptraject – een traject dat op zichzelf al spannend genoeg is. Zodra je de woning gevonden hebt en overeenstemming hebt bereikt met de verkoper kan het afsluiten van de hypotheek dan ook veel sneller verlopen.

Eigen geld

Vroeger konden we een huis kopen zonder dat we daarbij eigen geld nodig hadden. Het volledig financieren van de koopsom plus de bijkomende kosten was prima mogelijk. Tegenwoordig is dat anders: de maximale hypotheek die in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek is 100% van de waarde van de woning. De bijkomende kosten moet je op een andere manier financieren. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze eigen geld moeten hebben om die kosten mee te betalen. Sparen voor de aankoop van een eigen woning is dan ook geen overbodige luxe.

Schenking of lening van anderen

Misschien zijn er voor jou wel aanvullende mogelijkheden om geld te krijgen voor jouw woningaankoop. Voor starters op de woningmarkt zijn er soms mogelijkheden bij de gemeente en misschien kunnen ouders iets betekenen.

Starterslening van de gemeente

Zo zijn er gemeenten die starters een Starterslening kunnen aanbieden – meer daarover vind je op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Hulp van ouders

Ook schieten ouders hun kinderen vaak te hulp als die een huis willen kopen. Ouders die zelf genoeg geld hebben kunnen bereid zijn te helpen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Geld schenken
  • Geld uitlenen
  • Zelf het huis kopen en aan jou verhuren
  • Samen met jou het huis kopen
  • Borg staan voor de hypotheek (met hoofdelijke aansprakelijkheid)

Als je aan zo’n constructie denkt is het belangrijk om hierbij deskundig advies in te winnen.

Binnen 24 uur duidelijkheid over de mogelijkheden? Neem direct contact met ons op! >>

Overwaarde van de huidige eigen woning

Misschien heb je al een eigen huis en wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Dan is het prima mogelijk dat er overwaarde in jouw woning zit. Die overwaarde kun je goed inzetten voor het financieren van de aankoop.

Wat is overwaarde?

Overwaarde betekent dat jouw huidige woning meer waard is dan de hypotheek die erop rust. Het heeft dus niets te maken met de prijs die je er ooit voor betaald hebt, het gaat om de openstaande hypotheek. Het is het bedrag dat je overhoudt aan de verkoop. Prima plan om dat te gebruiken voor de financiering van jouw volgende eigen huis.

Overwaarde en hypotheekrenteaftrek

Sterker nog: het moet eigenlijk wel. Tenminste, als je voor de hypotheek op jouw volgende huis volledige hypotheekrenteaftrek wilt. Sinds 2004 is immers de fiscale bijleenregeling van kracht – die eenvoudig gesteld inhoudt dat je verplicht bent om de overwaarde bij verkoop in te brengen in jouw nieuwe koopwoning.

Overwaarde en timing: overbruggingskrediet

Het lastige van het gebruiken van de overwaarde van jouw oude woning voor de financiering van een nieuw huis is dat de timing meestal niet gelijkloopt. Doorgaans zul je eerst de andere woning in je bezit krijgen, daar misschien nog het nodige in willen doen, en pas later verhuizen en jouw huidige woning overdragen. Het geld van de verkoop krijg je dan pas na de aankoop. Hoe kun je de overwaarde uit de verkoop dan gebruiken voor de aankoop?

Daarvoor hebben banken een speciale hypotheeksoort: het overbruggingskrediet. Daarmee overbrug je het bedrag dat je tekortkomt bij de aankoop. Zodra de verkoop bij de notaris is gepasseerd zorgt die ervoor dat de overbruggingshypotheek direct wordt afgelost uit de verkoopopbrengst.

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek