Search
Close this search box.

Huis bezichtigen

Je wilt een huis kopen en hebt er één of meer gevonden waarin je interesse hebt. Er is een bezichtiging gepland, zodat je de woning in het echt kunt gaan bekijken en ‘voelen’.

Woning past bij financieringsplaatje en woonwensen

Aan jouw zoektocht naar een woning is als het goed is (zoals beschreven in het Stappenplan Huis kopen) het opstellen van een financieringsplaatje en het bepalen van jouw woonwensen voorafgegaan. Daardoor weet je het huis dat je gaat bezichtigen binnen jouw financiële mogelijkheden ligt en dat deze volgens de informatie aan jouw wensen voldoet. Dat is een goed begin!

Foto’s kunnen een ander beeld geven

De presentatie van huizen op internet, met name de foto’s, kunnen nog weleens een ander beeld geven dan de werkelijkheid. Met groothoeklenzen lijken kamers bijvoorbeeld vaak veel groter dan ze in werkelijkheid zijn. Staar je daarom niet blind op de foto’s – kijk vooral naar de afmetingen zoals die op de plattegrond vermeld staan. Dat zijn feiten die niet kunnen vertekenen.

Kijk door de inrichting heen

De inrichting die de huidige bewoners van het huis hebben gekozen kan ook een vertekend beeld geven. Hebben zij de woonkamer volgepropt met meubels terwijl jij juist houdt van ruimte? Bedenk altijd dat die meubels eruit gaan. Dat je met de ruimte precies kunt doen wat jij wilt. Zijn de muren in heftige kleuren geschilderd terwijl jij meer van de neutrale stijl bent? Daar kun je eenvoudig iets aan doen als jij de nieuwe eigenaar wordt.

Ook hier geldt dus: kijk naar de feiten. Naar de oppervlaktes, de vierkante meters, de lichtinval en dergelijke. Kleuren, meubels en andere aankleding en inrichting ga je natuurlijk helemaal naar eigen smaak doen als je een woning heeft gekocht.

Valkuilen bij een bezichtiging

Pas bij het bezichtigen op dat je niet al verliefd wordt op het huis en dat ook laat blijken. Daarmee verzwak je jouw onderhandelingspositie bij de verkoper en/of diens makelaar. Probeer vooral kritisch en zakelijk te zijn. Focus op belangrijke onderwerpen zoals:

  • Eventuele gebreken
  • Achterstallig onderhoud
  • Benodigde verbouwingen/verbeteringen
  • Energieverbruik

Tegelijk is het vaak niet handig om uitgesproken negatief te zijn. Dat kan een strategie zijn: het huis afkraken omdat je denkt dat je daarmee een lagere koopsom kunt bewerkstelligen. Daarmee kun je een vervelende indruk achterlaten bij de verkoper, die dan om die reden wellicht voor een andere koper zal kiezen.

Situatie op de woningmarkt

De situatie op de woningmarkt absoluut een rol bij de houding die je aanneemt tijdens de bezichtigingen.

Kopersmarkt

In een kopersmarkt is er veel aanbod en zijn er niet veel mensen die een huis willen kopen. Daardoor hebben kopers ‘de macht’. Verkopers willen graag hun woning kwijt en zijn blij met elke ge├»nteresseerde. Dan kan een extra kritische opstelling zorgen voor een lagere koopsom.

Verkopersmarkt

Een verkopersmarkt is andersom: er is weinig aanbod en potentiële kopers moeten ‘vechten’ om in aanmerking te komen voor een huis. Dan speelt ook de gunfactor een rol: de verkoper kiest een koper die hij aardig vindt. Een negatieve houding tijdens de bezichtiging werkt dan niet in jouw voordeel. Sterker nog: misschien is het dan slimmer om alles uit de kast te trekken om de ‘gunfactor’ te krijgen.

Dit speelt ook een rol bij de vraag of je meerdere bezichtigingen wilt doen voordat je besluit om te bieden op het huis. In een kopersmarkt heb je vaak alle tijd en ruimte daarvoor, in een verkopersmarkt is snel handelen heel belangrijk.

Positieve bezichtiging? Bieden!

Bevalt de woning je ook in het echt goed? Heb je een goed beeld van de mogelijkheden en zie jij jezelf er wel wonen? Dan is het tijd om een bod uit te brengen en te gaan onderhandelen met de verkoper.

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek