Search
Close this search box.

Stappenplan berekening

Op deze site kunt u de maximale hypotheek berekenen. Bij deze maximale hypotheek berekening wordt een aantal stappen doorlopen. Hieronder zetten wij deze stappen voor u op een rij.

Bereken direct uw maximale hypotheek

Bepalen (hoogste) toetsinkomen

Voor de berekening van de maximale hypotheek is de eerste stap het bepalen met welk inkomen gerekend mag worden. In vakjargon wordt het inkomen waarmee gerekend mag worden het toetsinkomen genoemd. Feitelijk het inkomen waarmee de maximale hypotheektoets door hypotheekbanken uitgevoerd wordt.

Toetsinkomen en de maximale hypotheek

Bepalen toetsrente

Bij het bepalen van de maximale hypotheek speelt de hypotheekrente een belangrijke factor. Des te hoger de rente, des te moeilijker de rentelasten betaalbaar worden. Daar houden hypotheekbanken onder andere rekening mee door bij hogere rentes aangepaste woonquotes te hanteren en vice versa. Ook wordt er bij korte rentevaste periodes een minimum rente gehanteerd, ook al is de daadwerkelijke rente lager: de toetsrente.

Toetsrente en de maximale hypotheek

Bepalen woonquote

Nadat het toetsinkomen en de toetsrente zijn bepaald, volgt de stap waarin bepaald wordt wat de woonquote is. Om echter het begrip toetsrente goed te kunnen begrijpen, is uitleg van de woonquote noodzakelijk; oftewel hoeveel daadwerkelijk betaald mag worden aan woonlasten. Dit gebeurt door het toepassen van de woonquote.

Woonquote en de maximale hypotheek

Berekenen maximale hypotheek

Wanneer de 3 stappen van het bepalen van het toetsinkomen, toetsrente en de woonquote tenslotte zijn voltooid, kan de maximale woonlast berekend worden, waaruit de berekening van de maximale hypotheek voortvloeit.

De maximale hypotheek berekening inclusief cijfermatige onderbouwing

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek