Search
Close this search box.

Persoonlijke verplichtingen en de maximale hypotheek berekening

Bij het bepalen van de maximale hypotheek wordt berekend of de hypotheeklasten goed te dragen zijn door de aanvrager(s) van de hypotheek. Om dit te bepalen wordt goed gekeken naar de inkomenssituatie en het uitgavepatroon van de aanvrager(s). Op het moment dat er bepaalde terugkerende financiële verplichtingen zijn die het besteedbaar inkomen sterk be├»nvloeden, kan het zijn dat een hypotheekinstelling een minder hoge hypotheeklening zal willen verstrekken. Op deze pagina gaan wij in op deze persoonlijke financiële verplichtingen die van invloed kunnen zijn op de maximaal te verkrijgen hypotheek.

Bereken direct uw maximale hypotheek

Alimentatie

Op het moment dat u partneralimentatie betaalt, zal de hypotheekinstelling uw inkomen vaak niet volledig meenemen. Meestal wordt het bedrag dat u per jaar aan alimentatie betaalt in mindering gebracht op uw inkomen. Eventuele alimentatie die u betaalt voor uw kinderen wordt hierbij buiten beschouwing gelaten.

Meer informatie over alimentatie en de hypotheek

Erfpacht

Bij erfpacht heeft u de grond waar uw huis op staat niet in eigendom, maar in bruikleen. Het komt regelmatig voor dat bij erfpacht jaarlijks een vergoeding voor dit bruikleen gevraagd wordt. Dit wordt een canon genoemd. Indien er sprake is van een periodieke canon heeft dit invloed op uw maximale hypotheek.

Meer informatie over erfpacht en de hypotheek

Schulden (consumptieve kredieten)

Op het moment dat u buiten de hypotheek om schulden heeft zoals persoonlijke leningen of doorlopende kredieten, gaat de hypotheekinstelling er vanuit dat u maandelijks over deze schulden rente en aflossing verschuldigd bent. Omdat deze verplichtingen ten laste gaan van uw besteedbaar inkomen, zullen hypotheekinstellingen hier rekening mee houden en de maximaal te verstrekken hypotheek (fors) verlagen.

Meer informatie over consumptieve schulden en de hypotheek

Niet-aftrekbaar leningdeel binnen de hypotheek

Hierboven geven we aan dat consumptieve schulden van invloed zijn bij het bepalen van de maximale hypotheek. Meestal gaat het om schulden die buiten de hypotheek om lopen. Een bijzondere vorm van een consumptieve schuld is een schuld die meegefinancierd wordt in de hypotheek. Er ontstaat dan een hypotheek waarvan een deel van de hypotheekrentelasten niet aftrekbaar is. Omdat de netto hypotheeklasten daardoor hoger worden, heeft een niet aftrekbare gedeelte binnen de hypotheek een negatieve invloed op het maximaal te lenen hypotheekbedrag.

Meer informatie over het niet-aftrekbaar leningdeel binnen de hypotheek

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek