Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Een ongekende golf van faillissementen dreigt in Nederland

DEN BOSCH – Nederland staat aan de vooravond van een zorgwekkende toename in het aantal faillissementen, een trend die zich naar verwachting doorzet. Deze prognose komt van Allianz Trade, de gerenommeerde kredietverzekeraar, die een unieke positie inneemt door deze ontwikkeling in Europa te belichten. “Nergens in Europa zien we een dergelijke scherpe stijging als hier,” benadrukt Johan Geeroms, risicodirecteur bij Allianz Trade in de Benelux.

De voorspellingen zijn somber: na een ongekende stijging van 52% vorig jaar, die als een nasleep van de coronapandemie werd beschouwd, komt er dit jaar naar verwachting nog een substantiële toename van 31% bij. Vooral de horeca, transport, groothandel/retail en met name de bouwsector in Nederland zullen het zwaar te verduren krijgen.

“Na Spanje voelen we in Nederland de grootste urgentie,” verklaart Geeroms. Hij wijst op de verwachting van een stabilisatie in 2025, maar waarschuwt tegelijkertijd voor mogelijke onvoorziene tegenslagen. “Een significant herstel in Duitsland is cruciaal voor onze economie, en dat herstel moet nog op gang komen.”

Een groeiende kwetsbaarheid

De analyse wijst uit dat vooral het midden- en kleinbedrijf in Nederland zijn weerbaarheid heeft zien afnemen. Stijgende inkoopkosten worden niet doorberekend aan klanten vanwege concurrentiedruk, wat de winstmarges onder druk zet. “Deze praktijk maakt bedrijven extra gevoelig voor economische tegenwind,” voegt Geeroms toe.

Bovendien speelt het hoge aantal nieuwe ondernemingen dat post-corona werd opgericht, een rol in de relatief hoge faillissementscijfers in Nederland. Startende ondernemers, traditioneel al een groep met een hoger faillissementsrisico, vinden in het huidige economische klimaat extra uitdagingen op hun pad.

Een breder perspectief

Allianz Trade’s onderzoek, uitgevoerd in diverse landen wereldwijd, suggereert dat de stijging van faillissementen na drie jaar zal afvlakken. Met geen verdere stijging verwacht in 2025, stabiliseert het aantal faillissementen zich weliswaar op een hoog niveau. Globaal gezien voorspelt men voor dit jaar een toename van 9% in het aantal bedrijfsfaillissementen ten opzichte van vorig jaar.

“In een tijd waarin de economie hapert, wordt de veerkracht van ondernemingen op de proef gesteld, met name die welke al eerder kwetsbaarheden toonden,” concludeert Geeroms.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek