Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huisdierverzekeringen: schimmig wereldje

Dierenartskosten verzekeren - onzin of niet?

Dierenartskosten verzekeren – onzin of niet?

Telegraaf.nl kopt vandaag met Fikkie vaker verzekerd. Oftewel: er worden meer huisdierverzekeringen afgesloten in Nederland. Reaal Dier & Zorg heeft laten weten dat er een stijging is van 20% in het aantal huisdieren met een eigen ziektekostenpolis.

Opeens veel bij de dierenarts

Ik heb wel een paar huisdieren, meer eerlijk gezegd nog niet serieus overwogen om daar een verzekering voor af te sluiten. Wel aan gedacht nu ik in het afgelopen halfjaar vaker bij de dierenarts ben geweest dan in de 15 jaar ervoor. Eerst hadden we alleen twee katten, toen cavia’s erbij, toen weer alleen twee katten, inmiddels een hond en nog één kat.

Flinke kosten dierenartsbezoeken

Het laat zich raden: één van onze katten is recent overleden op de respectabele leeftijd van zo’n 15 jaar. Met hem ben ik voordat het zover was een aantal maal bij de dierenarts geweest. Ook onze lieve hond heeft de dokter al een paar keer ontmoet – een flinke wond en een sterilisatie. Alles bij elkaar liepen de kosten van de dierenartsbezoeken in het afgelopen jaar flink op.

Beter een huisdierenverzekering afsluiten?

Zou ik dan misschien niet beter ook aan een huisdierenverzekering kunnen denken? Nou nee. Volgens mij is een sterilisatie meestal niet meeverzekerd (dat is een keuze, geen onvoorziene operatie) en dat was de grootste kostenpost.

Onzinverzekering

Sowieso heb ik bij de huisdierverzekering sterk de indruk dat we het hebben over een zogeheten ‘onzinverzekering’. Daarin ben ik niet de enige, getuige bijvoorbeeld dit stuk van Arthur Goes en dit artikel op Business Insider. Voor zo’n huisdierverzekering betalen de meeste mensen een premie van tussen de 40 en 60 euro per maand – ik vind het nogal wat! Dan zit daar nog geen aparte gebitsverzekering in trouwens. Ondertussen zijn er heel wat uitsluitingen in de polissen, een maximale vergoeding per huisdier per jaar én vaak een fiks eigen risico. Wil je er één afsluiten… dan zou ik daar maar goed naar kijken als ik jou was!

Schimmig wereldje

Ik vind het ook een beetje een schimmig wereldje hoor. Ga je naar een basistraining op een hondenschool, krijg je een prachtig pakketje informatie over de huisdierenverzekering. Vervolgens krijg je – zonder dat je ergens toestemming hebt gegeven om je mailadres door te geven – spontaan een mail van de huisdierverzekeraar om je te helpen herinneren. Brrrrr….

Belangenverstrengeling?

Sommige dierenartsen declareren rechtstreeks bij de verzekeraar. Sommige verzekeraars zijn opgericht door een collectief aan dierenartsen. Weet niet hoor, belangenverstrengeling enzo? Tarieven, eigen risico, premies…. 

Indekken tegen onverwachte medische kosten huisdier

Maar goed, ik begrijp natuurlijk ook helemaal dat er mensen zijn die zich willen indekken tegen de onverwachte medische kosten die een huisdier met zich mee kan brengen. Als de je euro’s voor operaties en behandelingen niet hebt liggen is het een prettig idee dat de kosten verzekerd zijn.

Geen premie maar spaarrekening

Des te zuurder als blijkt dat de dekking niet is wat je ervan verwacht had, dus nogmaals: áls je zo’n huisdierverzekering afsluit – verdiep je dan wel echt even goed in de voorwaarden. Om teleurstellingen te voorkomen. En je kunt die 40 tot 60 euro per maand ook apart zetten op een spaarrekening die je gebruikt voor de medische kosten van je huisdier. In de meeste gevallen zul je dan uiteindelijk voordeliger uit zijn, lijkt mij.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Hanneke van vrijdag augustus 17, 2018 21:47
    Wat een onzin verhaal. Je hebt geen verzekering voor je dieren maar wel een mening over dierenverzekeringen. Je baseert je verhaal niet op feiten maar op wat volgens aan de orde is. Misschien eerst maar eens goed verdiepen voor dat je wat roept! Er zijn een hoop mensen en dieren inclusief ikzelf met mijn dieren geholpen bij een dierenverzekering. Soms zijn de kosten wat hoger ivm leeftijd van het beestje. Een dierenverzekering kan namelijk het verschil maken om een dier in te laten slapen of te laten helpen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek