Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Bitcoin als gratis geld

Cryptovaluta een gebarsten bubbel of toch niet?

Cryptovaluta een gebarsten bubbel of toch niet?

Bij het scannen van het nieuws zie ik op Telegraaf.nl een kop die mijn aandacht trekt – daar zijn ze sterk in bij de Telegraaf: ‘Gratis geld bestaat niet‘.

Basisinkomen? Nee, cryptomunten!

Ik denk direct dat het over één van mijn stokpaardjes gaat, het basisinkomen. Het boek van Rutger Bregman hierover heet immers ‘Gratis geld voor iedereen‘. Niets is minder waar: het stuk gaat over bitcoin en andere cryptomunten. Jammer, ik had wel zin in een mooi verhaal over het basisinkomen.

Maar goed, het ging dus over bitcoin enzo. Die cryptomunten waar ik nog steeds weinig van begrijp en waar ik me dus ook nog niet aan gewaagd heb. Gelukkig maar, want als ik dat wel had gedaan was de kans groot dat ik nu met een dik verlies zat. In 2014 schreef ik er al eens iets over: Bitcoins: mega risico of superidee?

Cryptovaluta in één op de 15 huishoudens

Ik zou niet de eerste zijn in de straat – als we de stelling van columnist Jim Tehupuring mogen geloven. Volgens een rapport van de AFM zijn er 500.000 huishoudens die in cryptovaluta beleggen – omgerekend komt dat uit op één van elke 15 huishoudens.

Bubbel gebarsten

Nu lijkt de bubbel toch wel behoorlijk gebarsten. 500.000 huishoudens met verlies… Tehupuring schrijft:

Rond de jaarwisseling schreef ik op deze plek dat blockchaintechnologie vast baanbrekend is, maar ook dat het bitcoinsprookje in 2018 in elkaar zou storten. 65% van de waarde is inmiddels verdampt, van de waarde van andere munten is nog slechts een fractie over. Hebzucht heeft wederom veel mensen een hoop geld gekost.”

Tja, dat is natuurlijk makkelijk als jouw voorspelling is uitgekomen. Maar goed, hij heeft het wel durven opschrijven destijds – dus dan mag hij ook laten zien dat het waarheid geworden is. Of tenminste, waarheid… er zijn ook echt nog wel mensen die het zien als dip en niet als einde.

Gratis geld bestaat niet

De kern van het verhaal van Tehupuring is ‘gratis geld bestaat niet’. Een beetje net zoiets als ‘if something sounds too good to be true, it probably is’. Het gros van de investeerders in crypto’s deden dat uit hebzucht. Niet omdat ze het verhaal erachter snapten, maar omdat ze van collega of buurman hadden gehoord hoeveel winst ze al gemaakt hadden. Dat wilden zij dus ook!

Mijn lief kwam een tijd geleden ook met zo’n verhaal van een collega thuis. Die had héél veel winst geboekt op zijn bitcoin. Toen hebben we er ook heel even over nagedacht. Dat bleef bij heel even – en gelukkig maar!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek