Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 28 augustus 2018, 12:20 - Anneke Ranzato-Versloot
#beleggen

Bij het scannen van het nieuws zie ik op Telegraaf.nl een kop die mijn aandacht trekt - daar zijn ze sterk in bij de Telegraaf: 'Gratis geld bestaat niet'.

Basisinkomen? Nee, cryptomunten!

Ik denk direct dat het over één van mijn stokpaardjes gaat, het basisinkomen. Het boek van Rutger Bregman hierover heet immers 'Gratis geld voor iedereen'. Niets is minder waar: het stuk gaat over bitcoin en andere cryptomunten. Jammer, ik had wel zin in een mooi verhaal over het basisinkomen.

Maar goed, het ging dus over bitcoin enzo. Die cryptomunten waar ik nog steeds weinig van begrijp en waar ik me dus ook nog niet aan gewaagd heb. Gelukkig maar, want als ik dat wel had gedaan was de kans groot dat ik nu met een dik verlies zat. In 2014 schreef ik er al eens iets over: Bitcoins: mega risico of superidee?

Cryptovaluta in één op de 15 huishoudens

Ik zou niet de eerste zijn in de straat - als we de stelling van columnist Jim Tehupuring mogen geloven. Volgens een rapport van de AFM zijn er 500.000 huishoudens die in cryptovaluta beleggen - omgerekend komt dat uit op één van elke 15 huishoudens.

Bubbel gebarsten

Nu lijkt de bubbel toch wel behoorlijk gebarsten. 500.000 huishoudens met verlies... Tehupuring schrijft:

"Rond de jaarwisseling schreef ik op deze plek dat blockchaintechnologie vast baanbrekend is, maar ook dat het bitcoinsprookje in 2018 in elkaar zou storten. 65% van de waarde is inmiddels verdampt, van de waarde van andere munten is nog slechts een fractie over. Hebzucht heeft wederom veel mensen een hoop geld gekost."

Tja, dat is natuurlijk makkelijk als jouw voorspelling is uitgekomen. Maar goed, hij heeft het wel durven opschrijven destijds - dus dan mag hij ook laten zien dat het waarheid geworden is. Of tenminste, waarheid... er zijn ook echt nog wel mensen die het zien als dip en niet als einde.

Gratis geld bestaat niet

De kern van het verhaal van Tehupuring is 'gratis geld bestaat niet'. Een beetje net zoiets als 'if something sounds too good to be true, it probably is'. Het gros van de investeerders in crypto's deden dat uit hebzucht. Niet omdat ze het verhaal erachter snapten, maar omdat ze van collega of buurman hadden gehoord hoeveel winst ze al gemaakt hadden. Dat wilden zij dus ook!

Mijn lief kwam een tijd geleden ook met zo'n verhaal van een collega thuis. Die had héél veel winst geboekt op zijn bitcoin. Toen hebben we er ook heel even over nagedacht. Dat bleef bij heel even - en gelukkig maar!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.