Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Klik-koop-klaar: betalingsproblemen op de loer

Zorgen bij AFM en minister: veel betalingsachterstanden bij koop op afbetaling

Zorgen bij AFM en minister: veel betalingsachterstanden bij koop op afbetaling

Vanmorgen zat ik in de auto en hoorde er al iets over op de radio: zorgen bij minister Hoekstra van Financiën over kopen op afbetaling. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat maar liefst één op de drie mensen die iets op afbetaling koopt een betalingsachterstand oploopt.

Heel veel achterstanden bij koop op afbetaling

Uit de brief die Hoekstra naar de Kamer stuurde blijkt duidelijk dat hij zich zorgen maakt. En dat kan ik me voorstellen als 34% van de ‘kopers-op-afbetaling’ kampen met betalingsachterstanden. Bij bankkredieten is dat ‘maar’ 5,5%. Hij wil nu dat postorderbedrijven en webwinkels terughoudender worden met het verstrekken van leningen. Plus: niet meer stimuleren te kiezen voor een hoger leenbedrag of een langere looptijd.

Postorderkredieten: torenhoge rentes

Tja, die postorderkredieten… het zijn natuurlijk veel te dure leningen. De rente is torenhoog dus wie daar op afbetaling koopt doet dat omdat hij de aankoop niet op een andere manier kan betalen. Dat feit alleen al maakt het te verwachten dat er ook veel betalingsachterstanden ontstaan bij deze leningen. Ik ben er dan ook zéker geen voorstander van, dat kopen op afbetaling.

Terugdringen – hoe dan?

Maar – wat wil je ertegen doen? We hebben een maximale rente die gerekend mag worden, daar houden de bedrijven zich aan. Ze weten dat het risico op betalingsproblemen groot is, juist daarom brengen ze die hoge rente in rekening. Dus die gaan ze echt niet verlagen – tenzij de wet dat voorschrijft.

Terughoudender met verstrekken

De bedrijven moeten terughoudender zijn met verstrekken, wil Hoekstra. Hoe dan? Wat voor regels wil je webshops en postorderbedrijven opleggen om die terughoudendheid af te dwingen? Ze zijn inmiddels al aangesloten bij dezelfde gedragscode als de banken, dat zou kunnen schelen. Maar verder?

Leenomgeving van kredietverstrekkers

De AFM heeft hier een idee over, namelijk dat ‘verantwoorde leenbeslissingen in belangrijke mate afhankelijk zijn van de inrichting van de leenomgeving van kredietaanbieders.’ Dat zal vast voor een deel zo zijn, maar in belangrijke mate? Hoe dan ook: als daar winst te behalen valt om mensen te behoeden voor verkeerde leenbeslissingen zeg ik: DOEN!

‘Let op! Geld lenen kost geld.’ gaat eruit

Oh, en Hoekstra wil ook een nieuwe waarschuwing. ‘Let op! Geld lenen kost geld.’ blijkt te weinig impact te hebben. Even serieus – ik denk dat geen enkele waarschuwing impact heeft als mensen graag iets willen. Of moeten. Of denken te moeten. Hoeveel trekken mensen zich aan van doodswaarschuwingen op sigarettenpakjes? Ben wel benieuwd met welke nieuwe waarschuwing ze dan gaan komen (want kwaad kan het natuurlijk niet). Heb jij een geniaal idee?

 

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek