Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Studieschuld verzwijgen bij hypotheekaanvraag

Hogere maximale hypotheek zonder studieschuld - verzwijgen is verleidelijk

Hogere maximale hypotheek zonder studieschuld – verzwijgen is verleidelijk

Van de week kreeg ik van een lezer een vraag over het verzwijgen van studieschulden. Hieronder de vraag:

Overal lees ik dat het verzwijgen van de studieschuld wordt gezien als fraude. Echter, het wordt niet bestraft. Alleen de NHG komt te vervallen. U, in de rol van hypotheekadviseur, zal nooit adviseren deze schuld achter te houden. Doch, gezien de voorwaarden van de studieschuld (opschorten van rentebetaling of uiteindelijk zelfs kwijtschelding van restschuld), zegt mijn boerenverstand dat het misschien wel loont om de studieschuld achter te houden.

Verzwijgen van een studieschuld

Een goede hypotheekadviseur zal altijd aan zijn klant vragen of er een studieschuld is. Bovendien zal deze ook vragen wat de hoogste opleiding is geweest. Vooral bij studenten die HBO of universiteit hebben gedaan, is er een studieschuld. Het verzwijgen van een studieschuld om zo een hogere hypotheek te kunnen krijgen, is niet raadzaam. 

Overkreditering bij niet meenemen studielening

Ik heb in 2016 de AFM om een reactie gevraagd over het melden van studieschulden. Veel collega’s werkten er namelijk aan mee om een hogere hypotheek te verstrekken, terwijl ik netjes de regels volgde. De AFM kwam met de volgende reactie:

Bij het bepalen van de maximale financieringslast voor het verkrijgen van een hypotheek, moeten alle financiële verplichtingen van de klant meegenomen worden (art 3. Tijdelijke Regeling hypothecair krediet). Ook een studieschuld is een financiële verplichting en telt dus mee. Dit geldt bij een hypotheek met én zonder NHG. Als er (tijdelijk) uitstel van het aflossen van de studieschuld is verkregen, moeten hypotheekaanbieders toch rekening houden met de studieschuld. Doen ze dat niet, dan overtreden ze wet- en regelgeving. Het niet meenemen van de studieschuld bij het afsluiten van een hypotheek kan in de toekomst problemen opleveren en is daarom niet in het belang van de consument.

Een studieschuld moet dus altijd worden meegenomen in de toetsing van de maximale hypotheek. Indien dit niet wordt gedaan, dan is de kans op overkreditering heel erg groot. Het gevolg is een overtreding van de wet- en regelgeving. Dit kan weer leiden tot een boete van de AFM.

Vertrouwen tussen hypotheekadviseur en klant

Hypotheekadviseurs moeten hun werk dus goed doen. Indien een klant toch zijn studiegeld verzwijgt en de hypotheekadviseur komt hier achter dan is het verstandig om deze klant netjes de deur te wijzen. Een hypotheekadviseur moet zijn klant kunnen vertrouwen en dit geldt ook andersom.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek