Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
zondag 23 december 2018, 00:47 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Heb jij een collectieve zorgverzekering? Misschien via je werkgever, maar het kan ook via een vereniging zijn, een assurantietussenpersoon of een internetcollectief. We zitten in december, de tijd waarin we keuzes mogen maken voor onze zorgverzekering. Stoppen met je collectieve polis kan óók een keuze zijn!

Collectieve zorgpolis stopt: wat nu?

Komend jaar verdwijnt een aantal collectieve polissen... als jij er daar één van hebt is het verstandig om goed te vergelijken waar je het beste terecht kunt met je ziektekostenverzekering. Ongetwijfeld krijg je een aanbod van de verzekeraar waar de collectieve polis liep - om daar jouw verzekering individueel voort te zetten. Daar kun je beter niet klakkeloos mee akkoord gaan: het kan héél goed zo zijn dat je ergens anders een betere dekking kunt krijgen en/of een lagere zorgpremie. Overstappen naar een individuele verzekering vanuit een collectief is niet ingewikkelder dan vanuit een privé polis: het werkt precies hetzelfde. Waar je op moet letten heb ik uitgebreid verteld in een uitgebreide blog over Overstappen van zorgverzekering.

Vergelijk ziektekostenverzekeringen voor 2019

Collectief loopt gewoon door

Als jouw collectieve verzekering gewoon doorloopt leef je misschien nog in de veronderstelling dat je daarmee altijd beter uit bent dan met een eigen polis bij een zelf uit te kiezen verzekeraar. Daar heb ik onlangs nog een stuk over geschreven, dat die collectieve zorgpolissen lang niet altijd zo voordelig zijn als mensen denken. Radar had het in de uitzending: individueel verzekeren blijkt vaak gewoon goedkoper dan meegaan in collectieve zorgverzekering. Kortom: óók als jouw collectief gewoon blijft bestaan heb je een goede reden om eens goed naar je zorgverzekering te kijken. 

Individueel of collectief verzekeren

Het verschil tussen individueel en collectief je zorgkosten verzekeren is niet zo groot als je misschien denkt. Collectief via je werkgever is makkelijk: als je daar in dienst komt krijg je een formulier, je vult het in en voilà - geregeld. Dat is aantrekkelijk als de werkgever meebetaalt aan je premie. Gebeurt dat niet, dan hoeft het helemaal niet zo voordelig te zijn. Het kan zelf simpelweg duur zijn zonder dat jij dat opmerkt. En het is niet verplicht om mee te doen met de collectieve polis - dus waarom zou je niet eens goed onderzoeken of het individueel beter kan?

Zorg en geld... kies jouw zorgverzekering zorgvuldig

Je eigen zorgpolis is niet eng

Als je kiest voor een individuele zorgverzekering heb je de vrije keuze. Jij kiest bij welke verzekeraar je jouw zorgkosten wilt verzekeren en welke dekking je daarbij wilt. Of nee, eigenlijk andersom: eerst kies je wat voor dekking je wilt, pas daarna ga je verzekeringen vergelijken. Bij een collectieve polis heb je die keuze niet: er ligt een aanbod voor het collectief, misschien wel met een enkele keuzemogelijkheid, maar de vrijheid is beperkt. Voelt die uitgebreide keuzevrijheid misschien een beetje eng? Dat valt echt wel mee... en je kunt er veel mee winnen!

Hoe vind ik een goede individuele zorgverzekering?

Misschien heb je dat nog nooit gedaan: zelf een zorgverzekering afsluiten. Omdat je altijd in een collectief verzekerd was en er vanuit ging dat je daarmee een optimale deal had. Nu wil je dus wel gaan kijken of dat werkelijk zo is, maar hoe pak je dat aan? Ook daarvoor schreef ik al een heel uitgebreid verhaal met een stappenplan dat je moet volgen om jouw zorgpolis zo slim mogelijk te kiezen.

Zorgpremies vergelijken kan geld besparen!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.