Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgverzekering 2019 *10*: alternatief voor je collectief

Collectieve zorgpolis stopt: wat nu?

Collectieve zorgpolis stopt: wat nu?

Heb jij een collectieve zorgverzekering? Misschien via je werkgever, maar het kan ook via een vereniging zijn, een assurantietussenpersoon of een internetcollectief. We zitten in december, de tijd waarin we keuzes mogen maken voor onze zorgverzekering. Stoppen met je collectieve polis kan óók een keuze zijn!

Collectieve zorgpolis stopt: wat nu?

Komend jaar verdwijnt een aantal collectieve polissen… als jij er daar één van hebt is het verstandig om goed te vergelijken waar je het beste terecht kunt met je ziektekostenverzekering. Ongetwijfeld krijg je een aanbod van de verzekeraar waar de collectieve polis liep – om daar jouw verzekering individueel voort te zetten. Daar kun je beter niet klakkeloos mee akkoord gaan: het kan héél goed zo zijn dat je ergens anders een betere dekking kunt krijgen en/of een lagere zorgpremie. Overstappen naar een individuele verzekering vanuit een collectief is niet ingewikkelder dan vanuit een privé polis: het werkt precies hetzelfde. Waar je op moet letten heb ik uitgebreid verteld in een uitgebreide blog over Overstappen van zorgverzekering.

Vergelijk ziektekostenverzekeringen voor 2019

Collectief loopt gewoon door

Als jouw collectieve verzekering gewoon doorloopt leef je misschien nog in de veronderstelling dat je daarmee altijd beter uit bent dan met een eigen polis bij een zelf uit te kiezen verzekeraar. Daar heb ik onlangs nog een stuk over geschreven, dat die collectieve zorgpolissen lang niet altijd zo voordelig zijn als mensen denken. Radar had het in de uitzending: individueel verzekeren blijkt vaak gewoon goedkoper dan meegaan in collectieve zorgverzekering. Kortom: óók als jouw collectief gewoon blijft bestaan heb je een goede reden om eens goed naar je zorgverzekering te kijken. 

Individueel of collectief verzekeren

Het verschil tussen individueel en collectief je zorgkosten verzekeren is niet zo groot als je misschien denkt. Collectief via je werkgever is makkelijk: als je daar in dienst komt krijg je een formulier, je vult het in en voilà – geregeld. Dat is aantrekkelijk als de werkgever meebetaalt aan je premie. Gebeurt dat niet, dan hoeft het helemaal niet zo voordelig te zijn. Het kan zelf simpelweg duur zijn zonder dat jij dat opmerkt. En het is niet verplicht om mee te doen met de collectieve polis – dus waarom zou je niet eens goed onderzoeken of het individueel beter kan?

Zorg en geld... kies jouw zorgverzekering zorgvuldig

Je eigen zorgpolis is niet eng

Als je kiest voor een individuele zorgverzekering heb je de vrije keuze. Jij kiest bij welke verzekeraar je jouw zorgkosten wilt verzekeren en welke dekking je daarbij wilt. Of nee, eigenlijk andersom: eerst kies je wat voor dekking je wilt, pas daarna ga je verzekeringen vergelijken. Bij een collectieve polis heb je die keuze niet: er ligt een aanbod voor het collectief, misschien wel met een enkele keuzemogelijkheid, maar de vrijheid is beperkt. Voelt die uitgebreide keuzevrijheid misschien een beetje eng? Dat valt echt wel mee… en je kunt er veel mee winnen!

Hoe vind ik een goede individuele zorgverzekering?

Misschien heb je dat nog nooit gedaan: zelf een zorgverzekering afsluiten. Omdat je altijd in een collectief verzekerd was en er vanuit ging dat je daarmee een optimale deal had. Nu wil je dus wel gaan kijken of dat werkelijk zo is, maar hoe pak je dat aan? Ook daarvoor schreef ik al een heel uitgebreid verhaal met een stappenplan dat je moet volgen om jouw zorgpolis zo slim mogelijk te kiezen.

Zorgpremies vergelijken kan geld besparen!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek