Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NHG in 2020 voor minder mensen interessant

Hogere kostengrens maar toch minder mensen zullen in 2020 gebruik maken van NHG

Hogere kostengrens maar toch minder mensen zullen in 2020 gebruik maken van NHG

Goed nieuws voor de mensen die in 2020 een huis willen gaan kopen. De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat per 1 januari 2020 omhoog naar 310.000 euro. In 2019 is deze nog 290.000 euro.

NHG grens blijft stijgen

Moeten we nu de vlag uit gaan hangen? Alvorens ik mijn persoonlijke mening geef, ga ik eerst dieper in op de wijzigingen die vanaf 2020 van toepassing zijn:

  • Maximale NHG hypotheek wordt 310.000 euro
  • Maximale NHG hypotheek inclusief energiebesparende voorzieningen wordt 328.600 euro
  • Hypotheek oversluiten naar NHG is alleen nog mogelijk als waarde woning lager is dan 310.000 euro

De kostengrens van NHG stijgt vanwege de stijgende huizenprijzen. Voor het bepalen van de kostengrens voor het volgende jaar wordt namelijk de gemiddelde huizenprijs genomen over de maanden juni (301.736 euro), juli (309.689 euro) en augustus (316.183 euro) van het voorgaande jaar. In augustus was de gemiddelde huizenprijs van 316.183 euro al hoger dan de kostengrens die NHG per 2020 gaat hanteren. Ook de komende maanden zullen de huizenprijzen nog verder stijgen. Dit heeft vooral te maken met de schaarste (weinig woningen staan te koop) en de hypotheekrente die ook de komende maanden nog verder gaat dalen.

Bij stijgende huizenprijzen vist NHG altijd achter het net. Ik bedoel hiermee dat de door hen gehanteerde kostengrens altijd lager is dan de gemiddelde huizenprijs in het betreffende kalenderjaar. Dit betekent dat een grote groep kopers in 2020 geen gebruik kan maken van NHG.

Oversluiten hypotheek

De grootste verandering heeft NHG doorgevoerd bij het oversluiten van een hypotheek zonder NHG naar een hypotheek met NHG. Tot 2020 kan iedereen zijn hypotheek oversluiten naar NHG ook al is de waarde van de woning hoger dan de kostengrens (in 2019 is deze 290.000 euro). Ook bestaande huizenbezitters met een waarde van hun woning van bijvoorbeeld 500.000 euro kunnen hun hypotheek oversluiten. Hierbij moest de nieuwe NHG hypotheek dan niet hoger zijn dan 290.000 euro.

Vanaf 2020 mag de waarde van de woning niet hoger zijn dan 310.000 euro. Een grote groep bestaande huizenbezitters zullen hierdoor hun lopende hypotheek niet kunnen oversluiten naar een hypotheek met NHG. Er gaan ook vreemde situaties ontstaan van huizenbezitters die nu een woning hebben met bijvoorbeeld een waarde van rond de 320.000 – 350.000 euro. Deze zullen expliciet aan taxateurs gaan vragen om hun woning lager te laten taxeren naar een bedrag van 310.000 euro zodat ze wel voor NHG in aanmerking komen. NHG zal dit volgend jaar zeker gaan tegenkomen.

Rentekorting NHG minder interessant

Vanwege de lage hypotheekrente is NHG trouwens minder aantrekkelijk geworden. Het renteverschil met hypotheken zonder NHG wordt steeds kleiner bij veel banken. Waar in het verleden het verschil nog 1% kon zijn, is dit bij diverse banken nog maar een paar tienden van een procent. NHG krijgt hierdoor steeds minder bestaansrecht. Dit is trouwens hun eigen schuld met alle veranderingen die zij de afgelopen jaren hebben doorgevoerd.

Mijn conclusie is dat NHG in 2020 voor minder mensen interessant zal zijn.

Vergelijk de hypotheekrentes die banken hanteren voor hypotheken met en zonder NHG

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek