Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Klopt de fiscaliteit van uw hypotheek?

Regels rond hypotheekrenteaftrek zijn soms zelfs voor adviseurs te complex

Regels rond hypotheekrenteaftrek zijn soms zelfs voor adviseurs te complex

In de afgelopen jaren heb ik diverse keren aandacht besteed aan de hypotheekrenteaftrek. Wie mijn blogs hierover heeft gelezen, zal terecht concluderen dat de huidige fiscaliteiten rondom de eigen woning erg ingewikkeld zijn geworden.

Wie een hypotheekadviseur in de hand neemt, gaat er (terecht!) vanuit dat deze persoon 100% op de hoogte is van alle fiscale regels. Helaas blijkt in sommige gevallen het tegendeel waar te zijn. Veel hypotheekadviseurs maken verkeerde berekeningen voor hun klanten, waardoor niet de juiste hypotheekbedragen en hypotheekvormen worden aangevraagd.

Mogelijke problemen met de belastingdienst

Als de belastingdienst een hypotheek controleert waarbij de adviseur een verkeerde berekening heeft gemaakt, dan kan het zo maar zijn dat de belastingdienst concludeert dat een gedeelte van de betaalde en afgetrokken hypotheekrente helemaal niet fiscaal aftrekbaar is. De huizenbezitter heeft dus te veel betaalde hypotheekrente opgeven (en fiscaal terug gekregen) naar aanleiding van het advies van zijn hypotheekadviseur. Een foutieve aangifte kan eenvoudig tot problemen leiden met de belastingdienst!

Om welke situaties gaat het?

Een groep waarbij dit verhoudingsgewijs vaak voorkomt, is de groep huizenbezitters van wie minimaal 1 persoon eerder een koopwoning heeft gehad en na 2013 een andere koopwoning heeft gekocht met een andere partner. In deze gevallen is de fiscaliteit erg complex. In juni 2019 heeft de toenmalige Staatssecretaris Menno Snel (bij uitzondering) mij antwoord gegeven op een column op IEX van 4 januari 2019 (de belastingdienst weet het niet meer).

Het is logisch dat een huizenbezitter niet weet of de opzet van zijn lopende hypotheek fiscaal gezien 100% juist is. Een huizenbezitter kan ook niet weten welke hypotheekadviseur deskundig genoeg is om deze moeilijke berekeningen te maken. Hypotheekadviseurs hebben Paul Muskens gevraagd of hij een handje wil helpen. Hij biedt nu alle hypotheekadviseurs de mogelijkheid om de berekening te maken voor slechts 121 euro (incl btw).

Twijfel over uw situatie? Check zelf!

Ik vond echter dat ook de huizenbezitters zelf de mogelijkheid moeten hebben om het advies van hun bank / hypotheekadviseur te controleren. Huizenbezitters betalen globaal 2.500 euro voor advieskosten aan hun hypotheekadviseur. Voor dit bedrag moet de berekening toch 100% juist zijn. Geen enkele huizenbezitter zit te wachten op een naheffing van de belastingdienst. Dit alles kan nu voorkomen worden door op tijd de berekening te laten controleren.

Deze controle is belangrijk voor de volgende groep:

U koopt (of heeft na 1 januari 2013 gekocht) samen met uw huidige partner een koopwoning. Indien u minimaal 1 van de 2 onderstaande vragen met Ja wordt beantwoord, is het verstandig uw (huidige) situatie / hypotheek te checken.

  • Vraag 1: U heeft eerder (alleen of samen met een andere partner) een koopwoning gehad.
  • Vraag 2: U huidige partner heeft eerder (alleen of samen met een andere partner) een koopwoning gehad.

Ook voor toekomstige kopers

Ook toekomstige kopers doen er verstandig aan om een controle uit te voeren. Ik heb voor hun een simpele tip als zij een adviesgesprek hebben met een hypotheekadviseur voor hun af te sluiten hypotheek. Vraag of de hypotheekadviseur een berekening maakt van de Wettelijke Regeling, Goedkeurend Besluit en Draagplicht Overeenkomst. Indien er een groot vraagteken boven het hoofd van de adviseur verschijnt of u krijgt de opmerking dat deze berekeningen niet noodzakelijk zijn, dan kunt u direct het adviesgesprek stoppen. Deze adviseur is dan niet deskundig genoeg om uw huidige situatie goed te berekenen.

Wilt u weten hoe ingewikkeld de berekeningen zijn, bekijk dan de twee berekeningen in mijn iex-column.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek