Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 20 januari 2020, 12:51 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

In de afgelopen jaren heb ik diverse keren aandacht besteed aan de hypotheekrenteaftrek. Wie mijn blogs hierover heeft gelezen, zal terecht concluderen dat de huidige fiscaliteiten rondom de eigen woning erg ingewikkeld zijn geworden.

Wie een hypotheekadviseur in de hand neemt, gaat er (terecht!) vanuit dat deze persoon 100% op de hoogte is van alle fiscale regels. Helaas blijkt in sommige gevallen het tegendeel waar te zijn. Veel hypotheekadviseurs maken verkeerde berekeningen voor hun klanten, waardoor niet de juiste hypotheekbedragen en hypotheekvormen worden aangevraagd.

Mogelijke problemen met de belastingdienst

Als de belastingdienst een hypotheek controleert waarbij de adviseur een verkeerde berekening heeft gemaakt, dan kan het zo maar zijn dat de belastingdienst concludeert dat een gedeelte van de betaalde en afgetrokken hypotheekrente helemaal niet fiscaal aftrekbaar is. De huizenbezitter heeft dus te veel betaalde hypotheekrente opgeven (en fiscaal terug gekregen) naar aanleiding van het advies van zijn hypotheekadviseur. Een foutieve aangifte kan eenvoudig tot problemen leiden met de belastingdienst!

Om welke situaties gaat het?

Een groep waarbij dit verhoudingsgewijs vaak voorkomt, is de groep huizenbezitters van wie minimaal 1 persoon eerder een koopwoning heeft gehad en na 2013 een andere koopwoning heeft gekocht met een andere partner. In deze gevallen is de fiscaliteit erg complex. In juni 2019 heeft de toenmalige Staatssecretaris Menno Snel (bij uitzondering) mij antwoord gegeven op een column op IEX van 4 januari 2019 (de belastingdienst weet het niet meer).

Het is logisch dat een huizenbezitter niet weet of de opzet van zijn lopende hypotheek fiscaal gezien 100% juist is. Een huizenbezitter kan ook niet weten welke hypotheekadviseur deskundig genoeg is om deze moeilijke berekeningen te maken. Hypotheekadviseurs hebben Paul Muskens gevraagd of hij een handje wil helpen. Hij biedt nu alle hypotheekadviseurs de mogelijkheid om de berekening te maken voor slechts 121 euro (incl btw).

Twijfel over uw situatie? Check zelf!

Ik vond echter dat ook de huizenbezitters zelf de mogelijkheid moeten hebben om het advies van hun bank / hypotheekadviseur te controleren. Huizenbezitters betalen globaal 2.500 euro voor advieskosten aan hun hypotheekadviseur. Voor dit bedrag moet de berekening toch 100% juist zijn. Geen enkele huizenbezitter zit te wachten op een naheffing van de belastingdienst. Dit alles kan nu voorkomen worden door op tijd de berekening te laten controleren.

Deze controle is belangrijk voor de volgende groep:

U koopt (of heeft na 1 januari 2013 gekocht) samen met uw huidige partner een koopwoning. Indien u minimaal 1 van de 2 onderstaande vragen met Ja wordt beantwoord, is het verstandig uw (huidige) situatie / hypotheek te checken.

  • Vraag 1: U heeft eerder (alleen of samen met een andere partner) een koopwoning gehad.
  • Vraag 2: U huidige partner heeft eerder (alleen of samen met een andere partner) een koopwoning gehad.

Ook voor toekomstige kopers

Ook toekomstige kopers doen er verstandig aan om een controle uit te voeren. Ik heb voor hun een simpele tip als zij een adviesgesprek hebben met een hypotheekadviseur voor hun af te sluiten hypotheek. Vraag of de hypotheekadviseur een berekening maakt van de Wettelijke Regeling, Goedkeurend Besluit en Draagplicht Overeenkomst. Indien er een groot vraagteken boven het hoofd van de adviseur verschijnt of u krijgt de opmerking dat deze berekeningen niet noodzakelijk zijn, dan kunt u direct het adviesgesprek stoppen. Deze adviseur is dan niet deskundig genoeg om uw huidige situatie goed te berekenen.

Wilt u weten hoe ingewikkeld de berekeningen zijn, bekijk dan de twee berekeningen in mijn iex-column.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.