Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 2 september 2020, 08:07 - Anneke Ranzato-Versloot
#economie #besparen

En... heb jij een flesje eau de parfum van Zeeman kunnen bemachtigen? Ik vind het echt 100% geniaal wat ze hebben gedaan. Een geurtje maken en dat voor maar € 4,99 verkopen - om te laten zien dat een lekker luchtje helemaal niet duur hoeft te zijn. De naam op het flesje ook: Lucht. Met punt. Simpel en goedkoop, dat is wat het is. 

Zeeman-hypes

Ruikt het ook lekker? Ik heb geen idee, ben niet in de buurt van Zeeman geweest de laatste tijd. Misschien maakt dat ook niet zoveel uit - gaat het de kopers om de hype. Een hype die Zeeman in 2019 ook al wist te creëren rondom sneakers, heel bijzonder. Daar hadden ze een exclusieve beperkte oplage van sneakers voor maar liefst € 200 (Hybrid Z) - maar ook basic sneakers (Basic Z) voor maar € 12,99. 

Zeeman sneakers

Geld verdienen met hypes

Ondertussen zijn er mensen die geld weten te verdienen met zo'n hype. Die kochten één of meer van die flesjes Lucht. en verkopen ze nu voor héél veel meer op Marktplaats. Dan blijken er dus kopers te zijn die tientallen euro's willen betalen voor het geurtje van vijf euro.

Waarom? Misschien omdat ze denken het voor nog veel meer door te verkopen... of omdat ze het gewoon cool vinden om een Zeeman luchtje uit de eerste voorraad te hebben. Geen idee. 

Wachten op nieuwe voorraad Lucht.

Zeeman zelf hoopt dat mensen juist niet zoveel geld gaan neertellen voor het geurtje, dat ze gewoon wachten op de nieuwe voorraad in de winkels. Eind volgende week zou Lucht. daar weer moeten liggen - en al eerder in de webshop van Zeeman. Op dit moment in elk geval nog niet:

Lucht. van Zeeman uitverkocht - wachten op nieuwe voorraad

Zeeman als hip merk

Zo wordt Zeeman gewoon een hip merk, waar het toch tot voor kort niet erg populair was. Vooral heel goedkoop, voor sommige mensen om je voor te schamen als je er iets kocht. Verhalen dat het tasje van Zeeman heel snel in een andere tas ging bij het verlaten van de winkel. Het verwijzen naar kinderen uit arme gezinnen als 'Zebra-kindjes' - omdat ze kleding droegen van Zeeman en Wibra.

Goedkope spullen maken je niet minder waard

Heel naar vond ik dat altijd... alsof goedkoop per se minder is, en alsof je ook minder waard bent als je goedkope kleding draagt. Zo onzinnig! Wat mij betreft moet iedereen gewoon lekker zelf weten wat-ie uitgeeft aan kleding. Of een auto. Of een huis. Of een geurtje.

Niet meer geld uitgeven dan je hebt

Ik vind het veel belangrijker dat je niet meer geld uitgeeft dan je hebt. Liefst wat minder, zodat je ook een buffertje opbouwt voor als je een keer extra geld nodig hebt.

Moet je rondkomen van een laag inkomen? Koop dan please bij Zeeman en niet bij de Bijenkorf! Heb je genoeg inkomen maar vind je kleding niet belangrijk? Ook prima om naar de kringloopwinkel te gaan. Net zoals het prima is om wél dure spullen en merken te kopen als je dat wilt en er de centen voor hebt.

Eigen keuze binnen je eigen budget

Kortom: ik ben bijzonder blij dat goedkope spullen kopen, bij Zeeman, bij Action of bij Lidl of waar dan ook, in elk geval normaal gevonden wordt. Niet minderwaardig. De kans dat de kwaliteit minder is dan bij dure merkspullen is groot, maar geen gegeven. En dat is okay. Eigen keuze binnen je eigen budget. Zonder dat iemand je daarop aankijkt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.