Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Lening oversluiten in coronatijd… is dat slim?

Voorzichtig geld besparen op je leningen

Voorzichtig geld besparen op je leningen

De coronastress is weer helemaal terug. De tweede golf is begonnen en de kans op een nieuwe lockdown wordt elke dag groter. Wat gaat dat voor effect hebben op onze economie? Hoe gaan ondernemers dat overleven? Hoeveel banen gaan daardoor verloren? 

Corona en jouw persoonlijke geldzaken

Wat doet corona met jouw persoonlijke geldzaken? Ik heb al vaker blogs geschreven over besparen om het inkomensverlies op te vangen, en zal dat ook zeker nog vaker doen. Maar zo’n lockdown heeft ook positieve kanten voor jouw financiën. We ontdekten in maart/april al dat veel mensen geld overhielden… logisch: als je nergens naartoe kunt om je geld uit te geven, dan houd je dus geld over.

Tijd over om alles op een rij te zetten

Ik zie dat ik op 16 maart – direct op maandag toen alles gesloten werd – al een blog schreef over de tijd die je overhoudt door thuisblijven… en hoe je die kunt inzetten om je geldzaken op orde te brengen: Thuis door corona? Tijd voor je geldzaken! Daar wil ik het nu nog eens wat verder over hebben.

Tijd over door corona: geldzaken op een rij

Niet je hobby en geen deadline

Voor de meeste mensen is het niet hun hobby: je geldzaken op een rij zetten en daar dingen in aanpassen. Nee echt, ook ik ben er niet dol op om dat soort projecten op te pakken. Wat dat zijn het: projecten. Ze móeten niet, er is geen deadline zoals bij je belastingaangifte. Je kunt het ook laten zitten. Of denken: komt later wel. Nu geen zin. Nu geen tijd. Liever Netflixen. Of wat dan ook… alles liever dan in je papieren duiken…

Je wilt extra geld … en niet teveel betalen…

Waaróm doe je het eigenlijk niet? Als ik aan je vraag of je extra geld wilt hebben zeg je waarschijnlijk ‘ja’. Als je een nieuw apparaat moet kopen besteed je waarschijnlijk wel tijd aan vergelijken en kiezen. Je wilt immers niet teveel betalen. Dus je wilt wel extra geld hebben. En je wilt ook niet teveel betalen. Laat dat de kans nou enorm zijn dat je dat kunt bereiken door serieus met je geldzaken aan de slag te gaan!

Babysteps i.p.v. groot project

Het is te groot. ‘Met je geldzaken aan de slag’… dat voelt als een enorme klus. Teveel om te overzien, naar je gevoel misschien ingewikkeld, en daarom is het iets dat je snel laat zitten. Het móet immers niet.

Dé manier om iets groots aan te pakken is om het op te splitsen in kleinere stappen. Babysteps. Overzichtelijke klusjes die je stuk voor stuk dichterbij het voltooien van het grote project brengen. 

Babysteps: kleine stapjes in je grote project

Eén onderdeel oppakken

Dus: probeer niet in één keer alles de doen. Maak een keuze voor één onderdeel van je geldzaken om als eerste op te pakken. Dan ben je weer even klaar en doe je later een volgend onderdeel.

Projectje: besparen op je leningen

Neem nou leningen. Heb jij leningen lopen? Ik bedoel dan niet alleen een PL-letje, maar alle bedragen die je moet terugbetalen. Dus:

  • persoonlijke leningen
  • doorlopende kredieten
  • rood staan op je betaalrekening
  • openstaande bedragen op je creditcard
  • private lease
  • betalingen in termijnen (bijv. bij een webshop)
  • uitgestelde betalingen (nu halen, volgend jaar betalen)

Zet dit eens even op een rij voor jezelf. Wat heb je lopen? Okay, en dan? Wat kun je daarmee? Pak m’n blog van begin deze maand erbij: Geld besparen op je lening? Hoe dan? Daar leg ik je precies uit waar je naar moet kijken om te besparen op je leningen. 

Lening oversluiten, is dat nu wel verstandig?

Besparen op je leningen houdt meestal in dat je openstaande bedragen gaat samenvoegen in één nieuwe lening. Geen extra geld lenen om uit te geven aan iets dat je niet echt nodig hebt – alleen nieuw geld lenen om openstaande bedragen mee af te lossen. Maar dan wel tegen een lagere rente en/of betere voorwaarden.

Leningen vergelijken

Kan het überhaupt in coronatijd?

Misschien voelt dat gek in coronatijd: een nieuwe lening afsluiten. Kan dat eigenlijk wel? Inderdaad: of het lukt om je leningen over te sluiten hangt af van je inkomen. Is dat sterk gedaald, dan is het logisch dat je qua bedrag minder kunt lenen dan voorheen. Het zal aan de cijfers liggen of een nieuwe lening aanvraag geaccepteerd wordt – en daar kom je alleen maar achter door die aanvraag te doen. Of die aanvraag kans maakt kun je eenvoudig zelf berekenen.

Bang dat je inkomen gaat dalen

En wat als dat niet zo is? Je inkomen is nóg niet gedaald… maar je bent er wel bang voor dat dit gaat gebeuren… is het dan wel slim om nu een nieuwe lening af te sluiten? Het lijkt me wel. Als jij jouw huidige openstaande bedragen kunt oversluiten naar een goedkopere lening, waarom zou je dat dan niet doen? Ik zou wel zeggen: pas op met het maandbedrag dat je gaat vastleggen. Houd daarbij dan rekening met een eventuele inkomensdaling.

Lagere maandlast kiezen

Dus stel: gekeken naar je huidige inkomen kun je wel een maandlast van € 250,= hebben, maar als je de looptijd van de lening wat langer stelt kun je ook uitkomen op € 150,= per maand. Dan kan het een prima keuze zijn om die lagere maandlast vast te leggen, zodat je niet in de problemen komt als je inkomen inderdaad daalt.

Wat zeg je nou Anneke? Een lagere maandlast kiezen voor het zelfde bedrag… dat betekent toch dat je langer doet over het terugbetalen? En dat je dus over de hele looptijd meer rente betaalt?

Betalingsproblemen voorkomen

Klopt! Ik pleit meestal voor een zo kort mogelijke looptijd van een lening, zodat je lekker snel van je lening af bent en in totaal zo min mogelijk rente betaalt. MAAR! Als je door die korte looptijd en bijbehorende hogere maandlast in de problemen komt… dat wil je zéker niet!

Verschil parkeren voor extra aflossing

Dus wat ik dan zou zeggen: sluit de lening met de lagere maandlast en langere looptijd af… en zolang je inkomen op peil is zet je het verschil apart om extra af te lossen. Die € 100,= verschil waar we het hierboven over hebben: parkeer die even op een aparte spaarrekening. Houd in de gaten wat het minimale bedrag is voor extra aflossing (zonder boetes of kosten) op jouw lening – en zodra je dat bedrag bij elkaar hebt doe je die aflossing direct.

Zo voorkom je betalingsproblemen maar los je alsnog zo snel mogelijk je nieuwe lening af. En bespaar je dus toch geld!

Op de hoogte blijven van alles rondom geld lenen?

We sturen elk kwartaal een Update Lenen… gratis!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek