Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 28 juni 2021, 08:43 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

De FD-kop 'Webwinkel Wehkamp stoot tak voor kopen op de pof af' trekt natuurlijk mijn aandacht.

Kopen op de pof, uitgestelde betaling, betaling in termijnen... het zijn allemaal andere termen voor 'geld lenen'. En geld lenen is één van de onderwerpen waarmee we ons bij HomeFinance bezighouden, dus logisch dat ik hier meer van wil weten. 

Geld lenen voor aankoop in webwinkel

Gaat Wehkamp stoppen met betalen in termijnen?

De combinatie met de naam Wehkamp wekt extra mijn interesse, wetende dat betalen in termijnen bij webshops en postorderbedrijven gewoon altijd duur is. Dus als Wehkamp daarmee lijkt te stoppen vind ik dat fascinerend nieuws waar ik graag meer van wil weten. Ergens vorig jaar was er immers sprake van dat webwinkels het aanbieden van koop op afbetaling niet meer zo aantrekkelijk vonden, doordat de maximale rente fors verlaagd is.

Helaas... financieringstak gaat zelfstandig verder

Zo goed was het nieuws helaas niet. Wehkamp stopt niet met het aanbieden van betalen in termijnen. Het postorderbedrijf stoot wél haar eigen financieringstak af. Die regelingen om je aankoop in delen af te betalen sloot je namelijk met een onderdeel van Wehkamp zelf: Tinka (voorheen Lacent) was altijd een eigen onderdeel van Wehkamp.

Ook voor andere winkelketens

Nu stoot Wehkamp dus die financieringstak af. Die houdt niet op te bestaan maar gaat zelfstandig verder. Niet alleen voor Wehkamp, ook voor andere winkelketens. Volgens het artikel op FD.nl hebben zo'n 300 bedrijven (waaronder BCC) toegezegd de diensten van Tinka te gaan gebruiken. Dat deed BCC volgens mij allang, maar dat terzijde.

Tinka tegenover Klarna

Het zou dus juist het tegenovergestelde kunnen betekenen: dat er niet mínder aanbod komt van koop op afbetaling, maar juist méér. Kennelijk wil Tinka het opnemen tegen Klarna. Weet je nog, Klarna? Van die directeur die zei dat uitgesteld betalen geen lenen is, omdat de rente op 0% staat? Ieuw. Je leest er hier alles over: Kopen met Klarna geen lenen?

Rente en kosten bij Klarna

In het FD-artikel komt Klarna ook nog even aan bod trouwens. De directeur van Tinka is kritisch over Klarna, is van mening dat zij een groot deel van hun omzet halen uit klanten die te laat betalen, maar dat niet doorhebben. Weer even kijkend naar dat Klarna snap ik nog steeds hun rente niet. In hun voorwaarden staat:

Ik snap oprecht niet hoe dat kan, 10,99% rente als de maximale rente 10% is. En € 0,99 per maand aan administratiekosten terwijl je voor lenen volgens mij buiten rente geen kosten mag rekenen? 

Kopen op afbetaling winstgevend aanbieden

Maar goed, terug naar betalen in termijnen bij Wehkamp. Dat blijft dus gewoon mogelijk, het loopt alleen niet meer via een eigen bedrijfsonderdeel van Wehkamp. Tinka gaat zelfstandig verder, en dat volgens hen niets te maken met de maximale rente (waardoor Wehkamp 12 miljoen euro minder verdiende) of de slechte reputatie van postorder/webshop kredieten.

Veel leningen, efficiënte processen

Ongetwijfeld hopen ze door voor veel winkelketens te gaan werken hun processen zo efficiënt in te richten dat ze betalen in termijnen ook met die 10% maximale rente winstgevend kunnen aanbieden.

Goedkoper lenen of sparen voor je aankoop

Voor alle duidelijkheid: ik ben geen fan van kopen op afbetaling. Betalen in termijnen doe je doorgaans alleen als je niet het geld hebt om je aankoop in één keer af te rekenen. Als dat zo is lijkt het mij verstandiger om de aankoop niet te doen. Om te sparen totdat je genoeg geld hebt om het gewoon te kopen, zonder afbetalingsregeling. Want als je per maand genoeg geld overhoudt om af te betalen, zou je dat ook moeten kunnen sparen.

Sparen voor aankopen

Als het echt niet anders kan...

Natuurlijk snap ik dat er situaties zijn waarin je iets echt móet hebben. Dan bedoel ik niet het laatste model iPhone, dat is geen moeten. Een wasmachine die werkt, dat zou ik wel een noodzaak willen noemen. Moet je die dan maar op afbetaling kopen? Als het écht niet anders kan... toch zou ik dan eerder zeggen: haal er één voor een prikkie bij een kringloopwinkel. 

Zo snel mogelijk afbetalen

En als je dan tóch gaat lenen voor iets dat je écht nodig hebt: doe het dan zo verstandig mogelijk. Lukt het qua inkomen, sluit dan liever een persoonlijke lening af tegen een ruim lagere rente. En hoe je ook leent: los de lening af zo snel als je kunt. Hoe sneller je aflost, hoe minder rente je in totaal betaalt. Want die rente maakt jouw aankoop onnodig duur!

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij lenen?

Meld je aan voor onze gratis Update Lenen in je mail, 1x per kwartaal

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.