Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 21 september 2021, 09:35 - Anneke Ranzato-Versloot
#banken en verzekeraars #betalen

Wat is er toch veel gaande als het gaat om betalen! De ontwikkelingen volgen zich in een razend tempo op. De onvermijdelijke uitkomst lijkt dat niet alleen het gebruik van contant geld gaat uitsterven, maar zelfs het gebruik van plastic geld geen lang leven meer beschoren is.

Betalen zonder cash of pasje

Cash geld heb ik al een hele tijd nooit meer bij me. Maar geen pasje meer op zak - ik ben nog niet zover. Toch lijkt het niet meer lang te duren voordat het heel ouderwets is om nog betaalpassen met je mee te dragen.

In de winkel betalen met je smartphone 

Dat we in de winkel kunnen betalen zonder pinpas - namelijk met je smartphone of smartwatch - dat is geen nieuws. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog niet veel gebruik van maak. Heb het wel ingeschakeld op m'n mobiel, er ook wel een paar keer mee betaald, maar val nu toch weer terug op m'n pasjes. 

Smartphone

Aan de deur betalen met een app

M'n boodschappen betaal ik dan weer wel zonder pas. Als AH hier komt bezorgen hebben ze wel een betaalautomaat, maar je kunt ook betalen via de app. Daar kies ik tegenwoordig altijd voor: supermakkelijk. Dat maakt m'n betaalpas direct deels werkloos.

Kapper en braderie: betalen met een Tikkie

Heeft iemand geld van je tegoed, maar geen betaalautomaat? Geen probleem: dat los je op met een Tikkie. Dat doet onze kapster (kleine kapsalon) bijvoorbeeld, werkt perfect. Toen ik laatst iets wilde kopen op een braderie: zij had geen betaalautomaat, ik geen cash geld. Dus deden we een Tikkie, net zo makkelijk!

Tikkie

Geld opnemen met pasje?

Tot nu toe had je voor het opnemen van contant geld nog wel een pasje nodig. Wanneer doe je dat eigenlijk nog, cash uit een automaat halen? Voor mij persoonlijk is het héél lang geleden. Maar goed, áls je bankbiljetten nodig hebt ga je naar zo'n gele Geldmaat.

Nee: met QR code...

Heb je een rekening bij ABN AMRO, dan kun je daar vanaf nu geld opnemen door het scannen van een QR code. Dan heb je ook daarvoor geen pasje meer nodig...

QR code scannen om geld op te nemen

... of met smartphone

En het gaat niet lang duren voordat alle Geldmaten zijn uitgerust met een chiplezer - dan maakt het niet uit bij welke bank je zit, kun je altijd contactloos geld opnemen. Met een pasje, maar ook met je smartphone of smartwatch.

Cash geld snel verleden tijd?

Al die ontwikkelingen zijn handige wapens in de 'war on cash'. Dan hebben we het in eerste instantie niet over het volledig verdwijnen van bankbiljetten - wel over de grote coupures. Betalen met grote bankbiljetten is al een hele tijd in winkels not done.

Biljetten €500 uit roulatie

Biljetten van 500 euro worden al sinds 2016 niet meer gedrukt en nu is de wens van demissionair minister Hoekstra om die biljetten versneld uit de roulatie te halen. Waarom? Omdat ze vooral gebruikt worden door criminelen en terroristen. 

500 euro biljetten

Plafond voor contant betalen

Bovendien wil Hoekstra - samen met collega's uit andere Europese landen - dat er een plafond komt van € 5.000 voor contante betalingen. Ook weer om het witwassen van crimineel geld aan te pakken. In sommige EU-landen is er al een plafond, zelfs lager: van € 3.000 of € 1.000. De Europese Commissie stelde € 10.000 voor, dat vinden Hoekstra en zijn collega's te ruim.

Ik kan me er wel in vinden. Maar ja, ik heb dan ook nog nooit de behoefte gehad om grote bedragen contant te betalen. 

De weg naar een cash- en pasloze samenleving

De vraag is alleen: waar ligt de grens? Gaan we toe naar een cashloze samenleving? Zo langzamerhand gaan we er steeds meer aan wennen. Contant geld opnemen gaat inmiddels al snel kosten met zich meebrengen. ING zette de eerste stap al in 2019, de zet van ABN AMRO was nog nieuws afgelopen voorjaar, maar ik zag het ook bij de Rabobank langskomen onlangs. Daarbij ging het alleen om opnemen bij andere geldautomaten dan de Geldmaat, maar toch.

Geldmaat - geldautomaat

Cashloze samenleving: niet óf maar wannéér

Eerlijk gezegd denk ik dat het niet de vraag is óf we naar een cashloze samenleving gaan - meer de vraag wannéér het zover is. Dat zal nog wel even duren verwacht ik. De oudere generatie gaat dat vast niet trekken, als ze helemaal niets meer kunnen met contant geld. Zelf zou ik er niet zoveel problemen mee hebben, en ik ben ook alweer ... 51. De generaties na mij? Die weten straks niet beter denk ik.

Pasloze samenleving misschien wel sneller

En een pasloze samenleving? Misschien gaat dat nog wel eerder gebeuren. Met de pas gaat het immers alleen maar om de chip, en als je iets anders met chip hebt (smartphone, smartwatch... en wat er nog meer bedacht gaat worden) is de pas niet meer nodig. Ik zou me kunnen voorstellen dat pasjes eerder uitsterven dan cash geld.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.