Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Betalen voor geld opnemen bij ABN AMRO gaat door

Protest Consumentenbond kan bank niet overtuigen

Protest Consumentenbond kan bank niet overtuigen

ABN AMRO gaat vanaf 1 juli 2021 kosten in rekening brengen voor het opnemen van contant geld. Dit besluit wordt niet teruggedraaid, ondanks de protesten van de Consumentenbond.

ABN AMRO: kosten betalen voor cash geld

Het plan van ABN AMRO om klanten te  laten betalen voor geldopnames werd begin deze maand bekend. De bank stelde toen dat er tot € 10.000 per jaar gratis opgenomen kan worden – daarboven zouden kosten gaan gelden. Die grens werd na kritiek van de Consumentenbond opgehoogd naar € 12.000.

Cash geld opnemen gaat geld kosten bij ABN AMRO

Forse kosten

Cash opnemen boven het drempelbedrag gaat fors geld kosten: per transactie € 5,= vast, plus 0,5% van het opgenomen bedrag. Voor studenten en jongeren gelden nog veel lagere grenzen: studenten mogen tot € 6.000 opnemen zonder kosten, van een jongerenrekening kan slechts € 2.000 gratis worden opgenomen.

Maatregel tegen witwassen

De bank stelt dat deze maatregelen nodig zijn om witwaspraktijken tegen te gaan. De Consumentenbond noemt dat een drogreden:

Contant geld is belangrijk voor sommige consumenten. Bijvoorbeeld om grip te houden op hun financiën. Daarmee ben je niet gelijk een crimineel. De bank heeft andere mogelijkheden om verdachte cashopnames tegen te gaan.

ABN AMRO ontmoedigt gebruik contant geld

De bond vindt dat ABN AMRO met deze stap het gebruik van contant geld ontmoedigt. Dit terwijl zowel De Nederlandsche Bank als de Consumentenbond principieel hebben bepaald dat de consument moet bepalen of het gebruik van contant geld afneemt, en in welk tempo. De banken zouden hierin niet leidend mogen zijn.

Glijdende schaal

De zorgen van de Consumentenbond gaan niet alleen over de keuze van de bank op dit moment. De kans op een glijdende schaal is groot: een situatie waarbij het grensbedrag steeds verder naar beneden wordt bijgesteld. De bank wilde niet garanderen dat de grens op € 12.000 zal blijven staan.

Andere betaalrekening?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Fran van woensdag mei 26, 2021 14:53
    De ABN begon als bank voor de ‚gewone‘ man. Ik geef hun mijn geld, waarmee zij mogen werken; daarvoor kreeg ik een rente.

    Nu: de ABN bepaald hoe ik moet betalen, betaal voor bijna alle handelingen, en klopt aan bij de staat(mijn geld) als ze in de fout gaan.
    Zo verandert de ABN bank

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek