Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 26 mei 2021, 08:20
#betalen

ABN AMRO gaat vanaf 1 juli 2021 kosten in rekening brengen voor het opnemen van contant geld. Dit besluit wordt niet teruggedraaid, ondanks de protesten van de Consumentenbond.

ABN AMRO: kosten betalen voor cash geld

Het plan van ABN AMRO om klanten te  laten betalen voor geldopnames werd begin deze maand bekend. De bank stelde toen dat er tot € 10.000 per jaar gratis opgenomen kan worden - daarboven zouden kosten gaan gelden. Die grens werd na kritiek van de Consumentenbond opgehoogd naar € 12.000.

Cash geld opnemen gaat geld kosten bij ABN AMRO

Forse kosten

Cash opnemen boven het drempelbedrag gaat fors geld kosten: per transactie € 5,= vast, plus 0,5% van het opgenomen bedrag. Voor studenten en jongeren gelden nog veel lagere grenzen: studenten mogen tot € 6.000 opnemen zonder kosten, van een jongerenrekening kan slechts € 2.000 gratis worden opgenomen.

Maatregel tegen witwassen

De bank stelt dat deze maatregelen nodig zijn om witwaspraktijken tegen te gaan. De Consumentenbond noemt dat een drogreden:

Contant geld is belangrijk voor sommige consumenten. Bijvoorbeeld om grip te houden op hun financiën. Daarmee ben je niet gelijk een crimineel. De bank heeft andere mogelijkheden om verdachte cashopnames tegen te gaan.

ABN AMRO ontmoedigt gebruik contant geld

De bond vindt dat ABN AMRO met deze stap het gebruik van contant geld ontmoedigt. Dit terwijl zowel De Nederlandsche Bank als de Consumentenbond principieel hebben bepaald dat de consument moet bepalen of het gebruik van contant geld afneemt, en in welk tempo. De banken zouden hierin niet leidend mogen zijn.

Glijdende schaal

De zorgen van de Consumentenbond gaan niet alleen over de keuze van de bank op dit moment. De kans op een glijdende schaal is groot: een situatie waarbij het grensbedrag steeds verder naar beneden wordt bijgesteld. De bank wilde niet garanderen dat de grens op € 12.000 zal blijven staan.

Andere betaalrekening?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.