Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Curling-overheid

Is het nodig om iedereen te compenseren?

Is het nodig om iedereen te compenseren?

De coronacompensaties zijn nog niet afgerond of de volgende maatregelen zijn alweer in de maak: voor de hoge energie- en brandstofprijzen. Die rijzen natuurlijk de pan uit de laatste tijd, met als resultaat een hoge inflatie en een afname van onze koopkracht. Allemaal helder. Op zich dus niet gek dat er geroepen wordt om compensatie van die hoge kosten die we opeens op ons bord krijgen.

Belastingen op brandstof en energie omlaag

Die compensatie is onderweg: de accijnzen op brandstof gaan per 1 april omlaag. Ook voor de energierekening is een verlichting op komst – de btw op energie wordt per 1 juli tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. Daarnaast krijgen gemeenten budget om de mensen met de laagste inkomens zo snel mogelijk te ondersteunen om de hoge energierekening te kunnen betalen.

Compenseren hoge benzineprijs

Verzachting voor laagste inkomens

Die verzachting voor de laagste inkomens, daar kan ik helemaal inkomen. Je wilt niet dat hele volksstammen in zware financiële problemen terechtkomen door zoiets als dure energie. Dus prima dat mensen met lage inkomens geld krijgen om de hoge energierekening te kunnen betalen. Graag zelfs.

Is het nodig om iedereen te compenseren?

En natuurlijk vind ik het persoonlijk fijn dat als er iets gedaan wordt aan de hoge energierekening en de dure tankbeurten. Maar aan de andere kant… voorlopig redden wij het prima, ook met die hogere prijzen. Dat geldt ongetwijfeld voor heel veel huishoudens, dus waarom moeten de hogere kosten voor ons allemaal gecompenseerd worden? 

Geld geven

Drie miljard euro

Drie miljard euro. DRIE MILJARD EURO. Dat is heel veel geld dat de overheid gaat mislopen aan belastingen. Nee, ik ben niet dol op belasting betalen – maar de overheid moet het geld voor alle uitgaven toch ergens vandaan halen. Als daar drie miljard euro minder binnenkomt betekent dat ook flinke bezuinigingen. Is het niet nu, dan wel in de toekomst. 

Geen hogere staatsschuld? 

Het geld wordt uit verschillende potjes gehaald. Ik lees dat de staatsschuld er niet verder door zal oplopen, omdat de miljarden deels uit de hogere gasopbrengsten komen (want de prijzen zijn hoger) en deels uit de reservepot met Europees geld om klappen op te vangen door de Brexit.

Rekening bij toekomstige generaties

Die reservepot is er niet voor niets, lijkt me. Als dat geld later nodig blijkt zal er weer een andere plek gezocht moeten worden om het vandaan te halen. Bijvoorbeeld door het alsnog verhogen van de staatsschuld. Of door bezuinigingen op dingen als onderwijs en zorg. Daarmee leg je de kosten bij toekomstige generaties, terwijl dat niet volledig noodzakelijk lijkt.

Laat het voor de hogere inkomens zitten

Ik heb dus ergens zoiets van: compenseer vooral de laagste inkomens, en dan niet alleen de allerlaagste. Ook de mensen die er net boven zitten, want die komen nu net zo makkelijk in de problemen. Maar laat het compenseren van de vele mensen die het méér dan goed hebben gewoon even zitten. 

Hogere inkomens financieren bedrijven

Aan de andere kant snap ik het ook wel weer. Als je de stijgende lasten bij mensen met een hoger inkomen niet compenseert gaan zij minder besteden bij bedrijven. Dat kan weer zorgen voor problemen bij de slager en de bakker, omdat er dan nog meer mensen naar de supermarkt gaan. En bij de restaurants, omdat uit eten gaan er dan minder vaak in zit. De koopkracht bij de hogere inkomens is nodig om de bedrijven waar zij kopen overeind te houden. Dat wordt dan dus in feite gefinancierd door de overheid.

Curling-overheid

Vanmorgen moest ik opeens aan de ‘curling-ouder’ denken. Ken je dat begrip – waarschijnlijk van De Luizenmoeder? Het gaat om ouders die elke oneffenheid, elk probleempje, elke teleurstelling wegpoetsen voor hun kinderen. De kids leren daardoor niet omgaan met tegenvallers, zijn gewend dat alles voor ze opgelost wordt. 

Curling

Gladde baan voor huidige generatie

Dat gevoel krijg ik een beetje bij wat de overheid aan het doen is. Eerst met corona, nu met de lastenstijgingen… een beetje curling-overheid. Elke tegenvaller compenseren zou volgens mij niet nodig moeten zijn. Want nu maken ze de baan wel glad voor de huidige generatie, maar ooit moet de rekening betaald worden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek