Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 24 maart 2022, 17:12 - Jos Koets
#huis kopen #huizenmarkt

Op 3 maart kon u in mijn blog Komt de makelaarsbranche nu echt in actie lezen over het verbeterplan van de NVM, VBO, Vastgoedpro, Vereniging Eigen Huis en de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Makelaarsverenigingen VBO, Vastgoedpro en NVM komen nu met een vervolgstap. Deze brancheverenigingen hebben besloten een nieuwe tuchtrechtbank in het leven te roepen. Het idee is dat er voor consumenten één instantie komt waar men een klacht in kan dienen klachten over alle partijen die bij het koop- en biedproces van een woning betrokken zijn.

Reactie op slechte pers

De laatste jaren zijn makelaars vaak slecht in het nieuws. Vooral in de uitzending van Radar in september werd aangetoond dat er veel misgaat in de makelaardij en dat er flinke veranderingen doorgevoerd moeten worden. In het verbeterplan - wat volgens mij lang niet vergenoeg gaat! - stonden een paar veranderingen beschreven. Zo is het de bedoeling dat het biedingsproces op een koopwoning transparanter gaat worden. Of dit in de praktijk ook zo zal uitpakken, zullen we pas weten over een paar maanden (of zelfs aan het einde van het jaar).

Wat als het toch misgaat?

Stel dat consumenten klachten hebben over hun makelaar, dan lopen ze nu vaak tegen een muur aan. Daarom hebben de brancheverenigingen besloten een nieuwe tuchtrechtbank in het leven te roepen

Als ik het verhaal lees, komt het hierop neer:

  • alle uitspraken door de tuchtrechter worden openbaar gemaakt
  • een sanctie zou kunnen zijn dat een makelaar wordt geroyeerd
  • tuchtrecht wordt in eerste instantie ingericht door de brancheverenigingen

Wie mijn blogs regelmatig leest, weet dat ik meestal niet zo positief ben over makelaars. Ook deze keer, heb ik mijn twijfels.

Allereerst vind ik dat een tuchtrechtbank totaal onafhankelijk moet zijn en dus niet opgericht moet worden door de branche zelf.

Ten tweede moet ik nog zien of makelaars die het niet zo nauw nemen met de regels ook daadwerkelijk gestraft worden. Ik heb in november vorig jaar op de IEX een column geschreven waarin ik beschreef hoe moeilijk het is om een klacht in te dienen over een makelaar. Ik heb toen Marc van der Lee van de NVM gesproken en hij heeft ook een reactie gegeven die in de column staat. Ik heb destijds 60 uitspraken (klachten uit 2021) gelezen waarbij slechts 40% van de makelaars een tik op hun vingers kreeg. In de branche wordt dit een berisping genoemd. Dat is nog iets totaal anders dan een royement...

Ik ben nieuwsgierig naar de invulling

Maar ik wil niet te negatief zijn... Laten we eens afwachten wat de eerste uitspraken van de tuchtrechtbank gaan worden. We hoeven daar niet al te lang op te wachten, want branchevereniging VBO verwacht dat de tuchtrechtbank na de zomer actief kan zijn. Ik zal dan zeker terugkomen op dit onderwerp.

En wie niet tevreden is over een makelaar / taxateur adviseer ik dan ook om dit - zodra het kan - te melden bij de tuchtrechtbank.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.