Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Makelaars komen met eigen tuchtrechtsysteem

Tuchtrechtbank van VBO, Vastgoedpro en NVM moet wanpraktijken makelaars aanpakken

Tuchtrechtbank van VBO, Vastgoedpro en NVM moet wanpraktijken makelaars aanpakken

Op 3 maart kon u in mijn blog Komt de makelaarsbranche nu echt in actie lezen over het verbeterplan van de NVM, VBO, Vastgoedpro, Vereniging Eigen Huis en de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Makelaarsverenigingen VBO, Vastgoedpro en NVM komen nu met een vervolgstap. Deze brancheverenigingen hebben besloten een nieuwe tuchtrechtbank in het leven te roepen. Het idee is dat er voor consumenten één instantie komt waar men een klacht in kan dienen klachten over alle partijen die bij het koop- en biedproces van een woning betrokken zijn.

Reactie op slechte pers

De laatste jaren zijn makelaars vaak slecht in het nieuws. Vooral in de uitzending van Radar in september werd aangetoond dat er veel misgaat in de makelaardij en dat er flinke veranderingen doorgevoerd moeten worden. In het verbeterplan – wat volgens mij lang niet vergenoeg gaat! – stonden een paar veranderingen beschreven. Zo is het de bedoeling dat het biedingsproces op een koopwoning transparanter gaat worden. Of dit in de praktijk ook zo zal uitpakken, zullen we pas weten over een paar maanden (of zelfs aan het einde van het jaar).

Wat als het toch misgaat?

Stel dat consumenten klachten hebben over hun makelaar, dan lopen ze nu vaak tegen een muur aan. Daarom hebben de brancheverenigingen besloten een nieuwe tuchtrechtbank in het leven te roepen

Als ik het verhaal lees, komt het hierop neer:

  • alle uitspraken door de tuchtrechter worden openbaar gemaakt
  • een sanctie zou kunnen zijn dat een makelaar wordt geroyeerd
  • tuchtrecht wordt in eerste instantie ingericht door de brancheverenigingen

Wie mijn blogs regelmatig leest, weet dat ik meestal niet zo positief ben over makelaars. Ook deze keer, heb ik mijn twijfels.

Allereerst vind ik dat een tuchtrechtbank totaal onafhankelijk moet zijn en dus niet opgericht moet worden door de branche zelf.

Ten tweede moet ik nog zien of makelaars die het niet zo nauw nemen met de regels ook daadwerkelijk gestraft worden. Ik heb in november vorig jaar op de IEX een column geschreven waarin ik beschreef hoe moeilijk het is om een klacht in te dienen over een makelaar. Ik heb toen Marc van der Lee van de NVM gesproken en hij heeft ook een reactie gegeven die in de column staat. Ik heb destijds 60 uitspraken (klachten uit 2021) gelezen waarbij slechts 40% van de makelaars een tik op hun vingers kreeg. In de branche wordt dit een berisping genoemd. Dat is nog iets totaal anders dan een royement…

Ik ben nieuwsgierig naar de invulling

Maar ik wil niet te negatief zijn… Laten we eens afwachten wat de eerste uitspraken van de tuchtrechtbank gaan worden. We hoeven daar niet al te lang op te wachten, want branchevereniging VBO verwacht dat de tuchtrechtbank na de zomer actief kan zijn. Ik zal dan zeker terugkomen op dit onderwerp.

En wie niet tevreden is over een makelaar / taxateur adviseer ik dan ook om dit – zodra het kan – te melden bij de tuchtrechtbank.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek