Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 30 augustus 2022, 12:39 - Jos Koets
#huis kopen #hypotheek

De vraag naar koopwoningen in Nederland is veel groter dan het aanbod. Ook nu de huizenmarkt duidelijk wat af lijkt te koelen. Ben je van plan om in de toekomst voor het eerst een huis te kopen, dan kun je het beste zo vroeg mogelijk beginnen met de voorbereidingen. Door tijdig in deze materie te duiken, kun je een voorsprong krijgen op andere starters die dit niet doen. En het voorkomt verrassingen zodra je werkelijk op een huis wilt gaan bieden. Daarnaast wordt de kans kleiner dat je "gekke dingen" gaat doen die later tot problemen leiden bij het kopen van een huis.

In dit artikel geef ik je een stappenplan die kan helpen om je goed voor te bereiden op het aankoopproces.

Stap 1: financiële situatie in kaart brengen

  • Inkomen, vermogen en schulden
  • Kopen met partner / alleen
  • Familie (schenkingen, familiehypotheek)
  • Maximale hypotheek berekenen (wat kun je lenen?)
  • Maandlasten berekenen bij deze maximale hypotheek

De allereerste stap is in kaart te brengen wat je inkomen, vermogen en uitgaven zijn. Het is belangrijk om te weten wat je in de maand overhoudt om te kunnen besteden aan woonlasten.

Maximale hypotheek en maandlasten

Je kunt op HomeFinance.nl online berekenen wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen op het inkomen. Hierbij is het uiteraard van belang of er sprake is van één inkomen of van twee inkomens. Het komt regelmatig voor dat een zoekende huizenbezitter een (flinke) studieschuld heeft, lopende leningen of een auto lease contract heeft afgesloten. Dit soort leningen zorgen ervoor dat de maximale hypotheek op het inkomen beduidend lager wordt. Wie van plan is ergens in het komende jaar een huis te gaan kopen doet er verstandig aan geen nieuwe leningen af te sluiten en lost lopende leningen - waar mogelijk - zelfs af.

Bereken online de maximale hypotheek

Het is interessant om vervolgens ook uit te rekenen wat de maandlasten zijn die bij die maximale hypotheek horen. Een bedrag kunnen lenen betekent nog niet dat je de maandlasten die daarbij horen ook kunt of wilt dragen!

Bereken online de hypotheek maandlasten

Eigen geld

Ook spaargeld is een "must". Niet alleen om de kosten koper te betalen, maar ook om de koopwoning op te knappen en in te richten. Wie op tijd begint met sparen, zal daar zijn voordeel mee hebben.

Het is verstandig om tijdig te achterhalen of er mogelijk ouders zijn die kunnen helpen bij het kopen van een huis. Een schenking of een familiehypotheek kan het kopen van een huis een stuk makkelijker maken!

Stap 2: oriënteren op de huizenmarkt / markt in de gaten houden

  • hoe werkt het aankopen van een woning?
  • Kijken wat er te koop is in jouw prijsklasse
  • Kom je huizen tegen waar je enthousiast van wordt?
  • Rekening houden met verbouwingskosten en andere kosten

Het is verstandig om tijdig te achterhalen wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een woning. Via internet is er veel informatie te vinden over het kopen van een huis. Ook zijn er goede boeken die zeer informatief zijn.

Stappenplan kopen huis op HomeFinance.nl

Is de maximale hypotheek op inkomen bekend, dan kan de (fictieve) zoektocht beginnen. Kijk niet alleen op huizensite Funda voor het actuele aanbod, maar ga ook eens echt een te koop staande woning bekijken. Plaatjes op internet van bijvoorbeeld een keuken, zien er vaak veel beter uit dan de werkelijkheid. En je kunt bij een werkelijke bezichtiging een betere inschatting maken of een woning klaar is om erin te trekken of dat er (flinke) verbouwingen nodig zijn. Met die verbouwingskosten moet je uiteraard rekening houden bij de zoektocht naar een woning! Het is dan ook verstandig om je maximale koopprijs wat lager te zetten dan het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Hierdoor houd je wat ruimte over voor verbouwingskosten.

Rij ook eens door de buurt waar een woning te koop staat. Hoe is de buurt, welke mensen / buren wonen er. Gewoon even de sfeer proeven hoe deze is.

Stap 3: advies inwinnen

Het is heel goed om jezelf te informeren en er is online heel veel informatie beschikbaar. Maar ik adviseer iedere starter om ook op tijd gesprekken aan te gaan met experts zoals een hypotheekadviseur en een makelaar. Vaak is het eerste gesprek gratis en vrijblijvend. Waarom zou je daar geen gebruik van maken?

Hypotheekadviseur

Een hypotheekadviseur kan jouw berekeningen / gegevens controleren. De adviseur zal normaal gesproken precies weten hoe alles fiscaal zit en welke hypotheekopzet in jouw situatie het beste past. Je krijgt dan een beter beeld van wat er wel en niet mogelijk is.

Voor studenten die nog geen inkomen hebben, is het ook al interessant om te weten wat de maximale hypotheek is bij diverse inkomens. Veel alleenstaanden zullen tot de conclusie komen dat een huis kopen alleen niet mogelijk is. Wordt het dan eerst huren of zoeken naar een partner?

Makelaar

Ga ook eens een gesprek met een makelaar aan. Wat is hun visie op de woningmarkt in de regio waar je zoekt? Wat zijn de belangrijkste dingen waar je op moet letten? En hoe is hun werkwijze en wat is hun toegevoegde waarde als je zou besluiten om een makelaar in te schakelen?

Goede voorbereiding is het halve werk

Met de ingewonnen informatie kun je als starter een plan maken voor de toekomst zodat je in de toekomst beter voorbereid een huis kunt kopen. Vergeet nooit dat het kopen van een huis iets heel anders is dan het kopen van een broodje Hamburger!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.