Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 14 oktober 2022, 13:41 - Jos Koets
#huis kopen #hypotheek

In mijn blog Een huis kopen of nog even wachten ging ik in op de twijfel die momenteel veel potentiële huizenkopers hebben. Ik heb de lezer daar ook gevraagd om op de stoel te gaan zitten van een starter en doorstromer. Is het raadzaam / verstandig om nu een woning te kopen? In dit artikel ga ik hier nog wat verder op in. Ik behandel een paar punten die het aankopen op dit moment aantrekkelijker of juist minder aantrekkelijk kunnen maken.

Moeilijke markt maar toch ook kansen

Voor een starter is het een hele lastige huizenmarkt. Hieronder een opsomming van de belangrijkste ontwikkelingen:

Hypotheekrente

De hypotheekrente is dit jaar flink gestegen. Hieronder een overzicht van de rentes per 1 januari en vandaag.

  1 jan. 14 okt. verschil
1 jaar 0,69% 3,09% 2,40%
5 jaar 0,75% 3,80% 3,05%
10 jaar 0,89% 4,00% 3,11%
15 jaar 1,15% 4,19% 3,04%
20 jaar 1,20% 4,15% 2,95%
30 jaar 1,40% 4,19% 2,79%

Vergelijk de actuele hypotheekrentes

Door de hogere rentes vallen de woonlasten natuurlijk veel hoger uit. Dit is de belangrijkste reden dat de huizenprijzen aan het dalen zijn. Op het ogenblik is de totale daling nog een relatief klein percentage. Echter het kan snel gaan waardoor er leuke kansen kunnen ontstaan voor starters.

Let op energielabel

Hierbij zal een starter wel heel goed moeten opletten welke woning er wordt gekocht. Koopwoningen met een energielabel E t/m G zijn duur vanwege de hoge energierekening. Het grootste probleem voor veel starters is dat zij een nieuw contract moeten afsluiten voor hun gas en stroom. Ik heb het dan over starters die bij hun ouders vandaan komen en dus nog geen energiecontract hebben. Deze krijgen bij een nieuw contract te maken met extreem hoge prijzen.

In 2023 geldt het prijsplafond waardoor de energierekening wat beter betaalbaar wordt. Echter deze moet ook na 2023 betaalbaar blijven.

Doorstromer

Voor een doorstromer is het van belang of er sprake is van een aantrekkelijk bestaand energiecontract en of dat energiecontract mee kan worden genomen naar de volgende koopwoning. Voor iedere koper is het verstandig om een andere koopwoning te kopen waarvan het energielabel niet lager/slechter is dan D. Voor de komende tijd zullen de koopwoningen met een energielabel van E of lager langer te koop staan of zelfs onverkoopbaar worden. Met dit laatste (onverkoopbaar) bedoel ik dat een verkoop alleen mogelijk zal blijken te zijn tegen een flink lagere prijs dan de waarde van de woning die al wel verduurzaamd is. De lagere prijs is logisch omdat de kopers de woning zullen moeten verduurzamen naar een hoger energielabel (minimaal C).

Verhuisregeling hypotheek?

Bovendien is het interessant om te kijken of de bestaande hypotheek meegenomen kan worden naar een volgende woning. Dit is vooral van groot belang als de lopende hypotheek nog jaren doorloopt met een lagere hypotheekrente dan de nu geldende hypotheekrentes. Een goede verhuisregeling kan er dan voor zorgen dat de maandlasten bij de nieuwe woning niet al te veel stijgen. Indien er een duurdere woning wordt gekocht, hoeft de doorstromer - indien er een goede verhuisregeling is - alleen voor het hogere hypotheekbedrag de huidige, hogere hypotheekrente te betalen.

Bij verkoop niet te hoge prijs

Tot slot krijgt de doorstromer te maken met de verkoop van zijn huidige woning. Hierbij is het verstandig om de verkoopprijs niet te hoog in te schatten. Voorzichtigheid is troef en zorgt ervoor dat de nieuwe situatie / hypotheek alleen maar kan meevallen.

Wie als doorstromer zijn huiswerk goed doet, kan zeker in deze markt een andere woning kopen. Wie veel geduld heeft, kan zelfs profiteren van de onrust op de markt en de dalende huizenprijzen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.