Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huis kopen of nog even wachten

De huizenprijzen dalen ineens. Huizenzoekers beginnen te twijfelen.

De huizenprijzen dalen ineens. Huizenzoekers beginnen te twijfelen.

Vorige week kwam dan eindelijk het nieuws dat de huizenprijzen de afgelopen maanden zijn gedaald. De gemiddelde verkoopprijs viel in het derde kwartaal ongeveer 6% lager uit dan een kwartaal eerder. Dat is een flinke daling! De twijfel is dan ook toegeslagen op de huizenmarkt. Twijfel bij verkopers of ze toch niet met een lagere prijs genoegen moeten nemen. Maar ook twijfel bij potentiële kopers of ze nu moeten kopen of juist nog even moeten wachten of de prijzen verder dalen… Duidelijk is dat de markt langzaam maar zeker van een verkopersmarkt verschuift richting een kopersmarkt.

Wat is een verkopersmarkt?

De afgelopen jaren hebben we een verkopersmarkt gehad. Van een verkopersmarkt is sprake als er een relatief grote vraag naar woningen is tegen een relatief gering aanbod. In een dergelijke markt heeft de verkoper de touwtjes in handen. In een verkopersmarkt ziet men over het algemeen stijgende prijzen. Huiseigenaren die op zoek zijn naar een nieuwe woning, doen er in deze markt vaak verstandig aan om eerst te kopen en daarna pas te verkopen. Anders loop je het risico dat je jouw oude woning al verkocht hebt en het vervolgens niet lukt om een geschikte nieuwe woning te kopen.

Wat is een kopersmarkt?

Van een kopersmarkt is sprake als er een relatief groot aanbod van koopwoningen is tegen een geringe vraag naar koopwoningen. In deze markt zullen verkopers concessies moeten doen om kopers te interesseren. De koper is in dit geval de partij die de touwtjes in handen heeft. In een kopersmarkt zullen huiseigenaren vaak eerst hun bestaande woning verkopen voor ze een nieuwe woning aankopen. Het risico is anders groot dat je een nieuwe woning gekocht hebt maar je oude woning niet (tegen een goede prijs) weet te verkopen.

Hebben we nu al een kopersmarkt?

Als we kijken naar de huizenmarkt van de afgelopen jaren, dan was er duidelijk sprake van een verkopersmarkt. Je hoefde je woning maar op Funda te zetten, of er kwamen al grote groepen kijkers op af. In de meeste gevallen werd de vraagprijs overboden en in sommige delen van Nederland moest je zelfs zonder voorbehouden bieden om een kans te maken.

Momenteel is dat echt niet meer het geval. Maar is er (al) sprake van een kopersmarkt? Volgens mij niet en de belangrijkste reden is dat er de komende jaren een schaarste aan woningen zal blijven bestaan. Dit wil niet zeggen dat iedere woning die te koop wordt gezet in een paar dagen / weken verkocht is. Kopers en doorstromers zijn voorzichtiger en veel kritischer geworden. Hierbij is er een groot verschil tussen starters en doorstromers.

Wat is er op het ogenblik gaande op de markt:

 • De hypotheekrente blijft stijgen (nu tussen de 4% en 5%)
 • Aantal te koop staande woningen stijgt
 • Er wordt weer geboden onder de vraagprijs
 • Aantal huizenzoekers neemt af
 • Nieuwbouwprojecten gaan niet door
 • Maximale hypotheek in 2023 wordt minder op hetzelfde inkomen
 • Zeer hoge inflatie door hoge energieprijzen
 • Grote onzekerheid met betrekking tot noodzakelijke uitgaven (blijven stijgen)
 • Veel werknemers krijgen (flinke) loonsverhoging
 • Energielabel wordt belangrijk
 • Prijsplafond geeft zekerheid voor 2023

Volgens mij is het sentiment in hele korte tijd omgeslagen en nu behoorlijk negatief. Ik ben heel benieuwd hoe jullie als lezer dit zien. Ik vraag jullie om je in de twee onderstaande situaties te verplaatsen en dan ben ik zeer benieuwd wat je zou doen.

 1. U bent starter: gaat u dit jaar nog een woning kopen of blijft u voorlopig aan de zijlijn staan?
 2. U bent doorstromer: gaat u dit jaar nog een woning kopen of blijft u voorlopig aan de zijlijn staan?
Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek