Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 11 oktober 2022, 12:57 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen #hypotheek

Vorige week kwam dan eindelijk het nieuws dat de huizenprijzen de afgelopen maanden zijn gedaald. De gemiddelde verkoopprijs viel in het derde kwartaal ongeveer 6% lager uit dan een kwartaal eerder. Dat is een flinke daling! De twijfel is dan ook toegeslagen op de huizenmarkt. Twijfel bij verkopers of ze toch niet met een lagere prijs genoegen moeten nemen. Maar ook twijfel bij potentiƫle kopers of ze nu moeten kopen of juist nog even moeten wachten of de prijzen verder dalen... Duidelijk is dat de markt langzaam maar zeker van een verkopersmarkt verschuift richting een kopersmarkt.

Wat is een verkopersmarkt?

De afgelopen jaren hebben we een verkopersmarkt gehad. Van een verkopersmarkt is sprake als er een relatief grote vraag naar woningen is tegen een relatief gering aanbod. In een dergelijke markt heeft de verkoper de touwtjes in handen. In een verkopersmarkt ziet men over het algemeen stijgende prijzen. Huiseigenaren die op zoek zijn naar een nieuwe woning, doen er in deze markt vaak verstandig aan om eerst te kopen en daarna pas te verkopen. Anders loop je het risico dat je jouw oude woning al verkocht hebt en het vervolgens niet lukt om een geschikte nieuwe woning te kopen.

Wat is een kopersmarkt?

Van een kopersmarkt is sprake als er een relatief groot aanbod van koopwoningen is tegen een geringe vraag naar koopwoningen. In deze markt zullen verkopers concessies moeten doen om kopers te interesseren. De koper is in dit geval de partij die de touwtjes in handen heeft. In een kopersmarkt zullen huiseigenaren vaak eerst hun bestaande woning verkopen voor ze een nieuwe woning aankopen. Het risico is anders groot dat je een nieuwe woning gekocht hebt maar je oude woning niet (tegen een goede prijs) weet te verkopen.

Hebben we nu al een kopersmarkt?

Als we kijken naar de huizenmarkt van de afgelopen jaren, dan was er duidelijk sprake van een verkopersmarkt. Je hoefde je woning maar op Funda te zetten, of er kwamen al grote groepen kijkers op af. In de meeste gevallen werd de vraagprijs overboden en in sommige delen van Nederland moest je zelfs zonder voorbehouden bieden om een kans te maken.

Momenteel is dat echt niet meer het geval. Maar is er (al) sprake van een kopersmarkt? Volgens mij niet en de belangrijkste reden is dat er de komende jaren een schaarste aan woningen zal blijven bestaan. Dit wil niet zeggen dat iedere woning die te koop wordt gezet in een paar dagen / weken verkocht is. Kopers en doorstromers zijn voorzichtiger en veel kritischer geworden. Hierbij is er een groot verschil tussen starters en doorstromers.

Wat is er op het ogenblik gaande op de markt:

 • De hypotheekrente blijft stijgen (nu tussen de 4% en 5%)
 • Aantal te koop staande woningen stijgt
 • Er wordt weer geboden onder de vraagprijs
 • Aantal huizenzoekers neemt af
 • Nieuwbouwprojecten gaan niet door
 • Maximale hypotheek in 2023 wordt minder op hetzelfde inkomen
 • Zeer hoge inflatie door hoge energieprijzen
 • Grote onzekerheid met betrekking tot noodzakelijke uitgaven (blijven stijgen)
 • Veel werknemers krijgen (flinke) loonsverhoging
 • Energielabel wordt belangrijk
 • Prijsplafond geeft zekerheid voor 2023

Volgens mij is het sentiment in hele korte tijd omgeslagen en nu behoorlijk negatief. Ik ben heel benieuwd hoe jullie als lezer dit zien. Ik vraag jullie om je in de twee onderstaande situaties te verplaatsen en dan ben ik zeer benieuwd wat je zou doen.

 1. U bent starter: gaat u dit jaar nog een woning kopen of blijft u voorlopig aan de zijlijn staan?
 2. U bent doorstromer: gaat u dit jaar nog een woning kopen of blijft u voorlopig aan de zijlijn staan?
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.