Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NHG-kostengrens in 2023 fors omhoog

NHG voor meer mensen interessant in 2023

NHG voor meer mensen interessant in 2023

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft bekendgemaakt dat de NHG-kostengrens in 2023 wordt verhoogd naar € 405.000. In 2021 was het maximale bedrag voor een hypotheek met NHG nog € 355.000. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de kostengrens in 2023 nog wat hoger namelijk € 429.300. Moeten huizenzoekers nu de vlag uithangen?

Achter de feiten aan

NHG loopt eigenlijk altijd achter de feiten aan. Zij nemen voor het bepalen van de NHG-kostengrens het gemiddelde van de huizenprijzen van de afgelopen jaren, waardoor bij een daling / stijging zij nooit goed zitten. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen veel harder gestegen dan de NHG-kostengrens, wat er voor gezorgd heeft dat het relatief rustig was bij NHG. Kopers wilden wel een hypotheek met NHG afsluiten maar de koopprijs was te hoog waardoor NHG niet mogelijk was.

NHG voor meer mensen haalbaar

De gemiddelde huizenprijs voor bestaande woningen is nu (cijfers van begin oktober 2022) € 425.000. In mijn blog “Huizenprijzen gaan flink dalen” kon u lezen dat ik verwacht dat de huizenprijzen de komende maanden flink gaan dalen. Hierdoor is de kans zeer groot dat de gemiddelde huizenprijs onder de NHG grens van € 405.000 gaat komen. Het gevolg is dat meer huizenbezitters NHG kunnen afsluiten.

NHG aantrekkelijk

Nu de hypotheekrente flink is gestegen, is NHG aantrekkelijker geworden omdat NHG een lagere hypotheekrente heeft dan hypotheken zonder NHG. Bovendien heeft NHG een vangnet voor huizenbezitters die in financiële problemen komen. Wie door overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid de NHG hypotheek niet meer kan betalen, kan op hulp rekenen van NHG als de huizenbezitter aan bepaalde eisen voldoet. Als door deze omstandigheden de woning met een restschuld wordt verkocht dan zal NHG die restschuld op zich nemen. NHG heeft nog een leuk potje staan van 1,5 miljard om huizenbezitters te helpen.

Bekijk de actuele hypotheekrente met NHG

Belangrijkste wijzigingen NHG in 2023

Hieronder een opsomming wat voor 2023 van toepassing is:

  • Kostengrens gaat naar € 405.000
  • Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de kostengrens € 429.300
  • Loskoppeling NHG grens en de betaalbaarheidgrens van woningen
  • Borgtochtprovisie blijft 0,6% van het hypotheekbedrag

Het kabinet heeft ook weer iets leuks verzonnen. De NHG grens wordt losgekoppeld van de betaalbaarheidgrens. Op Rijksoverheid.nl valt hierover het volgende te lezen:

“Het kabinet wil tot en met 2030 900.000 woningen realiseren waarvan twee derde betaalbaar. Op dit moment geldt daarbij de NHG-grens als grens voor wat een betaalbare koopwoning is. Door de sterke stijging van de NHG-grens zijn woningen met die prijs voor minder mensen betaalbaar, omdat de inkomens het afgelopen jaar minder zijn gestegen dan de NHG-grens. Daarom gaat het kabinet de grens voor wat betaalbare koopwoningen zijn loskoppelen van de NHG-grens. Voor de regionale woondeals die eind dit jaar en begin volgend jaar worden vastgesteld wordt, conform het programma Woningbouw, de huidige NHG-grens van € 355.000 gehanteerd als betaalbaarheidsgrens. Deze verandert dus niet door verhoging van de kostengrens naar € 405.000.”

Ik heb het bovenstaande een paar keer moeten lezen. Het kabinet stelt dat een hypotheek van € 355.000 goed betaalbaar is voor veel huizenbezitters. Dit is dus niet het geval bij een hypotheek van € 405.000 (de grens van NHG).

Ik ben van mening dat de betaalbaarheid grotendeels afhangt van de hoogte van de hypotheekrente. Hieronder enkele berekeningen van annuïteiten hypotheek met diverse hypotheekrentes:

Hypotheekbedrag Hypotheekrente Bruto per maand
€ 355.000 1,00 % (dec 2021) € 1.142
€ 355.000 4,50 % (okt 2022) € 1.799
€ 405.000 1,00 % (dec 2021) € 1.303
€ 405.000 4,50 % (okt 2022) € 2.052

Bij een hypotheekrente van 4,5% is het bruto verschil in maandlasten tussen een hypotheek van € 355.000 en € 405.000 slechts € 253 euro. Netto per maand is dit nog minder. Als we even terug gaan naar december 2021 dan zien we duidelijk dat de huizenbezitters die toen een woning kochten een veel lagere maandlast betaalden.

De loskoppeling is leuk, maar iedere huizenbezitter zal toch zelf wel bepalen wat voor hem / haar betaalbaar is.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek