Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zo bespaar je op je zorgverzekering in 2023!

Zorgpremies stijgen aanzienlijk, hoe kun je hierop besparen?

Zorgpremies stijgen aanzienlijk, hoe kun je hierop besparen?

Nog iets meer dan twee weken, dan is het jaar 2022 alweer voorbij en begint 2023. Zoals ik vorige week al schreef: sommige geldzaken moet je echt even regelen vóór de jaarwisseling. Eén daarvan is jouw zorgverzekering.

Zorgverzekeringen vergelijken

Voor de verzekering van jouw ziektekosten kun je ieder jaar opnieuw keuzes maken. Verzekeraar, dekking, eigen risico, premietermijn… het kan allemaal anders. De premies stijgen behoorlijk in 2023 – een besparing is dan ook voor veel mensen bijzonder welkom.

Het is in elk geval verstandig om er in december altijd even goed naar te kijken. Misschien zit je al helemaal goed en houd je jouw huidige zorgpolis, maar misschien kun je wel fors besparen op de premie. Dat zou natuurlijk wel heel mooi meegenomen zijn!

Besparen op je zorgpremie

Een kleine maand geleden zette ik al kort op een rij hoe jij kunt besparen op je zorgpremie:

  • Basisverzekering is qua dekking overal hetzelfde – kun je voor een goedkopere verzekeraar kiezen?
  • Kritisch kijken naar de dekking die je nodig hebt. Hoe uitgebreid moet de aanvullende verzekering zijn?
  • Een hoger eigen risico kan een behoorlijke premiebesparing opleveren – maar is het voor jou verstandig?
  • De premie per jaar betalen levert je een leuke korting op – als je daar het geld voor hebt is dat slim!
  • Goed vergelijken geeft je inzicht in de markt van zorgverzekeringen en kan jou naar een flink goedkopere polis leiden.

Welke zorgkosten moeten voor jou verzekerd zijn?

De eerste vraag is voor welke zorgkosten je een verzekering nodig hebt. De minimale dekking zit in de basisverzekering – daarnaast kun je kiezen voor allerlei aanvullende dekkingen.

Basisverzekering voor zorg

De basisverzekering is wettelijk verplicht, dus voor die zorgkosten hoef je geen keuzes te maken – die zijn gewoon gedekt. We hebben het dan over de huisarts, ziekenhuiszorg, tandarts voor kinderen en nog een heleboel andere zorgkosten. Als je aan die dekking genoeg hebt is het heel makkelijk om zorgverzekeringen te vergelijken. De dekking is standaard, dus kijk je naar de premie.

Toch zitten er ook wel verschillen tussen basisverzekeringen. Kijk in elk geval naar:

  • de zorgverleners die volledig vergoed worden (‘gecontracteerde zorgverleners’)
  • de vergoeding als je een zorgverlener kiest die niet gecontracteerd is

Er zijn budgetverzekeringen die een flinke beperking hebben in de zorgverleners waar je terecht kunt met volledige vergoeding – kies je dan voor een andere behandelaar, dan moet je een fors deel van de rekening alsnog zelf betalen. Het is belangrijk dat je dit bij de keuze van jouw zorgverzekering goed in beeld hebt, zodat je geen onverwachte tegenvallers krijgt.

Dekking zorgverzekering

Aanvullende verzekeringen

Veel mensen willen naast de basisdekking ook een aantal andere zorgkosten verzekerd zien. Fysiotherapie en tandartskosten bijvoorbeeld. Dat kan eenvoudig met een aanvullende zorgverzekering. Elke zorgverzekeraar heeft eigen aanvullende pakketten, dat maakt het vergelijken meteen een stuk ingewikkelder. Ik zeg: bepaal wat je minimaal verzekerd wilt zien en maak daarmee de vergelijking. 

Wel of niet verzekeren?

Bij de keuze voor aanvullende dekkingen is het belangrijk om je af te vragen:

  • Hoe groot is de kans dat ik die kosten ga maken?
  • Kan ik die kosten – als het nodig is – ook zelf dragen?

Kosten die je zelf kunt betalen hoef je niet te verzekeren, zéker niet als de kans klein is dat ze aan de orde komen in 2023! Dan houd je een stukje van de premie in je zak.

Zorgpremie besparen met hoger eigen risico

Een andere manier om te besparen op jouw zorgpremie is de keuze voor een hoger eigen risico. Daar heb ik eerder dit jaar een uitgebreide blog over geschreven – de vraag of dat een goed idee is. Dat kán namelijk prima – als je weet wat je doet. Kijk hier goed naar als je een hoger eigen risico overweegt!

Weet wat je doet!

Jaarpremie ineens betalen

Nog zo’n leuke besparing: jouw zorgpremie voor het hele jaar ineens betalen. Dat kan een mooi premievoordeel opleveren, veel verzekeraars geven dan een leuke korting op de totale premie. Die korting varieert nogal, en sommige verzekeraars hebben voor 2023 een andere korting bepaald dan ze in 2022 gaven. 

Vergelijken met jaarbetaling

De verzekeraars met de laagste zorgpremie per maand zijn niet dezelfde als die met de laagste premie per jaar. Dat komt door het verschil in kortingen bij jaarbetaling. Zet dus de vergelijker op jaarbetaling als je dat overweegt!

Maandpremie terugstorten naar spaarrekening

Zelf betaal ik de jaarpremie altijd ineens van ons spaargeld. Vervolgens stort ik elke maand de jaarpremie gedeeld door 12 terug naar de spaarrekening – zo betaal ik alsnog per maand en teren we niet in op ons spaarsaldo. Maar dan minder dan wanneer we per maand door de verzekeraar laten incasseren!

Hoe bespaar jij op je zorgverzekering?

Als je deze drie stappen zet kun je behoorlijk besparen op je zorgpremie. Welke keuzes maak jij om minder geld kwijt te zijn aan je zorgverzekering?

Zorgpremies 2023 berekenen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek