Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgverzekeringen… de perfecte vergelijking?

Het wordt nu wel hoog tijd om naar onze zorgverzekering te kijken. In mijn artikelen roep ik het al vanaf half november: besteed er aandacht aan, vergelijk de zorgpremies goed, dan kun je vast leuk besparen! Ondertussen heb ik het zelf nog niet gedaan, so let’s go. 

Zorgpremies 2023 vergelijken

Maakt veel weten de keuze extra ingewikkeld?

Omdat ik elk jaar weer heel wat schrijf over zorgpremies en -verzekeringen denk ik dat ik er meer van snap dan de gemiddelde Nederlander. Toch vind zelfs ik het ieder jaar weer een ingewikkeld gedoe. Misschien wel doordát ik er meer van snap, dat zou best kunnen.

Besparen op zorgpremie

Ik voel me ook wel een soort verplicht om er echt goed in te duiken en ervan overtuigd te zijn dat ik de optimale keuze maak. En dat valt nog niet mee, merk ik steeds weer in december.

Basisverzekeringen vergelijken

Het vergelijken van basisverzekeringen is nog niet zo spannend. Zou je denken. Tot je ziet dat sommige zorgverzekeraars ook daar al drie vormen van hebben. De verschillen? Die kunnen zitten in:

 • de keuzevrijheid,
 • de gecontracteerde zorgverleners,
 • de vergoeding die je krijgt als je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener kiest, en
 • de manier van betalen en communicatie.

Goedkoopste basispolissen

De goedkoopste basispolissen zijn naturaverzekeringen waarbij je alles online regelt, via automatische incasso betaalt, met de laagste vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg en ook nog eens een beperkt aantal ziekenhuizen waar je naartoe kunt. De allergoedkoopste – Gewoon ZEKUR – is niet echt een optie voor mij vanwege het selecte aantal ziekenhuizen.

Verschillende premiekortingen

De premie voor de basisverzekering verschilt dus door bovengenoemde zaken. Vervolgens kun je nog met de premie spelen door:

 • een hoger eigen risico
 • jaarbetaling ipv maandbetaling

De premiekorting die je krijgt bij deze keuzes verschilt ook weer per verzekeraar. De polissen die het goedkoopst zijn bij het verplichte eigen risico van € 385 is niet dezelfde als die bij het maximale eigen risico van € 885. Die Gewoon ZEKUR staan bij beide bovenaan, maar daarna is de lijst heel anders. Hetzelfde geldt voor de voordeligste verzekering bij maandpremie en jaarbetaling. Zet ze maar eens naast elkaar!

Aanvullende zorgverzekeringen vergelijken… nog veel ingewikkelder

Zo heb je dus alleen voor de basis zorgverzekering al heel wat keuzes te maken, en dan hebben we het nog niet eens over de aanvullende pakketten gehad. Want voor de basisverzekering is de gedekte zorg dan nog overal hetzelfde… en dat is voor de aanvullende verzekeringen helemaal anders.

Kosten bril verzekeren

De verzekering met de goedkoopste basisdekking is niet per se de beste keuze als je ook aanvullende dekking(en) wilt voor zorgkosten. Dat maakt het geheel nog even wat ingewikkelder. Je moet dus kijken naar de totale premie, niet eerst de verzekeraar kiezen vanuit de vergelijking van basispolissen en dan blind de aanvullende verzekering erbij nemen.

Welke dekking wil je minimaal hebben?

Bij het vergelijken van aanvullende pakketten is het slim om éérst te bepalen welke dekking je minimaal wilt hebben. Je moet dan kiezen wat je verzekerd wilt hebben op het gebied van onder andere:

 • tandartskosten vanaf 18 jaar
 • fysiotherapie
 • alternatieve geneeswijzen
 • brillen en lenzen
 • hulp in het buitenland

Het is logisch: hoe meer je wilt verzekeren aan zorgkosten, hoe hoger de premie uitpakt. Ik ben daar altijd kritisch in. Wil het liefst zo weinig mogelijk dekkingen afsluiten die ik waarschijnlijk niet ga gebruiken. Maar daar kun je jezelf ook mee in de vingers snijden.

Fysio – verzekeren of niet?

Neem nou fysiotherapie. Als je die niet denkt nodig te hebben en dus niet verzekert, maar dan in de loop van het jaar toch echt een probleem hebt waarvoor je naar de fysiotherapeut gaat. Dan moet je de rekening zelf betalen.

Fysiotherapie verzekeren

Achteraf bekeken was het dan slimmer geweest om die dekking wél mee te nemen: de extra jaarpremie heb je er met een paar afspraken al uit. Aan de andere kant bespaar je leuk op je premie als je de dekking niet neemt en ook geen fysio nodig hebt.

Premie voor niets betaald

Tja, dat is het principe van verzekeren. Je sluit een verzekering af om onverwachte kosten niet zelf te hoeven betalen. Kies je ervoor om die dekking niet te nemen, dan moet je die factuur zelf ophoesten. Neem je ‘m wel en maak je geen kosten, dan heb je de premie voor niets betaald. Of nou ja… je betaalt de premie voor het afdekken van het risico, maar het kan voelen als ‘voor niets’. 

Het gekke van zorgverzekeringen…

Bij zorgdekkingen is niet altijd sprake is van een ‘onvoorzien voorval’. De basis van verzekeren is immers dat je een risico verzekert, een kans dat iets gebeurt dat je niet van tevoren kon weten. Als je nu al weet dat je volgend jaar een x-aantal behandelingen bij de fysiotherapeut nodig hebt, dan is daar niets onvoorzien aan. Net als de aanschaf van een nieuwe bril, die plannen de meeste mensen gewoon. Best gek eigenlijk om het toch een verzekering te noemen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Perfecte vergelijking zorgpremies erg lastig

Terug naar het vergelijken van zorgverzekeringen en het maken van jouw keuze voor 2023. Het is alles bij elkaar gewoon ingewikkeld. Gelukkig zijn er online vergelijkers die je een mooi eind op weg helpen. Eerlijk is eerlijk: ook die zijn niet perfect en niet zaligmakend.

Behoorlijk besparen op zorgpremie 2023!

Het goede nieuws is dat je door echt even aandacht te besteden aan jouw keuzes, je behoorlijk kunt besparen op je zorgpremie voor komend jaar. En die besparing is natuurlijk heel erg welkom!

Online zorgverzekeringen vergelijken

PS: Heb ik nu al schrijvende mijn keuze voor onze zorgverzekering in 2023 gemaakt? Welnee… daar ga ik later nog wel een keer naar kijken. Waarschijnlijk in mijn vrije week tussen Kerst en Oud & Nieuw .

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek