HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

De Jonge belemmert verkoop eigen woning

Plannen voor huisvestingswet gaan woningmarkt niet helpen

Minister Hugo de Jonge heeft een voorstel gedaan voor een nieuwe Huisvestingswet. In zijn plannen mag een koopwoning niet meer aan iedereen verkocht worden.

Minister Hugo de Jonge - Rijksoverheid

Regels voor verkoop woningen tot € 355.000

Het gaat hierbij dan over koopwoningen tot 355.000 euro. Dit voorstel moet de lage inkomens helpen om ook aan een koopwoning te komen. Iedere gemeente gaat bepalen aan wie een woning verkocht mag worden. Deze stap moet ervoor zorgen dat koopwoningen niet meer worden gekocht door beleggers. Deze kopen nu vaak appartementen op en verhuren die voor een (hoge) huurprijs.

Hoe zou dat moeten werken?

Laten we eens kijken hoe dit in de praktijk zou kunnen gaan. Twee starters kopen een woning voor 300.000 euro. Na een paar jaar besluit dit stel hun woning te verkopen. Zij besluiten een makelaar in de hand te nemen om hun woning te verkopen. De makelaar komt tot de conclusie dat de woning rond de 350.000 euro gaat opleveren bij verkoop.

Vraagprijs onder de grens

Als de woning te koop wordt gezet voor 355.000 of minder dan mag de woning alleen aan kopers verkocht worden met een laag / midden inkomen. De vraag is natuurlijk wie dit inkomen gaat controleren. En: wat wordt de inkomensgrens? Moeten de kopers die de woning willen kopen een werkgeversverklaring overleggen of is een loonstrook voldoende? Bij dit laatste – de loonstrook – staat niet duidelijk vermeld of er een 13de maand is of een eindejaarsuitkering.

Vraagprijs boven de grens

Het is natuurlijk ook mogelijk de woning te koop te zetten voor 360.000 euro. Wordt deze 360.000 euro nog gecontroleerd door de gemeente? In dit geval is er altijd een kans dat de woning alsnog verkocht wordt voor minder dan 360.000 euro. Echter: de koper kan nu wel iemand zijn met een goed inkomen. Bovendien hebben verkopers nu te maken met een veel grotere groep kopers die hun koopwoning mogen kopen.

Huizenbezitter kan niet zelf beslissen over eigendom?

Eigenlijk is het heel vreemd. Iemand is eigenaar van iets maar kan niet beslissen er mee te doen wat hij / zij wil.

Huisvestingswet voor nieuwbouw en huurwoningen

Het verhaal wordt nog extremer:

De Huisvestingswet wordt in het plan van De Jonge niet alleen gewijzigd voor bestaande koopwoningen. Gemeenten mogen straks ook meer eisen stellen aan nieuwbouwwoningen en aan huurhuizen. Nu mogen die al deels gereserveerd worden voor woningzoekenden uit de eigen gemeente.

Leraar worden!

Straks mogen gemeenten bij die huizen ook voorrang geven aan mensen met bepaalde beroepen waar een tekort aan is, zoals leraren en agenten. Om een woning te krijgen, is het dus verstandig om leraar te worden. Als de woning is gekocht dan veranderen we gewoon van beroep.

Macht bij de gemeente

Als deze plannen doorgaan bepaalt de gemeente dus wat er gaat gebeuren met de koopwoningen. Bovendien bepalen zij wie de koopwoningen nog kunnen kopen.

Problemen woningmarkt groter!

Ik verwacht niet dat met deze wijziging het probleem van de woningmarkt is opgelost. Ik verwacht zelfs grotere problemen omdat een eigenaar niet zelf meer kan beslissen over zijn / haar koopwoning.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Sparen
Trade Republic3,25%
Freedom243,15%
Banca Progetto3,15%
Santander Consumer Bank3,14%
Collector3,13%
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen