Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Energie besparen – of heeft het geen zin?

De motivatie om te verduurzamen: aardbol of geld

De motivatie om te verduurzamen: aardbol of geld

Ben jij ook zo druk bezig met het besparen van energie? Veel mensen in elk geval wel, dat is te zien in de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). En toch hoor je ook geluiden van mensen die zeggen dat het allemaal geen zin heeft.

Huis verduurzamen

Zelf doe ik wel mee, maar als ik eerlijk ben niet in het extreme. We zijn vooral bezig met de grote zaken. Het verduurzamen van ons huis met isolatie en nieuwe beglazing met kunststof kozijnen, zodat we in de winter minder gas hoeven te verbruiken.

Gratis Energiebespaarscan!

Stroom verbruiken we hier juist veel met een volledig elektrische en een plug-in hybride auto voor de deur. Nu wekken we zelf ook stroom op met onze zonnepanelen, dus naar mijn idee doen we het best aardig.

Energie besparen door gedrag

Maar we hebben nog niet alle lampen vervangen door LED. Gebruiken nog steeds onze wasdroger. En zo zijn er echt nog wel meer dingen die we zouden kunnen veranderen aan ons gedrag qua energieverbruik. Toch zit onze focus op het verduurzamen van ons huis.

Minder energie en gas verbruikt in Nederland

Het CBS meldt dat we met z’n allen in 2022 toch 10% minder energie hebben verbruikt dan in 2021. Het laagste energieverbruik in Nederland sinds 1990! Vooral het aardgasverbruik liep hard terug: bij woningen met maar liefst 22%. De kachel niet zo hoog opstoken en minder lang douchen – het heeft duidelijk effect gehad.

Gasverbruik

Heeft het allemaal wel zin?

Ondertussen hoor ik ook regelmatig mensen zeggen dat het toch allemaal geen zin heeft. Als je ziet hoeveel landen er in de wereld zijn die zich volledig niet bezighouden met het milieu en energievraagstukken… we hebben wel met z’n allen één aarde. Talloze nieuwe kolencentrales in China bijvoorbeeld… is wat wij doen aan energiebesparing en verduurzaming dan geen druppel op een gloeiende plaat, volkomen zinloos?

Energie besparen: voor de aardbol of je portemonnee

Als ik heel eerlijk ben – en ik denk dat dit voor veel mensen geldt – is verduurzamen en energie besparen bij mij geen idealisme. Kan wel roepen dat ik het voor de aardbol doe, maar is dat waar? Of doe ik het vooral voor mijn eigen portemonnee?

Kan jouw energiecontract voordeliger?

Duurzaam of financieel slim?

Hebben we zonnepanelen omdat het duurzaam is of omdat we het idee hadden dat het financieel slim zou kunnen zijn? Zelfde vraag voor m’n elektrische auto. Zelfde vraag voor de verduurzaming van ons huis. Enzovoort. Heel eerlijk draait het bij ons vooral om het financiële aspect.

Energie besparen

Financiële prikkels werken

Het is duidelijk dan financiële prikkels bij mij werken. Een lagere (of minder stijgende) energierekening, subsidies en andere tegemoetkomingen – dat zijn de dingen die mij aanzetten tot energie besparen en verduurzamen.

Of het zin heeft voor de aardbol?

Of dat dan zin heeft voor de aardbol, daar houd ik me per saldo dan niet zo mee bezig. Daarom maak ik me ook niet zo druk over wat de rest van de wereld doet, als het zin heeft voor mijn portemonnee is het voor mij okay. Dat is misschien niet populair om te roepen, niet woke ongetwijfeld, maar wel eerlijk.

Duurzaam

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek