Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

De strijd tussen inflatie en spaarrente: Wat betekent dit voor jou?

Dit zijn de effecten van inflatie op jouw spaargeld

Dit zijn de effecten van inflatie op jouw spaargeld

De recente ontwikkelingen in de Nederlandse economie zijn vol dynamiek en veranderingen. Een van de meest opvallende bewegingen is de grote veranderingen per maand van de inflatiecijfers. Volgens voorlopige cijfers van het CBS daalde de Nederlandse inflatie in augustus 2023 tot 3,0%, een duidelijke daling ten opzichte van de 4,6% in juli 2023. Maar wat zit er achter deze cijfers? En wat betekent dit voor spaarders in Nederland?

Factoren achter de daling

De grootste factor die bijdroeg aan de daling van het inflatiecijfer was een vermindering in de energie- en brandstofprijzen. Echter, ondanks deze daling, hebben we een stijging in de voedselprijzen gezien. Binnen de supermarktsector was er een prijsstijging van 10,3% in augustus, een daling ten opzichte van de 11,6% stijging in juli. Daarnaast daalden de prijzen van brandstoffen en energie met respectievelijk 28,6% en 24,4%. Naast een stijging van de supermarktprijzen was er ook een stijging in de prijs van industriële producten (6,4%) en diensten (5,4%).

De relatie tussen spaarrentes en inflatie

Veel meer mensen zijn kritisch aan het kijken naar hun spaarrente. Logisch, want de spaarrente is jarenlang laag of zelfs negatief geweest. Sinds een aantal maanden stijgt de spaarrente weer, vooral bij buitenlandse banken die actief zijn op de Nederlandse markt. Voor spaarders is de hoge inflatie geen goed nieuws. We leggen je dit aan de hand van onderstaande tabel uit: In deze tabel zie je de relatie tussen de spaarrentes en inflatie:

Maand Gemiddelde Spaarrente Groei Spaarrente CPI Inflatie Nederland Inflatie Groei/Daling
Januari 1.0875% 7.6%
Februari 1.2825% 17.92% 8.0% 5.26%
Maart 1.38% 7.60% 4.4% -45.0%
April 1.656% 20.00% 5.2% 18.18%
Mei 1.868% 12.82% 6.1% 17.31%
Juni 1.9625% 5.06% 5.7% -6.56%
Juli 2.2805% 16.20% 4.6% -19.3%

De spaarrente in 2023 stijgt stabiel en fors, terwijl de inflatie erg volatiel is

Uit bovenstaande tabel kunnen we 2 conclusies trekken:

  • De spaarrente stijgt in 2023 iedere maand geleidelijk. Deze stijging is in absolute zin niet heel hoog, maar procentueel stijgt de spaarrente in 2023 iedere maand fors.
  • De inflatie in 2023 is erg volatiel. Maandelijks zijn er zowel forse stijgen als forse dalingen in de inflatie te zien.

Wat betekent de inflatie voor jouw spaargeld?

Inflatie is slecht nieuws voor je spaargeld. Aan het einde van het jaar kun je met dezelfde euro minder kopen. Een voorbeeld:

  • Je hebt op 1 januari 2023 een spaarpotje van 1.000 euro. Deze zet je op een spaarrekening met een rente van 3%.
  • Stel, als voorbeeld, de inflatie over heel 2023 is 5% gemiddeld op jaarbasis.
  • Dan heb je aan het einde van het jaar een rente ontvangen van 30 euro, maar deze 1.030 euro is uiteindelijk per saldo 5% “minder waard” geworden.

Inflatie “knaagt” dus aan je spaartegoed. Om de inflatie te compenseren, zou de rente op je spaarrekening dus hoger moeten zijn dan de inflatie. En dat is helaas niet het geval.

Conclusie van analyse

De eerste zeven maanden van 2023 vertonen een opmerkelijke tegenstelling tussen inflatie en spaarrente in Nederland. Hoewel de inflatie een paar flinke dalingen kende, nam de spaarrente gestaag toe. Kijken we naar de procentuele stijging van de gemiddelde spaarrente over de eerste 7 maanden van 2023, dan is deze zelfs hoog. Echter, de inflatie bleef consequent boven de gemiddelde spaarrente. Dit betekent dat de inflatie een eroderende impact op de koopkracht van spaargeld heeft: ondanks dat er gespaard wordt, wordt het spaargeld minder waard door de hoge inflatiecijfers. Dit effect veranderd pas op het moment dat de inflatiecijfers onder de gemiddelde spaarrentes komen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek