Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Is er schaarste op de woningmarkt?

Bevolkingscijfers i.c.m. woningvoorraad zeggen genoeg

Bevolkingscijfers i.c.m. woningvoorraad zeggen genoeg

Steeds meer mensen in Nederland klagen dat het heel moeilijk is om aan een geschikte woning te komen. De huurwoningen zijn duur en de wachttijden zijn lang. Het is logisch dat er dan gekeken wordt naar een koopwoning. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen.

Huis kopen flink duurder geworden

Nu de hypotheekrente behoorlijk hoog is in vergelijking met een paar jaar terug, is kopen ook flink duurder geworden. De afgelopen maanden stijgen de huizenprijzen weer en de vraag naar koopwoningen is toegenomen. Er wordt weer vaker boven de vraagprijs geboden. Vooral starters zijn de dupe want die kunnen geen woning meer kopen.

Meer huizen bouwen

Volgens de kenners moet er gewoon meer gebouwd gaan worden. Het gaat dan over minimaal 1 miljoen huizen in 10 jaar!

Woningvoorraad in Nederland

Op het ogenblik zijn er ruim 8 miljoen woningen in Nederland. Deze kan je als volgt onderverdelen:

 • 42% rijtjeshuizen (het huis deel is van een blok van minimaal drie huizen)
 • 36% meergezinswoningen (appartementen / bovenwoningen)
 • 13% vrijstaande woningen
 • 9% twee-onder-een-kap woningen

Van alle 3,4 miljoen rijtjeshuizen in Nederland staan de meeste in Zuid-Holland. Dit zijn er 688.000, wat 40% van het totaal is. In Noord-Brabant staan 563.000 rijtjeshuizen en in Noord-Holland 518.000.

Al deze getallen zijn leuk, maar de vraag is nog steeds:

Is er schaarste met betrekking tot het aantal woningen in Nederland?

Bevolkingsgroei in Nederland

In Nederland zijn op het ogenblik 18 miljoen mensen. Als we deze personen netjes verdelen over de 8 miljoen woningen dan is het gemiddelde per woning 2,25 persoon. Het aantal personen in Nederland stijgt wel minder snel.

 • In 1900 waren er ruim   5 miljoen inwoners
 • In 1950 waren er ruim 10 miljoen inwoners
 • In 1970 waren er ruim 13 miljoen inwoners
 • Duurde 11 jaar tussen de 15 en 16 miljoenste inwoner
 • Duurde 15 jaar tussen de 16 en 17 miljoenste inwoner

Veel meer eenpersoonshuishoudens

Nu we het totaal aantal mensen weten, is het van belang hoeveel van deze mensen alleen (willen) wonen. Begin 2022 waren er in Nederland 3,2 miljoen mensen alleenstaand. Op het ogenblik zijn er ongeveer 2,6 miljoen eenpersoonshuishoudens in Nederland. Het aantal alleenstaanden is flink gestegen. Tussen 1947 en 2017 is het aantal alleenstaanden gestegen van 285.000 (5% van de Nederlanders) naar 3 miljoen (22%).

Uit bovenstaande cijfers kunnen we het volgende berekenen:

 • Aantal inwoners 18 miljoen
 • Aantal woningen  8 miljoen
 • Aantal eenpersoonshuishoudens 2,6 miljoen
 • Aantal meerpersoonshuishoudens is dan 5,4 miljoen
 • Aantal gemiddelde inwoners bij een meerpersoonshuishouden is nu 2,85 (18 -/- 2,6 / 5,4)

Bouwen voor starters en alleenstaanden

Als er toch meer gebouwd moet worden dan is het verstandig om meer aandacht te besteden aan de starters en aan de alleenstaanden. Hier zouden 2/3 kamer appartementen de oplossing zijn voor deze doelgroep. Hierbij moeten de prijzen van de appartementen tussen de 120.000 een 200.000 euro zijn.

Gepensioneerden blijven zitten in te grote woning

Hetzelfde geldt voor de gepensioneerden. Veel ouderen zijn alleen en wonen nog in een eengezinswoning. Deze gaan niet verhuizen daar ze anders duurder gaan wonen. Je moet het aantrekkelijk maken dat zij juist wel gaan verhuizen naar een kleinere (goedkopere) woning.

Schrijnende berichten

Dit voorkomt schrijnende berichten in de media (Telegraaf van 6 oktober) over een alleenstaande vrouw die met een zoontje van drie in een containerwoning moet wonen. Deze vrouw zei hier het volgende over:

Ik zit al drie jaar in de overlevingsmodus. Ik denk weleens: als ik aan de drugs en de alcohol was gegaan, had ik allang een huis gehad, en allemaal hulp. Maar ik ben ’te zelfredzaam’, zoals ik na een gesprek met hulpverleners te horen kreeg. Dan val je overal buiten.

(bron)

Tekort van 400.000 woningen

Uit recente cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat Nederland 320.000 woningzoekers telt plus nog eens 117.000 starters. De totale vraag naar woningen is 437.000. Er zijn echter maar 47.000 woningen voor deze groep beschikbaar. Het tekort aan de woningen is dus 400.000 woningen!!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek