Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Studielening rente stijgt – probleem?

Rente bij terugbetalen studieschuld fors omhoog

Rente bij terugbetalen studieschuld fors omhoog

Veel studenten zijn boos. Zij zijn namelijk van mening dat het onterecht is dat zij vanaf 2024 een rente over hun studieschuld moeten gaan betalen van 2,56%. Hierbij wordt dan verwezen naar de flinke stijging omdat de rente dit jaar 0,46% is.

Groei studieschulden

Eerst even wat cijfers (bron: CBS) over de studieschulden:

  • In 2015 was de totale studieschuld 12,7 miljard
  • In 2023 is de totale studieschuld 28,2 miljard
  • Gemiddelde studieschuld is nu 17.000 euro
  • In 2013 hadden 900.000 studenten een studieschuld
  • In 2023 hebben 1,6 miljoen studenten een studieschuld

Uit bovenstaande cijfers kunnen we concluderen dat de studieschuld flink is toegenomen.

Maximaal lenen & geld sparen

Wie mijn diverse blogs over DUO heeft gevolgd weet dat ik een groot voorstander ben om maximaal te lenen voor de studie. Hierbij heb ik wel expliciet aangegeven om dit geld niet uit te geven, maar juist te sparen. Met dit opgebouwde spaargeld kan dan een uitgestudeerde student het volgende doen / kiezen:

  • Studieschuld volledig aflossen
  • Huis kopen en hiermee de kosten koper betalen

Een studieschuld zorgt er wel voor dat de maximale hypotheek beduidend lager wordt. Het is dan ook een afweging wat het beste is.

Rente betalen over studielening

De klachten van de hogere rente van 2,56% die vanaf 2024 van toepassing is, zullen komen van studenten die niet gespaard hebben. Zij hebben vanwege omstandigheden het geld van hun studielening opgemaakt.

Student moet rente betalen over studielening

Rente voor 5 jaar vastgezet

De 2,56% rente is alleen van toepassing voor de studenten die vanaf 2024 hun studieschuld moeten gaan terugbetalen. De rente voor terugbetaling wordt namelijk voor een periode van 5 jaar vastgezet. Veel studenten krijgen dus niet met deze 2,56% rente te maken.

De slogan / reclame zegt altijd: Geld lenen kost geld

Er is een periode geweest dat een student 0% rente moest betalen. Ik ben hier nooit een voorstander van geweest. Dit stimuleert namelijk het geld lenen. Het verbaast mij dan ook niet dat meer studenten een studieschuld hebben en dat de gemiddelde studieschuld hoger is geworden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek