HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Starters woningen bouwen

Ideaal voor kinderen en hun ouders

Ideaal voor kinderen en hun ouders

Allereerst iedereen de beste wensen en een zeer gezond 2024 gewenst. Laten we hopen op een jaar met woonruimte voor iedereen en een prettig hypotheeklandschap. Vóór de kerstdagen gaf ik al een voorspelling over de hypotheekrente en huizenmarkt in 2024. Dus vandaag iets anders!

Kind kan geen woning vinden

Steeds meer ouders klagen dat hun kind geen woning kan vinden. De wachttijden voor een huurwoning zijn lang en de koopprijzen voor een koopwoning zijn hoog. Het gevolg is dat kinderen veel langer thuis wonen dan zij eigenlijk willen.

Jongere woont te lang bij ouders

Dan maar samen een huis kopen

Veel starters kunnen niet wachten en besluiten dan samen maar een woning te kopen. Helaas gebeurt het te vaak dat een relatie niet standhoudt en dat het kind weer bij zijn / haar ouders moet intrekken.

Bouw starterswoningen!

Het probleem is op te lossen door starterswoningen te bouwen. Dit zijn (kleine) appartementen in de prijscategorie 100.000 tot 200.000 euro voor alleenstaande en samenwonende starters.

Speciale constructie

De aankoop van zo’n starterswoning werkt dan volgens een speciale constructie. De koopprijs staat vast en bij verkoop wordt netjes weer de koopprijs terugbetaald. Een waarde daling / stijging heeft dus geen gevolgen voor de starter.

Betaalbare maandlast

Het voordeel is alleen een betaalbare maandlast en de maandelijkse aflossing die plaats vindt door middel van een annuïteitenhypotheek en / of lineaire hypotheek. Hieronder de bruto en netto maandlasten voor de starters.

Koopprijs Bruto maandlast Netto 1e maand Hypotheek na 10 jaar
€ 100.000 € 507 € 379 € 80.000
€ 120.000 € 608 € 455 € 96.000
€ 140.000 € 709 € 531 € 112.000
€ 160.000 € 810 € 607 € 128.000
€ 180.000 € 911 € 682 € 144.000
€ 200.000 € 1.012 € 758 € 160.000

Rente 10 jaar vast voor 4,5%
Annuïteiten hypotheek met NHG
Vereniging van Eigenaren maandelijks 100 euro

Actuele hypotheekrentes

Verkoop starterswoning

De starter heeft nu een betaalbare woning. Bij verkoop wordt wel goed gekeken of de woning niet verwaarloosd/ uitgewoond is (achterstallig onderhoud). De volgende starter koopt de woning voor dezelfde koopprijs als de woning in waarde is gestegen. Bij een waardedaling wordt de koopprijs vastgesteld op de werkelijke waarde. De koopprijs is dan lager en ook bij verkoop wordt deze koopprijs weer gehanteerd.

Starter kan sparen om door te stromen

Het voordeel om de hypotheekrente 10 jaar vast te zetten is dat de starter de komende jaren kan gaan sparen. Het inkomen zal namelijk stijgen. Door (flink) te sparen en ook af te lossen op de hypotheek kan een starter gaan doorstromen. Een starter die na 10 jaar gaat verhuizen heeft 20% van zijn annuïteiten hypotheek afgelost.

Ideaal voor kinderen en hun ouders!

Als iedere gemeente een paar duizend starters woningen bouwt, zal iedere ouder tevreden zijn. Hun kind kan dan met gerust hart het huis verlaten. Bij eventuele betalingsproblemen door werkloosheid zijn ouders altijd bereid om bij te springen. De kans dat een hypotheek niet wordt betaald is te verwaarlozen.

Wat kan een starter nu op de huizenmarkt? Bespreek het met onze ervaren hypotheekadviseurs!

Gratis kennismaking!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Sendak van woensdag januari 3, 2024 13:20
    Indien de grond op erfpacht basis wordt uitgegeven op basis van de SVN starterslening dus na 3 jaar toetsen op inkomen of er aan erfpacht kan worden bijgedragen of dat een deel van de grond dan gekocht wordt dan blijft het betaalbaar. Soort DUOKOOP

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen