Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 5 december 2017, 09:40 - Jos Koets
#hypotheek

De hypotheekrentes zijn de afgelopen maanden weer verder gedaald. Hierbij valt op dat het verschil tussen de korte en lange rente steeds kleiner wordt. Mensen die nu een woning kopen, kijken terecht naar de hoogte van de hypotheekrente. Het is logisch: hoe hoger de rente hoe hoger de maandlasten. Het is echter ook belangrijk naar de netto maandlasten te kijken. Vooral bij een annuïteiten hypotheek is het verschil in de netto maandlasten niet veel als ik de lange met de korte rente vergelijk. In de loop van de jaren wordt dit verschil natuurlijk wel groter. Hieronder een rekenvoorbeeld waarbij ik de hypotheekrentes heb vergeleken voor hypotheken met NHG.

Rekenvoorbeeld maandlasten hypotheek

Uitgangspunten:

  • Annuïteitenhypotheek van 200.000 euro
  • Belastingvoordeel 40,80% (jaar 2018)
  • WOZ – waarde 200.000 euro

Rente vast periode  

Laagste rente nu

Bruto per maand  

Netto 1e maand

1 jaar vast

1,10% bij Argenta  

€ 653

€ 629

5 jaar vast

1,15% Obvion

€ 657

€ 630

10 jaar vast

1,58% Abn Amro

€ 698

€ 642

20 jaar vast

2,15% Allianz 

€ 754

€ 659

30 jaar vast

2,42% Allianz

€ 782

€ 668

Actuele hypotheekrente vergelijken

1 jaar vast versus 30 jaar vast

Het verschil in de bruto maandlast is 129 euro per maand. Echter bij de netto maandlast is het verschil (in het eerste jaar) slechts 39 euro. Dit verschil loopt in de jaren op naar uiteindelijk 129 euro per maand. Hierbij ben ik er even vanuit gegaan dat de 1 jaars rente in de duur van 30 jaar niet verandert. Dat is natuurlijk niet te verwachten.

Hypotheekrente lang vastzetten

Het is begrijpelijk dat steeds meer mensen voor een lange rente vaste periode kiezen. Zij willen zekerheid hebben voor een langere periode. Bovendien verwachten zij dat de rente in de toekomst gaat stijgen. Dit is mogelijk, maar dat hoeft natuurlijk niet. In Japan is de rente bijvoorbeeld al jaren zeer laag. Natuurlijk gaat u nu direct schrijven dat Europa niet hetzelfde is als Japan. Dat klopt, maar Europa heeft wel andere problemen dan Japan. Ik bedoel met dit laatste dat Europa uit diverse landen bestaat waarvan ieder land weer zijn eigen problemen heeft. Nederland kan bijvoorbeeld (makkelijk) een renteverhoging verwerken, terwijl diverse andere Europese landen weer in de problemen kunnen komen.

Met het bovenstaande wil ik niet zeggen dat iedere huizenbezitter zijn rente nu kort moet vastzetten. Iedere huizenbezitter heeft zijn eigen situatie en moet vanuit die situatie een beslissing nemen over de rente vast periode. In de komende maanden zal de rente nog verder dalen. Een paar tienden kan er nog wel vanaf.   

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.