Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente lang of kort vast?

Aandacht voor keuze rentevastperiode hypotheek

Aandacht voor keuze rentevastperiode hypotheek

De hypotheekrentes zijn de afgelopen maanden weer verder gedaald. Hierbij valt op dat het verschil tussen de korte en lange rente steeds kleiner wordt. Mensen die nu een woning kopen, kijken terecht naar de hoogte van de hypotheekrente. Het is logisch: hoe hoger de rente hoe hoger de maandlasten. Het is echter ook belangrijk naar de netto maandlasten te kijken. Vooral bij een annuïteiten hypotheek is het verschil in de netto maandlasten niet veel als ik de lange met de korte rente vergelijk. In de loop van de jaren wordt dit verschil natuurlijk wel groter. Hieronder een rekenvoorbeeld waarbij ik de hypotheekrentes heb vergeleken voor hypotheken met NHG.

Rekenvoorbeeld maandlasten hypotheek

Uitgangspunten:

  • Annuïteitenhypotheek van 200.000 euro
  • Belastingvoordeel 40,80% (jaar 2018)
  • WOZ – waarde 200.000 euro

Rente vast periode  

Laagste rente nu

Bruto per maand  

Netto 1e maand

1 jaar vast

1,10% bij Argenta  

€ 653

€ 629

5 jaar vast

1,15% Obvion

€ 657

€ 630

10 jaar vast

1,58% Abn Amro

€ 698

€ 642

20 jaar vast

2,15% Allianz 

€ 754

€ 659

30 jaar vast

2,42% Allianz

€ 782

€ 668

Actuele hypotheekrente vergelijken

1 jaar vast versus 30 jaar vast

Het verschil in de bruto maandlast is 129 euro per maand. Echter bij de netto maandlast is het verschil (in het eerste jaar) slechts 39 euro. Dit verschil loopt in de jaren op naar uiteindelijk 129 euro per maand. Hierbij ben ik er even vanuit gegaan dat de 1 jaars rente in de duur van 30 jaar niet verandert. Dat is natuurlijk niet te verwachten.

Hypotheekrente lang vastzetten

Het is begrijpelijk dat steeds meer mensen voor een lange rente vaste periode kiezen. Zij willen zekerheid hebben voor een langere periode. Bovendien verwachten zij dat de rente in de toekomst gaat stijgen. Dit is mogelijk, maar dat hoeft natuurlijk niet. In Japan is de rente bijvoorbeeld al jaren zeer laag. Natuurlijk gaat u nu direct schrijven dat Europa niet hetzelfde is als Japan. Dat klopt, maar Europa heeft wel andere problemen dan Japan. Ik bedoel met dit laatste dat Europa uit diverse landen bestaat waarvan ieder land weer zijn eigen problemen heeft. Nederland kan bijvoorbeeld (makkelijk) een renteverhoging verwerken, terwijl diverse andere Europese landen weer in de problemen kunnen komen.

Met het bovenstaande wil ik niet zeggen dat iedere huizenbezitter zijn rente nu kort moet vastzetten. Iedere huizenbezitter heeft zijn eigen situatie en moet vanuit die situatie een beslissing nemen over de rente vast periode. In de komende maanden zal de rente nog verder dalen. Een paar tienden kan er nog wel vanaf.   

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek