Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente daalt: hoe lang moet u de rente vastzetten?

Het kiezen van een rentevastperiode gebeurt niet altijd rationeel

Het kiezen van een rentevastperiode gebeurt niet altijd rationeel

In het eerste kwartaal van 2018 is de hypotheekrente wat gestegen. Vanaf april verlagen banken weer hun hypotheekrentes. Het laagste punt van december 2017 hebben we nog niet bereikt.

Laagste hypotheekrentes op dit moment

Op het ogenblik zijn de laagste rentes voor hypotheken met en zonder NHG als volgt:

Hypotheekrente

NHG

100%

1 jaar hypotheekrente v.a.

1,19%

1,65%

5 jaar hypotheekrente v.a.

1,25%

1,72%

10 jaar hypotheekrente v.a.

1,74%

2,19%

20 jaar hypotheekrente v.a.

2,28%

2,79%

30 jaar hypotheekrente v.a.

2,52%

3,04%

Verdere daling van de hypotheekrente

De komende tijd zal de rente naar mijn verwachting nog wat dalen. Dit gaat natuurlijk niet met “grote stappen”, maar slechts met een paar tienden. Voor de komende huizenbezitter zal deze verlaging geen gevolgen hebben. Het gaat namelijk maar om een paar euro per maand (wel afhankelijk van de hoogte van de hypotheek).

Welke rentevastperiode kiezen?

Veel huizenbezitters die met veel moeite hun droomwoning hebben gevonden kiezen om de rente voor een langere periode vast te zetten. In mijn klantenkring wordt de rente vaste periode van 20 jaar het meest gekozen. Starters hebben vooral een voorkeur voor de annuïteiten hypotheek. Het nadeel van de annuïteiten hypotheek is dat de netto maandlasten stijgen. Daar tegenover staat dat bij starters hun inkomen nog gaat stijgen.

Waarom 20 jaar vastzetten als je over 10 jaar gaat verhuizen?

Ik stel meestal de volgende vraag aan mijn klanten.
Waarom wil je de hypotheekrente 20 jaar vastzetten terwijl je (eigenlijk) nu al weet dat je over 10 jaar gaat verhuizen?

Ik ben zeer benieuwd wat u als lezer daarvan vindt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek