Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Betutteling rond smartphones en mobiele abonnementen werkt

Minder mensen nemen duur nieuw toestel mee in abonnement

Minder mensen nemen duur nieuw toestel mee in abonnement

Op NOS.nl zie ik een kop die mijn aandacht wel pakt: Consument bespaart op mobiel: KPN op weg naar 10e jaar met omzetdaling. Die aandacht komt niet door de omzetdaling van KPN, dat boeit me niet enorm. Het woord ‘besparen’ wekt wel altijd mijn interesse, en ‘besparen op mobiel’ zéker.

Smartphone op afbetaling

Al jaren roep ik immers dat je geen abonnement met toestel moet nemen. Dat je dan in je abonnementsgeld simpelweg geleend geld afbetaalt, omdat je die smartphone gewoon op krediet gekocht hebt. In 2014 bijvoorbeeld: Lening afsluiten voor je smartphone. In 2015: Goedkoper modelletje dan maar? En in in 2016: Heeft u die smartphone op afbetaling? Hoezo stokpaardje…. Maar het blijkt nog steeds voor sommige mensen een eye-opener te zijn.

Eye-opener in de telecomshop

Die eye-opener krijgen ze nu niet meer alleen van artikelen zoals die van ons. Die krijgen ze ook als ze een nieuwe telefoon gaan halen bij de telecomshop. De regels zijn vorig jaar mei aangepast: een telefoon bij je abonnement is officieel een lening geworden. Je moet je inkomen aantonen en het krediet wordt aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Knappe kop die dan nog niet door heeft dat je gewoon geld leent voor je mobiel.

Meer mensen nemen los toestel met sim-only

En dat heeft dus gevolgen! In november werd al duidelijk dat veel meer mensen kiezen voor een los toestel met een sim-only abonnement dan voor heen (34% in het eerste kwartaal van 2017, 44% in het derde kwartaal). Beter!

Zo zie je maar… ingrijpen van de overheid is soms de enige manier om mensen ergens van bewust te maken. Is het betuttelen? Misschien wel, maar als dat nodig is om ervoor te zorgen dat hele volksstammen een betere beslissing nemen over hun geldzaken… dan maar betuttelen.

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek