Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 19 september 2018, 11:19
#belasting #economie

Gisteren was het de derde dinsdag van september: Prinsjesdag 2018. Met het presenteren van de Miljoenennota laat het kabinet allerlei plannen weten. Deze plannen zijn nog niet allemaal definitief - over een deel moet nog gestemd worden in de Tweede Kamer.

Veranderingen volgens plannen Prinsjesdag

Zaken die volgens de plannen onder andere gaan veranderen:

  • Inkomstenbelasting: het aantal schijven voor het bepalen van de belasting gaat van vier naar twee - per 2021 komt er een basistarief van 37,05% en een toptarief van 49,5% voor inkomens boven € 68.507. De invoering van de nieuwe schijven start al in 2019.
  • Het lage btw-tarief gaat omhoog van 6 naar 9%
  • Kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget gaan omhoog.
  • Zorgpremie voor de basisverzekering gaat naar verwachting omhoog met € 124 op jaarbasis.
  • Zorgtoeslag stijgt om hogere premie te compenseren.
  • Belasting op aardgas gaat fors omhoog, die op elektriciteit omlaag. Ook de energiebelasting per elektriciteitsaansluiting wordt verlaagd. De verwachting is dat een gemiddeld huishouden ongeveer € 130 per jaar meer aan energiebelastingen kwijt zal zijn dan dit jaar.

Koopkrachtberekeningen Nibud

De uitkomst van alle maatregelen is volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dat de meeste huishoudens volgend jaar meer te besteden hebben - gemiddeld € 35 per maand. Hoe het voor uw eigen situaties is kunt u nagaan met de gratis Koopkrachtberekenaar van het Nibud.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.