Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Prinsjesdag 2018 kort samengevat

Geplande maatregelen en effect op de koopkracht

Geplande maatregelen en effect op de koopkracht

Gisteren was het de derde dinsdag van september: Prinsjesdag 2018. Met het presenteren van de Miljoenennota laat het kabinet allerlei plannen weten. Deze plannen zijn nog niet allemaal definitief – over een deel moet nog gestemd worden in de Tweede Kamer.

Veranderingen volgens plannen Prinsjesdag

Zaken die volgens de plannen onder andere gaan veranderen:

  • Inkomstenbelasting: het aantal schijven voor het bepalen van de belasting gaat van vier naar twee – per 2021 komt er een basistarief van 37,05% en een toptarief van 49,5% voor inkomens boven € 68.507. De invoering van de nieuwe schijven start al in 2019.
  • Het lage btw-tarief gaat omhoog van 6 naar 9%
  • Kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget gaan omhoog.
  • Zorgpremie voor de basisverzekering gaat naar verwachting omhoog met € 124 op jaarbasis.
  • Zorgtoeslag stijgt om hogere premie te compenseren.
  • Belasting op aardgas gaat fors omhoog, die op elektriciteit omlaag. Ook de energiebelasting per elektriciteitsaansluiting wordt verlaagd. De verwachting is dat een gemiddeld huishouden ongeveer € 130 per jaar meer aan energiebelastingen kwijt zal zijn dan dit jaar.

Koopkrachtberekeningen Nibud

De uitkomst van alle maatregelen is volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dat de meeste huishoudens volgend jaar meer te besteden hebben – gemiddeld € 35 per maand. Hoe het voor uw eigen situaties is kunt u nagaan met de gratis Koopkrachtberekenaar van het Nibud.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek