HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Woningprijzen stijgen 6,9 procent in 2019

In december stijgen de prijzen met 6,5 procent ten opzichte van 2018

In december stijgen de prijzen met 6,5 procent ten opzichte van 2018

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in december 2019 6,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Over het hele jaar 2019 bedraagt de prijsstijging 6,9%. Dat is fors, maar wel lager dan in 2018 toen de prijsstijging nog 9 procent bedroeg. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Huizenprijzen op recordniveau

Bestaande koopwoningen zijn gemiddeld nog nooit zo duur geweest. Na de piek in 2008 knalden de huizenprijzen dankzij de kredietcrisis in elkaar. De daling kwam in 2013 tot een einde en sindsdien zijn de huizenprijzen bezig aan een spectaculaire stijging. Het duurde tot mei 2018 om het niveau van 2008 weer te bereiken maar sindsdien zijn de prijzen alleen maar verder gestegen.

De gemiddelde huizenprijs kwam in december uit op 312.957 euro. Liefst 42 procent hoger dan in 2013. De prijsstijging in december kwam – zoals u kunt zien in onderstaande figuur – wat hoger uit dan in de maanden ervoor.

Aantal verkochte woningen gelijk aan 2018

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat in 2019 in totaal 218.595 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is vergelijkbaar met 2018. De vraag is of we in 2020 dit aantal ook gaan halen. De vraag naar woningen is en blijft – mede dankzij de lage hypotheekrentes – heel groot. Maar het aanbod aan woningen was al beperkt en neemt steeds verder af.

Woningprijzen omhoog, hypotheekrente omlaag

De stijgende huizenprijzen zijn goed nieuws voor veel huizenbezitters. Voor huizen zonder Nationale Hypotheek Garantie geldt namelijk dat de hoogte van de rente mede afhangt van de zogenaamde Loan to Value. Dat is de verhouding tussen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning. Bedraagt uw hypotheekbedrag bijvoorbeeld 225.000 euro en is uw woning 250.000 euro waard, dan is de Loan to Value 90 procent. Hoe lager dat percentage, des te lager het risico van de bank en des te lager de hypotheekrente.

Bij veel banken is het mogelijk om ook bij een bestaande hypotheek een rentekorting te krijgen zodra de verhouding verbetert. Zeker in deze tijden van stevige huizenprijsstijgingen kan het voor huizenbezitters daarom interessant zijn om eens te informeren bij hun bank of adviseur of er een rentekorting mogelijk is.

Bekijk de hypotheekrentes per risicoklasse en looptijd

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen