Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kapitaalmarktrente daalt: wat doet de hypotheekrente?

Stijging hypotheekrentes lijkt weer voorbij. De eerste verlagingen zijn al aangekondigd.

Stijging hypotheekrentes lijkt weer voorbij. De eerste verlagingen zijn al aangekondigd.

De afgelopen weken zagen we een enorm aantal hypotheekrente verhogingen langskomen. Zoals we op 17 maart al schreven, was het feit dat de hypotheekrente steeg onder andere een reactie op een snel stijgende kapitaalmarktrente. In onderstaande grafiek kunt u zien dat de kapitaalmarktrente medio maart zelfs nog even positief is geweest. De stijging heeft echter niet doorgezet en de laatste weken is de kapitaalmarktrente per saldo met meer dan 3 tienden gedaald.

Vaak zien we dat de hypotheekrente de kapitaalmarktrente met enige vertraging volgt. Dat lijkt nu ook te gebeuren want hoewel er in de komende dagen nog wel een aantal banken een renteverhoging door zullen voeren, zijn de eerste hypotheekrenteverlagingen voor later deze week al aangekondigd. De periode dat er alleen maar renteverhogingen bekend gemaakt werden, is in ieder geval weer voorbij.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Hoe sterk zijn de hypotheekrentes gestegen?

Veel hypotheekbanken hebben de rentes in de afgelopen weken verhoogd. Vaak zelfs meerdere keren. Heel veel mensen hebben dit moment aangegrepen om hun hypotheek over te sluiten

Als je naar het aantal afgesloten hypotheken kijkt, zou je verwachten dat de rentes enorm gestegen zijn. En voor een aantal hypotheekproducten geldt inderdaad dat de rentes bij bepaalde looptijden en hypotheekvormen met meer dan een half procent gestegen zijn. Maar kijk je naar het laagste hypotheekrente tarief in de markt, dan blijkt de stijging reuze mee te vallen. Vooral bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hieronder vindt u 2 tabellen waarin we voor een aantal populaire renteperioden de laagste rentes tonen. Het gaat om de rentes (voor een annuiteitenhypotheek) op 17 maart (toen wij de verwachting uitspraken dat de rentes gingen stijgen) en vandaag. 

Hypotheekrente stijging beperkt voor NHG

  17 mrt. 4 mei verschil
1 jaar 0,75% 0,75% 0,00%
5 jaar 0,80% 0,80% 0,00%
10 jaar 0,94% 1,04% 0,10%
15 jaar 1,25% 1,32% 0,07%
20 jaar 1,31% 1,37% 0,06%
30 jaar 1,65% 1,65% 0,00%

Voor de hypotheken met NHG geldt dat de laagste rentes – ondanks het grote aantal renteverhogingen – in de afgelopen 6 weken nauwelijks gedaald zijn. Voor een aantal renteperioden is de scherpste rente zelfs gelijk gebleven.

Hypotheken zonder NHG sterker gestegen

  17 mrt. 4 mei verschil
1 jaar 1,19% 1,25% 0,06%
5 jaar 1,34% 1,40% 0,06%
10 jaar 1,35% 1,59% 0,24%
15 jaar 1,69% 1,89% 0,20%
20 jaar 1,74% 1,99% 0,25%
30 jaar 2,04% 2,24% 0,20%

Vergelijk per looptijd en risico de actuele hypotheekrentes

Voor tophypotheken (hypotheken waarbij het hypotheekbedrag exact gelijk is aan de waarde van de woning, dus 100% financiering) zonder NHG geldt dat de rentes wel wat meer gestegen zijn. Dat deze rentes sterker gestegen zijn dan hypotheken met NHG zal ongetwijfeld te maken hebben met de coronacrisis. Banken lopen op hypotheken met NHG nauwelijks risico. Bij tophypotheken zonder NHG is het risico een stuk hoger. Het is logisch dat banken, in een tijd waarbij het risico op betalingsproblemen en / of een daling van de huizenprijzen groter wordt, een hogere marge op de hypotheken met het hoogste risicoprofiel willen.

Huizenmarkt en hypotheekrente in de gaten houden?

Meld je aan voor onze gratis Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Job van woensdag mei 6, 2020 10:47
    Half procentje erbij op de lange termijn is best wel veel. Dat zou kunnen betekenen dat de 20 jaars rente van bijvoorbeeld 2,0 naar 2,5% zou gaan. Nominaal betekend dat een verhoging met 25%. Gezien de huidige kapitaalmarktrente ( – 0,28% voor 10 jaarslening) verwacht ik voor de langere termijn hooguit een zeer lichte daling – met bijvoorbeeld 0,1 procent gemiddeld -van de hypotheekrente ervan uitgaande dat de kapitaalmarktrente niet verder zakt in de komende 1 tot 2 maanden.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek