Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Verzekering tegen cybercrime schade

Groeiende internetcriminaliteit aanleiding voor nieuwe polissen

Groeiende internetcriminaliteit aanleiding voor nieuwe polissen

Internetcriminaliteit is een steeds groter probleem. Verzekeraars spelen hierop in met cyberpolissen: verzekeringen tegen schade door cybercrime. 

Cyberverzekeringen voor bedrijven

Tot voor kort richtten de cyberverzekeringen zich vooral op ondernemers. De schade die internetcriminelen kunnen aanrichten bij bedrijven is aanzienlijk, denk aan de gevolgen van:

  • systeeminbraak
  • hacking
  • afpersing – ransomware
  • inkomstenverlies door cybercrime
  • digitale aansprakelijkheid
  • privacy-issues door gelekte data
  • phishing

Cybercrime dekking voor particulieren

Inmiddels storten ook steeds meer verzekeraars zich op de particuliere markt voor verzekeringen tegen cybercrime. Zo heeft Independer een polis gelanceerd in samenwerking met verzekeraar iptiQ: de Veilig Online polis. Verzekeraar Aon neemt vanaf vandaag een cyberdekking standaard mee in de dekking van haar inboedelverzekering. Wie al een inboedelverzekering van Aon heeft krijgt de cyberdekking er gratis bij.

Risico’s van internetcriminaliteit

Om wat voor soort risico’s gaat het bij een cyberverzekering voor particulieren?

  • fraude met online betaalmiddelen
  • oplichting bij online aan- en verkopen van spullen
  • verdwenen computerbestanden of foto’s na een hack
  • identiteitsfraude met een kopie van een ID-kaart of paspoort
  • privacyschending
  • beveiligingsinbreuk
  • gijzelsoftware

De dekking van cyberpolissen kan flink uiteenlopen, net als de voorwaarden. 

Of het zinnig of onzinnig is een verzekering af te sluiten, hangt volgens de Consumentenbond af van de voorwaarden. ,,Banken vergoeden al zo’n 96 procent van de fraude met online betalingen. En voor informatie en tips kun je natuurlijk op heel veel plekken terecht. Zoals gratis bij ons.”

Bij het afsluiten van een cyberpolis of -dekking is het – zoals bij elke verzekering – zaak om goed te kijken naar de garanties, voorwaarden en kleine lettertjes. Uiteindelijk is het voor consumenten vooral belangrijk om kritisch te zijn bij aankopen op internet, hun beveiliging op orde te houden en scherp te blijven op phishing, smishing en vishing.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek