Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

AFM en DNB willen geen ruimere hypotheek

Toezichthouders torpederen plan Hoekstra

Toezichthouders torpederen plan Hoekstra

Minister Hoekstra van Financiën heeft het plan opgevat om de maximale hypotheek te verruimen, vooral voor tweeverdieners. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) vinden dit een slecht idee.

Maximale hypotheek voor tweeverdieners verhogen

Het idee is dat het vergroten van de leenruimte mensen meer armslag geeft om een huis te kopen. In het plan van Hoekstra gebeurt dat vooral door het laagste inkomen bij tweeverdieners zwaarder mee te wegen bij het berekenen van de maximale hypotheek.

Voorzichtig zijn met hogere lasten

De toezichthouders AFM en DNB laten in hun reactie op het concept-wetsvoorstel weten dat zij het geen goed idee vinden:

De coronacrisis en de daarmee samenhangende recessie onderstrepen het belang van prudente leennormen. Gegeven de onzekere economische vooruitzichten past het niet om iedere stijging van het netto inkomen van tweeverdieners beleenbaar te maken.

Wat hen betreft moet de prioriteit bij de leennormen ‘het verminderen van financiële kwetsbaarheden voor huishoudens’ zijn. Het verhogen van de maximale hypotheek is juist het tegenovergestelde. 

90% van het laagste inkomen meetellen

Minister Hoekstra heeft het voorstel niet op eigen houtje bedacht. Het is gebaseerd op het advies van het Nibud: tweeverdieners zijn netto meer gaan verdienen, waardoor er meer ruimte is voor wat hogere hypotheeklasten. De verhoging van het netto inkomen is onder andere veroorzaakt door belastingmaatregelen. In het plan mag in de berekening van de maximale hypotheek straks 90% van het laagste van de twee inkomens meegenomen worden, tegen 80% op dit moment. Het is nog niet heel lang geleden dat dit slechts 30% was.

Maximale hypotheek berekenen

Hogere hypotheken leiden tot hogere huizenprijzen

DNB kwam eerder al met een onderzoek waaruit blijkt dat het verhogen van de leenruimte alleen maar leidt tot structureel hogere huizenprijzen en daarmee ook grotere hypotheekschulden. Niet – zoals de bedoeling is – tot een betere toegang tot de huizenmarkt.

Stijgende huizenprijzen door verhoging maximale hypotheek

Minder zwaar meewegen studieschulden

Om dezelfde reden vinden de toezichthouders het óók geen goed idee om de studieschuld minder zwaar te laten meewegen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Het Nibud en Hoekstra stellen voor om de mate waarin de studieschuld meeweegt te laten afhangen van de rentestand. Die is nu extreem laag, wat zou betekenen dat de schuld minder effect heeft op de maximale hypotheek.

Toezichthouders zijn tegen

DNB en AFM zijn tegen: de terugbetaling van een studieschuld duurt lang en de rente wordt elke 5 jaar opnieuw vastgesteld. Dit kan bij een minder gunstig rentescenario leiden tot financiële problemen.

Ontwikkelingen bij hypotheken in de gaten houden?

Dat gaat makkelijk met onze maandelijkse Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek