Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 3 november 2020, 17:41
#hypotheek

Hypotheekaanbieder Lot voert per morgen een hypotheekrenteverlaging door. Het tarief voor een annuiteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een rentevaste periode van 20 jaar wordt verlaagd van 1,31% naar 1,28%. Hiermee bereikt de rente op de meest populaire rentevaste periode van dit moment het laagste niveau ooit! De 30 jaars rente heeft met 1,63% eerder deze week al een all-time low bereikt.

Bekijk de hypotheekrente voor uw situatie

Historische renteniveaus

We zijn er de laatste jaren aan gewend geraakt dat de hypotheekrentes historisch gezien extreem laag zijn. In onderstaande grafiek tonen wij de renteontwikkeling (scherpste rente voor een hypotheek met NHG) over de afgelopen 10 jaar. Nog geen 10 jaar geleden betaalde je nog bijna 4,5% meer bij een renteperiode van 20 jaar of meer.

Wat betekent dit voor de maandlasten?

De gemiddelde huizenprijs is op dit moment 354.000 euro. Stel dat je een annuiteitenhypotheek afsluit voor dit bedrag en je betaalt een hypotheekrente van 1,28%, dan zijn de bruto maandlasten 1.185 euro. Over de gehele looptijd bedragen de bruto lasten dan ongeveer 427.000 euro. Als je dezelfde berekening uitvoert met een rente van 5,78% (zoals nog geen 10 jaar geleden), dan worden de bruto maandlasten 2.073 euro en betaal je over de gehele looptijd van de hypotheek bruto ongeveer 746.000 euro. Een enorm verschil.

Hypotheekrente zonder NHG daalt minder

De renteverlaging die Lot doorvoert, geldt alleen voor hypotheken met NHG. De hypotheekrentes voor hypotheken zonder NHG worden morgen niet verlaagd. Dat komt wel overeen met het beeld van het laatste halve jaar. De hypotheekrentes voor hypotheken met NHG laten sinds het ontstaan van de coronacrisis een grotere daling zien dan de hypotheekrentes voor hypotheken zonder NHG.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.