HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Minder nieuwbouw in 2021?

Krappe woningmarkt zorgt voorlopig niet voor meer bouw

Krappe woningmarkt zorgt voorlopig niet voor meer bouw

Volgens het Economisch Bureau van de ING zullen er in 2021 minder nieuwe woningen gebouwd worden dan in 2020. De reden voor deze aanname ligt in de onzekerheid rondom de maatregelen en de ontwikkeling van het coronavirus.

Verdere afname aantal nieuwbouwwoningen in 2021

In 2019 werden er nog ongeveer 70.500 nieuwe woningen opgeleverd. In 2020 komen we uit op zo’n 69.000, duidelijk minder. Gaat dat aantal – gezien de krappe woningmarkt zou dat logisch zijn – in 2021 dan omhoog? Het ING Economisch Bureau verwacht van niet en gaat uit van een verdere daling tot 65.000 nieuwe woningen in het aankomende jaar.

ING Economische Bureau: minder nieuwbouwwoningen in 2021

Aantal bouwvergunningen neemt nu toe

Deze cijfers leidt ING af uit het aantal bouwvergunningen dat in 2019 is verstrekt. Gemiddeld duurt het zo’n 1,5 jaar voordat een verstrekte bouwvergunning uiteindelijk leidt tot het opleveren van een nieuw gebouwd huis.

Goede hoop op meer bouw in 2022

Inmiddels is het wel zover dat er een stijging is in het aantal verstrekte bouwvergunningen. Dat geeft goede hoop dat er in 2022 wel weer méér huizen gebouwd gaan worden. 

ING Economisch Bureau: Afgifte bouwvergunningen

Meer nieuwbouw verkocht in 2020…

De economen van ING noemen het opvallend dat er wel een stijging te zien is in het aantal nieuwbouwwoningen dat verkocht is in 2020. In de periode van maart tot en met oktober was dat aantal maar liefst 20% hoger dan in dezelfde periode in 2019. 

…maar wat worden de gevolgen van de coronacrisis?

Toch voorziet het Economisch Bureau een afname van de vraag naar nieuwbouwhuizen. Door de coronacrisis neemt de werkloosheid toe en verslechtert de financiële positie van veel consumenten.

Vraag naar nieuwbouw gevoeliger voor crisis

De vraag naar nieuwbouw is daar veel gevoeliger voor dan de verkoop van bestaande woningen. Dat heeft te maken met de extra risico’s die men loopt bij het kopen van nieuwbouw: de periode tussen de aankoop en de oplevering is lang – de koper zal daarom vaak wachten met het verkopen van de huidige woning. Er is dan meer onzekerheid over de verkoopprijs van dat huis, plus de onzekerheid over het eigen inkomen.

Maximale hypotheek op jouw inkomen?

Nieuwbouwwoning

Dalende vraag kan zorgen voor minder bouw

Die dalende vraag kan vervolgens weer zorgen voor een afname van de bouwactiviteit: vaak wordt de bouw pas gestart als minimaal 70% van de woningen in een project verkocht is.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen