Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Minder nieuwbouw in 2021?

Krappe woningmarkt zorgt voorlopig niet voor meer bouw

Krappe woningmarkt zorgt voorlopig niet voor meer bouw

Volgens het Economisch Bureau van de ING zullen er in 2021 minder nieuwe woningen gebouwd worden dan in 2020. De reden voor deze aanname ligt in de onzekerheid rondom de maatregelen en de ontwikkeling van het coronavirus.

Verdere afname aantal nieuwbouwwoningen in 2021

In 2019 werden er nog ongeveer 70.500 nieuwe woningen opgeleverd. In 2020 komen we uit op zo’n 69.000, duidelijk minder. Gaat dat aantal – gezien de krappe woningmarkt zou dat logisch zijn – in 2021 dan omhoog? Het ING Economisch Bureau verwacht van niet en gaat uit van een verdere daling tot 65.000 nieuwe woningen in het aankomende jaar.

ING Economische Bureau: minder nieuwbouwwoningen in 2021

Aantal bouwvergunningen neemt nu toe

Deze cijfers leidt ING af uit het aantal bouwvergunningen dat in 2019 is verstrekt. Gemiddeld duurt het zo’n 1,5 jaar voordat een verstrekte bouwvergunning uiteindelijk leidt tot het opleveren van een nieuw gebouwd huis.

Goede hoop op meer bouw in 2022

Inmiddels is het wel zover dat er een stijging is in het aantal verstrekte bouwvergunningen. Dat geeft goede hoop dat er in 2022 wel weer méér huizen gebouwd gaan worden. 

ING Economisch Bureau: Afgifte bouwvergunningen

Meer nieuwbouw verkocht in 2020…

De economen van ING noemen het opvallend dat er wel een stijging te zien is in het aantal nieuwbouwwoningen dat verkocht is in 2020. In de periode van maart tot en met oktober was dat aantal maar liefst 20% hoger dan in dezelfde periode in 2019. 

…maar wat worden de gevolgen van de coronacrisis?

Toch voorziet het Economisch Bureau een afname van de vraag naar nieuwbouwhuizen. Door de coronacrisis neemt de werkloosheid toe en verslechtert de financiële positie van veel consumenten.

Vraag naar nieuwbouw gevoeliger voor crisis

De vraag naar nieuwbouw is daar veel gevoeliger voor dan de verkoop van bestaande woningen. Dat heeft te maken met de extra risico’s die men loopt bij het kopen van nieuwbouw: de periode tussen de aankoop en de oplevering is lang – de koper zal daarom vaak wachten met het verkopen van de huidige woning. Er is dan meer onzekerheid over de verkoopprijs van dat huis, plus de onzekerheid over het eigen inkomen.

Maximale hypotheek op jouw inkomen?

Nieuwbouwwoning

Dalende vraag kan zorgen voor minder bouw

Die dalende vraag kan vervolgens weer zorgen voor een afname van de bouwactiviteit: vaak wordt de bouw pas gestart als minimaal 70% van de woningen in een project verkocht is.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek