HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rabobank: huizenprijzen stijgen sneller dan verwacht

Economie valt mee, krapte woningmarkt houdt aan en hypotheekrentes blijven laag

Economie valt mee, krapte woningmarkt houdt aan en hypotheekrentes blijven laag

De economen van de Rabobank denken dat de huizenprijzen dit jaar en volgend jaar harder zullen stijgen dan eerder gedacht. Waar ze eind vorig jaar nog rekening hielden met een gemiddelde stijging van 5,5 procent voor dit jaar en 2,5 procent voor 2022, gaan ze nu uit van 8% in 2021 en 4 procent voor volgend jaar. De belangrijkste reden van de bijgestelde verwachting is dat de economische vooruitzichten beter zijn dan eerder gedacht.

Minder werklozen

In het vorige kwartaalbericht ging de Rabobank nog uit van een vraaguitval op de woningmarkt door een oplopende werkloosheid. Omdat de Nederlandse economie sneller hersteld dan voorzien en de werkloosheid minder oploopt dan eerder verwacht, gaat de Rabobank er nu vanuit dat de vraaguitval beperkter zal zijn dan eerder gedacht. Er worden door de Rabobank nog 2 andere redenen genoemd voor verder stijgende prijzen: het woningtekort en de gunstige financieringsvoorwaarden.

Lage hypotheekrente, weinig aanbod

De Rabobank verwacht dat de krapte op de huizenmarkt voorlopig aan zal houden. De vraag naar woningen is al heel groot en ook voor de komende jaren verwacht de Rabobank dat de vraag naar woningen sneller zal stijgen dan dat er woningen bijgebouwd zullen worden. Voor 2025 wordt rekening gehouden met een tekort van 419.000 woningen (5,1 procent).

Daarnaast zijn de financieringsmogelijkheden voor huizenkopers nog steeds gunstig. Allereerst zijn de normen rond de maximale hypotheek berekening dit jaar wat verruimd. Daarnaast zijn de hypotheekrentes extreem laag. Zie onderstaande tabel voor de laagste hypotheekrentes op dit moment voor diverse looptijden.

Ondanks een recente opleving van de kapitaalmarktrente, gaat de Rabobank ervan uit dat de rentes nog langere tijd erg laag zullen blijven.

Laagste hypotheekrentes 15 maart 2021

Bekijk de hypotheekrente in uw situatie

Onzekerheid

De Rabobank geeft wel 2 factoren die voor onzekerheid zorgen: de coronacrisis en de vraag van beleggers op de huizenmarkt. De Rabobank gaat er bij de huidige voorspellingen vanuit dat er in het loop van het jaar dankzij vaccinaties steeds meer coronabeperkingen zullen worden opgeheven. Uiteraard kunnen tegenvallers op dit gebied invloed hebben op de economische verwachtingen en daarmee de huizenmarkt.

Een andere factor die momenteel lastig in te schatten is, is de vraag van beleggers op de huizenmarkt. De Rabobank verwacht dat de vraag wat in zal zakken vanwege de verhoging van de overdrachtsbelasting. Hoe sterk die terugval zal zijn, kan de Rabobank momenteel echter slecht inschatten.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen