Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 6 april 2021, 09:47
#creditcards #lenen

Een creditcard met betalen in termijnen is niet meer aan te vragen. ICS Cards - het bedrijf achter de cards van Visa en MasterCard - heeft de Gespreid Betalen Faciliteit uit de opties voor een creditcard gehaald. Wie al gebruik maakt van deze faciliteit houdt de mogelijkheid, nieuw aanvragen kan niet meer.

Creditcard 

Creditcard uitgaven afrekenen

In beginsel worden uitgaven die men doet met een creditcard binnen 21 dagen na het eind van de maand in één keer afgerekend. Die betaling gaat dan met een automatische incasso van de betaalrekening of handmatig met een iDeal betaling of een bankoverschrijving.

Gespreid betalen

Bij de cards van ICS kon de houder in plaats daarvan gebruik maken van de faciliteit Gespreid Betalen. Dan wordt het openstaande bedrag niet in één keer in rekening gebracht - het wordt in termijnen geïncasseerd. Bij die betaling in termijnen komt er wel rente bij - doorgaans de maximale rente die voor geld lenen gerekend mag worden. Die maximale rente staat op dit moment op 10%.

Rente betalen over creditcardschuld

Aanvragen gespreid betalen ICS niet meer mogelijk

Sinds 1 april 2021 is het aanvragen van de Gespreid Betalen Faciliteit bij ICS Cards niet meer mogelijk. Bestaande faciliteiten blijven wel bestaan: wie er al gebruik van maakt kan dat blijven doen. Het verhogen van de bestedingslimiet voor gespreid betalen kan echter niet meer. Verlagen wel - met de kanttekening dat het dan niet mogelijk is om in de toekomst terug te keren naar de hogere limiet.

American Express had al geen betaling in termijnen

De andere grote creditcardmaatschappij - American Express - bood de mogelijkheid van gespreid betalen al niet. Daarmee lijkt de mogelijkheid om creditcard uitgaven in termijnen af te rekenen geheel vervallen voor wie deze optie nu nog niet benut. 

Langdurig geld lenen: minder keuze

Deze stap van ICS Cards verkleint de keuzemogelijkheden voor langdurig geld lenen. Het doorlopend krediet is al langer aan het uitsterven - een creditcard met gespreide betaling is in feite vergelijkbaar. Deze vormen van geld lenen kunnen ervoor zorgen dat een consument heel lang schulden houdt, omdat het hierbij mogelijk is om afbetaalde bedragen steeds weer opnieuw op te nemen. 

Persoonlijke lening

Het alternatief is de persoonlijke lening. Daarbij wordt het afbetalen van het geleende bedrag wel gespreid over langere tijd, maar is opnieuw opnemen niet mogelijk. Dit geeft meer controle over de schulden die consumenten aangaan. 

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij geld lenen?

Meld je aan voor onze Update Lenen in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.