Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rente flink gestegen – hypotheekrente doet niet mee

Wanneer gaat rente op hypotheken mee omhoog?

Wanneer gaat rente op hypotheken mee omhoog?

Er lijkt weinig te gebeuren op het gebied van de rentes. De hypotheekrente vertoont niet veel beweging – net als de spaar- en leenrentes. De schijn bedriegt echter: de kapitaalmarktrente is de afgelopen tijd flink gestegen.

Kapitaalmarktrente flink gestegen

Consumenten zien de kapitaalmarktrente niet direct. Het is het algemene renteniveau voor langer lopende leningen (vanaf 2 jaar) en wordt vooral gemeten door te kijken naar de rente op staatsobligaties. 

Stijging richting nulgrens

De rente op 10-jaars staatsleningen is in de afgelopen weken behoorlijk omhoog gegaan. Het niveau ligt al heel lang onder nul, maar tikte vorige week bijna de nulgrens aan. Dat was aan het begin van de coronacrisis kort aan de orde, sindsdien niet meer:

Kapitaalmarktrente jan 2020 - mei 2021

Waarom gaat hypotheekrente niet mee omhoog?

De kapitaalmarktrente is doorgaans een behoorlijke graadmeter voor de hypotheekrente. Banken volgen het renteniveau op de voet en stellen met name bij een stijgende kapitaalmarktrente vaak snel de rentes op hun hypotheken bij. Toch is er bij de rentewijzigingen vooralsnog geen sprake van een massale verhoging van de hypotheekrentes.

Concurrentie bij hypotheken

Het gebrek aan reactie van de banken op de hogere kapitaalmarktrente lijkt vooral te wijten aan de grote concurrentie bij hypotheken. Banken willen goed scoren in de vergelijking van hypotheekrentes – anders kiezen consumenten voor een andere geldverstrekker. Ze zijn daarom voorzichtig met verhogen. 

Stijging hypotheekrente

Hogere hypotheekrente onvermijdelijk

Het aanhouden van gelijkblijvende hypotheekrentes bij een stijgende kapitaalmarktrente betekent dat de marges van de banken op hypotheken kleiner worden. Zet de stijgende trend door – dan is het onvermijdelijk dat ook de hypotheekrente omhoog zal gaan.

Actuele hypotheekrente

Hypotheekrente in de gaten houden?

Blijf op de hoogte met onze Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek