Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente stijgt: veel mensen sluiten hypotheek over

Opvallend veel 60-plussers besluiten tot oversluiten hypotheek

Opvallend veel 60-plussers besluiten tot oversluiten hypotheek

Ongeveer een maand geleden schreven we op HomeFinance.nl: “Marktrente stijgt, zal de hypotheekrente volgen”? Het antwoord op deze vraag is duidelijk ja. De afgelopen weken zagen we een groot aantal hypotheekrente verhogingen langskomen.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

En het lijkt wel of veel mensen zaten te wachten op het moment dat de hypotheekrentes omhoog zouden gaan. Afgelopen maand hebben namelijk 88 procent meer huizenbezitters hun hypotheek overgesloten dan in oktober vorig jaar. Opvallend is hierbij dat vooral veel 60-plussers hun hypotheek overgesloten hebben. Binnen deze groep was de groei ongeveer 100 procent. Dit blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).

58.500 hypotheekaanvragen

In totaal zijn er in oktober 58.500 hypotheekaanvragen gedaan via HDN. HDN verzorgt tegenwoordig het overgrote deel van de hypotheekaanvragen. Het aantal aanvragen ligt hiermee ongeveer 30 procent hoger dan vorig jaar. Het aantal aanvragen van starters is met circa 12.000 ruwweg gelijk gebleven. Volgens HDN ligt het aantal starters al bijna 5 jaar op een vergelijkbaar niveau. Het aantal starters dat een hypotheek afsluit zou overigens veel hoger kunnen liggen, maar het aanbod van koopwoningen is momenteel zo beperkt, dat veel zoekende starters een eigen koopwoning momenteel wel kunnen vergeten.

Minder doorstroming

Voor starters is het slecht nieuws dat veel 60-plussers momenteel besluiten hun hypotheek over te sluiten. Het toont namelijk aan dat deze groep niet bezig is met het verhuizen naar een andere woning. Of zoals HDN het in hun maandbericht verwoordt: “Dit geeft aan dat ouderen langer in hun woning blijven wonen, wat de doorstroming op de woningmarkt belemmert”.

Laagste hypotheekrente nog nauwelijks omhoog

Voor de meeste hypotheekproducten geldt dat de renteverhogingen vooralsnog wel meevallen. Tot nu toe zien we vooral wijzigingen van een paar honderdsten tot een paar tienden. Ook als we kijken naar de laagste hypotheekrentes die momenteel gelden, zijn de huidige rentes maar een paar honderdsten hoger dan op het laagste punt ooit.

Verloop hypotheekrente 2016 tot en met oktober 2021

Bron: HomeFinance.nl – Laagste hypotheekrente per rentevaste periode.

Alhoewel de hypotheekrentes dus stijgen, hoeven huizenbezitters die in kaart willen (laten) brengen of het interessant is om de bestaande hypotheek over te sluiten niet het gevoel te hebben dat ze te laat zijn. Zoals onze blogger en hypotheekadviseur Jos Koets vorige week ook al schreef: het is goed om in kaart te brengen of de huidige hypotheek nog passend is. Maar paniek omdat de rentes stijgen, is zeker nog niet nodig.

Langere looptijden blijven favoriet

HDN houdt ook bij hoe lang de huizenbezitters hun hypotheekrente vastzetten. Dat blijkt steeds langer te zijn. Als we naar de afgelopen week kijken, dan kiest vrijwel niemand meer voor een renteperiode van minder dan 10 jaar. En bij meer dan 75 procent van de hypotheken wordt voor 20 jaar of langer gekozen. De 20 jaar hypotheekrente periode is nog steeds met afstand het meest populair. Ruim 55 procent kiest voor deze rentevaste periode.

Gekozen rentevaste perioden in oktober 2021

Bron: HDN

Dat wil dus zeggen dat (ook) veel 60-plussers kiezen voor extra zekerheid door de rente heel lang vast te zetten. Je zou kunnen denken dat het voor een 60-plusser niet zo logisch is om de rente 20 of zelfs 30 jaar vast te zetten. Maar de renteverschillen tussen de verschillende looptijden zijn momenteel heel klein. Voor een paar tienden extra kun je de rente vaak 10 jaar langer vastzetten. Het verschil in de maandlasten is zo klein, dat dus ook de meeste 60-plussers kiezen voor de zekerheid van een langere rentelooptijd.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek