Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 20 december 2021, 08:33
#verzekeringen

Autoverzekeraars hebben een belangrijke afspraak gemaakt: per 1 januari 2022 raken verzekerden hun schadevrije jaren niet zomaar kwijt bij overlijden, scheiding of autolease. Deze afspraak is nu gemaakt binnen het Verbond van Verzekeraars.

Schadevrij rijden opgebouwd 

Wie autorijdt zonder schade te claimen bouwt schadevrije jaren op. Met die opbouw krijgt de verzekerde een flinke korting op de premie voor de autoverzekering.

Opbouw kwijtraken bij overlijden, scheiding en lease

Tot nu toe was het zo dat schadevrije jaren kwamen te vervallen bij overlijden en bij een echtscheiding standaard bij de hoofdverzekerde bleven. Bij autolease komt het voor dat consumenten de schadevrije jaren die zijn opgebouwd voordat de lease startte kwijtraken. 

Auto schade

Overhevelen schadevrije jaren bij overlijden

Een stel dat samen één auto bestuurt heeft één autoverzekering. De schadevrije jaren worden opgebouwd op naam van de verzekerde. Komt deze te overlijden, dan komen die jaren te vervallen. Dat is bijzonder ongunstig voor de achterblijvende partner, die dan een veel hogere premie voor dezelfde autoverzekering moet gaan betalen.

Overzetten op naam achterblijvende partner

Vanaf het nieuwe jaar gaat dat veranderen bij verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond: de opgebouwde schadevrije jaren kunnen worden overgezet op naam van de achterblijvende partner.

Verdelen schadevrije jaren bij scheiding

Bij echtscheiding speelt een soortgelijk probleem: de gezamenlijke autoverzekering blijft op naam van de verzekerde staan. Dat houdt in dat de andere ex-partner voor een eigen autoverzekering bij nul moet beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. De consequenties voor de premie zijn aanzienlijk.

Ex-partners kunnen jaren verdelen

Voor deze situatie geldt per 1 januari dat de ex-partners de schadevrije jaren kunnen delen. Hierbij ligt de keuze wel bij de verzekeringnemer: die moet een afstandsverklaring tekenen om een deel van de opgebouwde jaren over te dragen aan de ex.

Schadevrij lease-rijden

Wie in een lease-auto gaat rijden heeft geen autoverzekering meer op eigen naam. Daarmee zou schadevrij rijden dan ook geen voordeel bieden als de lease wordt stopgezet en er weer een eigen autoverzekering wordt afgesloten. Dat is nu verleden tijd: een verklaring van de lease-maatschappij dat er schadevrij gereden is kan worden opgenomen in Roy-data - de centrale database waarin de schadevrije jaren geregistreerd worden. 

De volgende stap moet zijn dat de schadevrije jaren die zijn opgebouwd voordat men ging leasen ook bewaard blijven. De Consumentenbond zegt hierover: 

...nu zijn de leasemaatschappijen aan zet. We willen dat zij zich aansluiten op Roy-data zodat opgebouwde schadevrije jaren van vóór de leaseperiode ook automatisch behouden blijven. Deze vervallen nu vaak als de autorijder langer dan 3 jaar geen autoverzekering op zijn naam heeft staan.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.